Aktuális

És színre lép az ellenállhatatlan újkrumpli…

Amikor a piacok ládáiban megjelenik az újburgonya, érdemes olyan ételeket készíteni, amelyekben „õ”, a nyárízû csemege a fõszereplõ, nem pusztán a húsfélék kiszolgálója.




Egy barátnőm mesélte, hogy Svédországban az újkrumpli megjelenése kifejezetten ünnepnek számít a háziasszonyok körében. Ott sokan állítólag az erkélyen termesztik a burgonyát, mint nálunk néhányan a futóepret, de bevallom, számomra ez nehezen elképzelhető, bár jó ötlet!

Júniusban a stockholmi éttermekben krumplinapokat tartanak, és a (svéd)asztalok rogyadoznak az újburgonyából készült saláták, levesek, fantáziadús köretek alatt. A grillpartikon is első számú meghívottá lép elő a krumpli: alufóliában sütve, hagymás tejföllel nyakon öntve, vajjal, sóval, kaporral vagy snidlinggel díszítve tündököl teljes fényében.

Hasonló karrierre számíthat nálunk is ilyentájt, két-három héten át naponta megjelenik a konyhánkban – családtagjaim közül sokan akár reggelire is ezt ennék legszívesebben. Ti is? Nem csoda, főleg, ha megtudjátok, mennyi fontos vitamint tartalmaz! Jelentős ugyanis a C-, a B1- és a B2-vitamintartalma, ásványi anyagokban is gazdag, vasat, foszfort, kalciumot nyerhet belőle szervezetünk.
A kora nyári újburgonya olyan, mint egy zsenge gyümölcs, hamar megfő, és a májusi harmincöt fok nélkül is jelzi, most aztán tényleg itt a nyár, a meleg és a szabadság. Most pedig vegyék át a terepet a receptek – külön figyelmetekbe ajánlom a rozmaringos-fehérboros, illetve a tejszínes-szerecsendiós variációt, mindenképp próbáljátok ki őket!





Csirkebrassói paprikával és paradicsommal

Hozzávalók: 80 dkg újkrumpli, olajk, 60 dkg csirkemell, 3 paprika, 4 közepes paradicsom, 1 hegyes erős paprika, 3 szál újhagyma, 6 gerezd fokhagyma, só, fekete bors.

A burgonyákat folyó víz alatt megmossuk, felkockázzuk, és kevés olajon megpároljuk, majd szép barnára pirítjuk. A csirkemellet, a paprikákat és a paradicsomokat egyforma kockára, az újhagymát karikákra vágjuk. Nagyobb serpenyőben olajat forrósítunk, és megpirítjuk a csirkemellet. Ha teljesen átpirult, megsózzuk, hozzáadjuk – továbbra is magas hőfokon tartva – a paprikát, az újhagymát, a fokhagymát és a legvégén paradicsomot. Összeforgatjuk a pirított burgonyával, és ízesítjük frissen őrölt borssal. Tálalás előtt megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemmel.
 


 


 


 


 


 


 


 





További két recepttel vár benneteket a Nők Lapja június 20-án megjelenő száma!





Még több az e heti Nők Lapjából:





• Varnus Xavér, aki mindenkit ismer »
• Angyalka olykor bemos »
• Ki a te szexgurud? »
• Nekünk írták, Darvas Ivánról írták »
• Fantasztikus regény a falusi papnőtől »
• Pirulák, receptek, remények »
• Tinik a városon kívül »
• És színre lép az ellenállhatatlan újkrumpli »
• Egyiptomban mosolyogni kell » 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top