Aktuális

Napfényes levesek

Hideg, gyümölcsös és édes – az egyik legjobb hármas kombináció, így a nyáriasan meleg tavaszi napokon. Séfünk három levese elõételnek, de akár desszertnek is felszolgálható, ráadásul, fõzés nélkül készülnek.

– Ezek azok a levesek, amelyekből én bármennyit képes vagyok bekanalazni – és szinte lelkiismeret-furdalás nélkül meg is tehetem, hiszen cukrot csak minimálisan, gyümölcsöt viszont annál inkább tartalmaznak.

– A joghurtos eperleves például gyakorlatilag turmix – önti ki elém Tamás –, nézd meg, milyen habos, könnyű… Tényleg eteti magát, mivel gyönyörű a színe, hűsítő, a citromtól fanyar, de egy picit édes is a hozzáadott cukortól, amelyet édesítőszerrel vagy mézzel is helyettesíthetünk. A tányér peremére mindenképp tűzzünk egy félbevágott eperszemet, hiszen ez az egyik legkívánatosabb gyümölcs, biztosan meghozza az étvágyat.

– Ugyanezen az elven alapul a szeder-banán leves is?

– Majdnem, de azt banánnal sűrítjük, tesszük tartalmassá és édeskéssé – így már csak egy zacskó vaníliás cukor kell bele az ízharmónia kedvéért.





– És a legexkluzívabb fogás, a vanílialeves – ez maga az esztétikai élmény.

– Leginkább a vaníliapudinghoz tudnám hasonlítani az ízét, természetesen egy nagyon igényesen elkészített pudingéhoz! Ugyanis tettem bele pirított mandulát – ez remekül kiegyensúlyozza a vaníliaízt, egy csöpp amarettólikőrt – nagyon lágy, ám pikáns mellékzöngét ad neki, és a kalács! Vajon pirítottam, és melegen ajánlom tálalni, már az illata is elgyöngíti az ember szívét. Tudtad egyébként, hogy a vanília egy trópusi orchidea virágának maghüvelye? A létező harmincezer orchideafajtából az egyetlen, amelynek ehető a „gyümölcse”? Először Mexikóban termesztették és használták – az azték indiánok még fizetőeszközként is alkalmazták, mint a csokoládét. Igaz, hogy nem a legolcsóbb fűszer (mintegy négyszáz forint egy szál), de ennek oka is van: hihetetlen munkaigényes. Például ültetés után eleve csak három évvel később kezd el teremni, minden egyes virágot kézileg poroznak be, ez pedig csak a nap bizonyos órájában lehetséges, és így tovább. Mellesleg házilag is készíthető vaníliakivonat, amivel spórolhatunk. Egy vaníliahüvely egy teáskanál kivonattal helyettesíthető. Kell hozzá egy üveg jó minőségű vodka és vagy tíz hüvely vanília. A fűszert felhasítva beteszem a vodkás üvegbe, és három-négy hétig sötét, száraz helyen tárolom, az első hét után néhánynaponta felrázom. Gyönyörű, mélyborostyán színű lesz és illatos – így önmagában nem jóízű, de a sütiknek, krémeknek elképesztően intenzív vaníliaíze lesz tőle. Ahogy fogy, az alkohol és a vanília is folyamatosan utántölthető.

Vanílialeves, mandulával és vajon pirított kaláccsal


Hozzávalók:
7 dl tej, 2 dl tejszín, 1 rúd vanília, 1,5 dkg főzés nélküli vaníliás pudingpor, 5 dkg porcukor, fél dl mandulalikőr (amaretto), 5 dkg szeletelt mandula, vaj, kalács.

A tejet, a tejszínt, a pudingport, a porcukrot és a vanília kikapart magjait összeturmixoljuk. A legvégén belekeverjük a mandulalikőrt, és ha nem elég édes, egy kevés cukrot is. A kalácsot felszeleteljük és kevés olvasztott vajon, serpenyőben mindkét oldalon megpirítjuk. Tálaláskor a leves tetejét megszórjuk pirított mandulával, és a sült kalácsot kínáljuk mellé.







Tamás tippje: Jó hidegen fogyasszuk!

További két leves-recepttel vár benneteket a Nők Lapja május 23-án megjelenő száma!






Még több az e heti Nők Lapjából:




• Édes keserves kettes » 
• Gyerekekről gyereknapon »
• Kismamaként is szépülj, de okosan! »
• Miért akar minden nő gyereket? »
• Túl az Óperencián »
• Nyíltan és örökbe »
• Indián kerestetik »
• A bölény most egy lábon áll » 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top