Egy jó koktél garantált siker pláne, ha még egy-két Tom Cruise-tól eltanult mozdulattal is szórakoztatjuk vendégeinket, miközben a shakerből elővarázsoljuk a gyöngyöző keverékeket. Koktélparti-hangulatot akár városi lakásunk erkélyén vagy aprócska nappalinkban is rendezhetünk, nem kell hozzá más, mint egy körömcipő, a baráti társaság, zene, minőségi italok, gyümölcslé és egy shaker. No meg pár jó tanács Tamástól és egy jó recept Kiss Lászlótól, az Incognito bár mixerétől… Jöjjenek először a tanácsok, majd a recept csin-csin!
1. A koktélkészítés különleges alkalom, fel kell rá készülni: először is beszerezni az alapanyagokat. Valószínűleg van otthon néhány italfajtánk a gazdaságos és egyszerű megoldás, ha ezekhez keresünk koktélokat, így csak pár kiegészítőért kell leszaladni a boltba. A legtöbb koktél egy-két tömény italfajtát, likőrt vagy keserűt, illetve néhány gyümölcslevet tartalmaz.
2. Ha nagyobb beruházást is megengedhetünk magunknak, akkor érdemes ízlésünk szerint beszerezni a tömény szeszeket, egy keserűfajtát és grenadine szirupot, amelyek már kellően sok koktél alapját képzik. Vigyázzunk, ha például jó márkájú töményt használunk, ne rontsuk el a hatást gyengébb minőségű gyümölcslével!
3. Soha ne spóroljunk a jéggel, és mindig több legyen kéznél, mint amennyiről úgy gondoljuk, hogy elfogy!
4. A koktélok készítésekor az arányok betartására feltétlenül figyeljünk oda! Ehhez legegyszerűbb jelölt mérőpoharat használni, de jobb híján egy féldecis pohár is megfelel.
5. A legtöbb italt shakerben készítjük, melyet mással nemigen tudunk pótolni, így érdemes megvásárolni, ha nem akarunk a kevert italoknál maradni. A shakerbe soha ne rakjunk szénsavas nedűt, mert rázáskor szét fog spriccelni! Ügyeljünk rá, hogy a négyötödénél ne töltsük jobban tele!
6. Alapszabály, hogy koktélt nem töltünk jégre, kivéve a long drinkeket. A koktél 7 cl, a long drink 12 cl italt tartalmaz. Ne használjunk olyan összetevőt, amelynek íze, illata erős, mert így nem lesz harmonikus az italunk. A crustázással (a pohár peremének cukrozása, sózása) óvatosan bánjunk, mert megváltoztathatja az ital ízét.
7. A díszítéshez lehetőleg olyan hibátlan gyümölcsöt használjunk, amely az italban is előfordul lé formájában. Alapelv, hogy a szívószálon, keverőpálcán és a kiszúrón kívül csak ehető anyagot tartalmazhat a díszítés. Száraz koktélokhoz olíva, gyöngyhagyma, citromhéj dukál, édesekhez a gyümölcsökön, befőtteken kívül használhatunk még szerecsendiót, kakaóport, kávészemet, illetve csokoládét. Nagy divat a jégbe fagyasztott koktélcseresznye, érdemes kipróbálni!
végül egy tuti recept…
Blue Lagoon
Hozzávalók: 2 cl vodka, 2 cl blue curaçao, 2 cl cukorszirup, 1 gerezd citrom, 1 gerezd lime, 1 gerezd narancs, kb. fél dl szóda.
Pohárba jeget teszünk, belefacsarjuk a citrusokat, amelyek húsát a héjukkal együtt szintén beleteszünk. Ráöntjük a cukorszirupot a blue curaçaót és a vodkát. Alaposan összekeverjük, és a végül a tetejére szódát öntünk.
További két bombajó koktél receptet találsz a Nők Lapja augusztus 15-én megjelenő, 33-as számában!