Aktuális

Titkok, a hátsó traktusban?

Aligha akad ember széles e hazában, aki ne kóstolt volna legalább egyszer kínai ételt. Illatokkal, különleges ízekkel, kedvességgel csalogatják a vendéget készséges vendéglátóink. De mi van a konyhában?

Zömmel a harmincas korosztály tölti meg az éttermeket, szórakozóhelyeket. Ők, akik az oviban spenótra és a sárgaborsó-főzelékre fintorogtak negyed századdal ezelőtt, amikor 1982. december 11-én, Budapesten, a Népköztársaság útja 80-ban megnyílt az első kínai étterem, a Vörös Sárkány. Mi szülők, Kínát a földgömbről és tankönyvekből ismertük, s a hír hallatán álmodoztunk: egyszer, ha lesz pénzünk, beülünk a kiváltságosok közé, hogy megismerjük e hatalmas ország csodás gasztronómiáját.
És mi van ma? Sétálhatok a belvárosban, indulhatok Sopronból az osztrákokhoz, kereshetem a Nyíregyházáról kivezető utat, Szegeden a Tisza-partot, mindegy, mindenütt, kínai kajáldába botlom. Egyaránt akad bodegaszerű olcsó, és drága, csilivili pagoda-palota. Vagyis, a kínai étel bárki számára elérhető.







A méteres büfében hárman szorongnak, előttük alumíniumedényekben tízféle étel, és rizs külön fazékban. Öreg kínai apró gombákat, húsgolyókat, rizskupacot igazgat. A nő, aki a hátsó falat helyettesítő nejlon alól bújik ki, föltölt egy tálat piros, erős illatú folyadékkal, a harmadik meg rám mosolyog:
– Mit kérsz? – és pakolja a rizst, mutogat tálról tálra, de választ nem vár rakja, rakja, majd közli:
– Nem csok! Csok hatsazs! – tányérral a kézben kérlelem, engedjen be, látni szeretném a konyhát, hogy miként sütnek, főznek, de a főnök hajthatatlan:
– Nem seretem, menni másik büfé, menni, van, aki sereti fotó, én nem. Jönni ide hétfő jönni reggel, tíz óra, akkor lehet. Itt jó étel van! Piacon nem lehet eladni olyan, ami nem valódi, nem kínából való fűszerrel csinálsz. Kínai ember tudja, milyen kell lenni, sült tofunak, pirított tésztának, rizsnek. Csak jót eszi – mondja, úgy, hogy haragudni sem lehet rá. Éget a tányér, fordulok az előttem araszoló, hasonló tálkával egyensúlyozó szép fiatal lány mögé. Szabó Robi kollégám nevet, és egy pohárra mutat, benne fekete lé, még feketébb bogyókkal, mögüle mosolygó szempárral üdvözöl.







– Jó étvágyat! Nézed, mi ez? Babfőzelék – mondja, és beáll a hálóingek, pizsamák pultja mögé, szürcsöli, kanalazza a szemeket, olyan az egész, mint a ribizliszörpön úszó feketeribizli-szemek. Eszegeti, nem zavarja a fölkerekedő szél, a szálló por, megszokta. Ahogyan azt a férfit sem, akinek étellel teli tányérja a földön pihen, ő meg győzköd egy szőke nőt, vegyen fürdőruhát.

A teljes riportot, amely kínai büfékben és luxuséttermekben készült, a Nők Lapja június 13-án megjelenő számában olvashatjátok!






Még több az e heti Nők Lapjából:





• Bombera Krisztina: Irány New York! »
• Kóstoljunk bele Kínába! »
• Sisi hasonmás kerestetik »
• A kínai tenyérjóslás művészete »
• Balatoni boldogság »
• Környezettudatos fészekrakás »
• Johnny Deep harmadszor is kalóz »
• Nekünk ez kínai! »    

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése