Aktuális

Keverjünk együtt koktélt!

Lassan itt az ideje a szezonzáró kerti partinak. Ha erre készülünk, „dobjuk fel” a bulit néhány izgalmas koktéllal... Jótanácsok és tuti receptek sztárséfünktõl.

Egy jó koktél garantált siker – pláne, ha még egy-két Tom Cruise-tól eltanult mozdulattal is szórakoztatjuk vendégeinket, miközben a shakerből elővarázsoljuk a gyöngyöző keverékeket. Koktélparti-hangulatot akár városi lakásunk erkélyén vagy aprócska nappalinkban is rendezhetünk, nem kell hozzá más, mint egy körömcipő, a baráti társaság, zene, minőségi italok, gyümölcslé és egy shaker. No meg pár jó tanács Tamástól és egy jó recept Kiss Lászlótól, az Incognito bár mixerétől… Jöjjenek először a tanácsok, majd a recept – csin-csin!







1. A koktélkészítés különleges alkalom, fel kell rá készülni: először is beszerezni az alapanyagokat. Valószínűleg van otthon néhány italfajtánk – a gazdaságos és egyszerű megoldás, ha ezekhez keresünk koktélokat, így csak pár kiegészítőért kell leszaladni a boltba. A legtöbb koktél egy-két tömény italfajtát, likőrt vagy keserűt, illetve néhány gyümölcslevet tartalmaz.

2. Ha nagyobb beruházást is megengedhetünk magunknak, akkor érdemes ízlésünk szerint beszerezni a tömény szeszeket, egy keserűfajtát és grenadine szirupot, amelyek már kellően sok koktél alapját képzik. Vigyázzunk, ha például jó márkájú töményt használunk, ne rontsuk el a hatást gyengébb minőségű gyümölcslével!

3. Soha ne spóroljunk a jéggel, és mindig több legyen kéznél, mint amennyiről úgy gondoljuk, hogy elfogy!

4. A koktélok készítésekor az arányok betartására feltétlenül figyeljünk oda! Ehhez legegyszerűbb jelölt mérőpoharat használni, de jobb híján egy féldecis pohár is megfelel.

5. A legtöbb italt shakerben készítjük, melyet mással nemigen tudunk pótolni, így érdemes megvásárolni, ha nem akarunk a kevert italoknál maradni. A shakerbe soha ne rakjunk szénsavas nedűt, mert rázáskor szét fog spriccelni! Ügyeljünk rá, hogy a négyötödénél ne töltsük jobban tele!

6. Alapszabály, hogy koktélt nem töltünk jégre, kivéve a long drinkeket. A koktél 7 cl, a long drink 12 cl italt tartalmaz. Ne használjunk olyan összetevőt, amelynek íze, illata erős, mert így nem lesz harmonikus az italunk. A crustázással (a pohár peremének cukrozása, sózása) óvatosan bánjunk, mert megváltoztathatja az ital ízét.

7. A díszítéshez lehetőleg olyan hibátlan gyümölcsöt használjunk, amely az italban is előfordul lé formájában. Alapelv, hogy a szívószálon, keverőpálcán és a kiszúrón kívül csak ehető anyagot tartalmazhat a díszítés. Száraz koktélokhoz olíva, gyöngyhagyma, citromhéj dukál, édesekhez a gyümölcsökön, befőtteken kívül használhatunk még szerecsendiót, kakaóport, kávészemet, illetve csokoládét. Nagy divat a jégbe fagyasztott koktélcseresznye, érdemes kipróbálni!

végül egy tuti recept…

Blue Lagoon

Hozzávalók: 2 cl vodka, 2 cl blue curaçao, 2 cl cukorszirup, 1 gerezd citrom, 1 gerezd lime, 1 gerezd narancs, kb. fél dl szóda.

Pohárba jeget teszünk, belefacsarjuk a citrusokat, amelyek húsát a héjukkal együtt szintén beleteszünk. Ráöntjük a cukorszirupot a blue curaçaót és a vodkát. Alaposan összekeverjük, és a végül a tetejére szódát öntünk.







További két bombajó koktél receptet találsz a Nők Lapja augusztus 15-én megjelenő, 33-as számában!





Még több az e heti Nők Lapjából:





• Miért szeretem Magyarországot? »
• Egy különleges falu a végeken »
• Átkos-áldott globalizáció »
• 4 nyár végi bőrpanasz, 4 természetes terápia »
• Jó reggelt, Budapest! »
• Szexis és boldog: Egerszegi Krisztina »
• Szeresd meg a tested!…» 
• Gondok az ágyban »  


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top