Aktuális

Paprika, paradicsom – parádésan!

Tamással karöltve arra gondoltunk, hogy ezen a héten a salátánál és a lecsónál picit bonyolultabb, exkluzívabb fogásokat készítünk paprikából és paradicsomból. Most õszintén, lehet ennek ellenállni?

Hamarosan elétek tárjuk a hagyományos, de megunhatatlan töltött paprika receptjét, de előtte néhány érdekesség a „pp-párosról”:



Paprika: a pálinkától a Nobel-díjig…







1. Bár az Óvilágba csak viszonylag későn jutott el a paprika, termése ma már szinte valamennyi nemzet konyhájában ismert és kedvelt.

2. Tudtátok, hogy pálinkát is készítenek belőle?

3. A paprika értéke jelentős C-vitamin-tartalmában rejlik – Szent-Györgyi Albert a szegedi paprikából előállított C-vitaminnal érdemelte ki a Nobel-díjat. Egy felnőtt ember napi 50 mg-os C-vitamin szükséglete 6 dkg nyers paprikával fedezhető. Minthogy a paprikában levő C-vitamin a savanyítás során sem semmisül meg, a legolcsóbb téli vitaminforrások közé tartozik a savanyított paprika.

4. Egyik véglete az édes paprika, amely egyáltalán nem csíp, a skála másik végpontján pedig a habanero paprika áll, amely a létező legcsípősebb fűszernövény. A különbség a bennük termelődő kapszaicin nevű anyag mennyiségén múlik – ez okozza a paprika csípősségét.

5. A magyar szakácsok fedezték fel, hogy a zsír, a hagyma és a pirospaprika valóságos szentháromságot alkot. Ez az egyszerű hármas gyakorlatilag megszámlálhatatlan ízkombináció alapjává vált hazánkban.



Paradicsom: koktéltól Lucullusig…



1. Ne feledjük, a klasszikus paradicsom néha bizony fantáziadús külsőt is ölthet, alakja hasonlíthat a körtére, színe lehet sárga, narancssárga, és akár zöld is! Melyiket mire használjuk? Az apró, egyszerre savanykás és édes ízű koktélparadicsom a hidegkonyhák sztárja, mutatós, és nyersen fogyasztva a legfinomabb. A fürtös paradicsom is salátában vagy csak magában, enyhén sózva a legízletesebb. A kerek töltésre, sütésre, salátába egyaránt kiváló! A hosszúkás (Lucullus) rendkívül húsos, így a pürék és szószok „kedvence”.

2. A piros változat csak a 18. században jutott el Olaszországba, és még egy évszázadot kellett várni ahhoz, hogy Európa-szerte megkedveljék. A napon szárított paradicsom viszont Itáliában született meg, jó negyven évvel ezelőtt. A parasztasszonyok a bő termést akarták tartósítani télre – befőzés nélkül. Gondolták, ha az aszalás a gyümölcsöknél bevált, miért ne próbálhatnák meg?

3. Segíti a mellékvese és a máj működését, antioxidáns anyagai gátolják a tumoros betegségek kifejlődését. Régen sokszor tettek a külső sebekre paradicsomos pakolást, amely segített a gyógyulásban égés esetén is.

4. 93-94 százaléka víz, emiatt a legtöbb étrendben (még betegeknél is) jól megállja helyét, a gyerekek étvágyát kifejezetten javítja. Vannak azonban, akik a héja vagy savtartalma miatt nem fogyaszthatják!

5. Héját könnyen lehúzhatjuk, ha előtte harminc másodpercre lobogó vízbe mártjuk. Magjaitól is egyszerűen megszabadíthatjuk, elég, ha a félbevágott paradicsomot finoman tenyerünkbe fogva enyhén kicsavarjuk.







Töltött paprika


Hozzávalók: 50 dkg darált sertéshús, 10 dkg gyors rizs, 1 tojás, 2 fej hagyma, só, őrölt bors, 1 cs. zellerzöld vagy -gumó, 10 paprika, olaj, 10 dkg sűrített paradicsom, cukor, 2 ek. liszt.


A darált sertéshúst összekeverjük a rizzsel, a tojással, az egyik fej apróra vágott hagymával, ízlés szerint sóval és borssal. Mivel én nagyon szeretem, mindig szoktam tenni a töltelékbe kevés apróra vágott zellerzöldet is. Az így elkészült tölteléket a kicsumázott paprikákba töltjük, ami nem fér bele, abból kis gombócokat formázunk. Lábasban, kevés olajon kissé megpirítjuk a paradicsompürét, felengedjük annyi vízzel, amennyi majd ellepi a paprikákat. Ízesítjük sóval, egész hagymával és zellerrel. Ha felforrt, beletesszük a paprikákat és a gombócokat, lefedjük, és forrástól számítva, kb. 35-40 percig főzzük. Ezután olajból, a lisztből rántást készítünk, és besűrítjük a paradicsommártást. Kiforraljuk, ízesítjük cukorral esetleg még sóval. Főtt burgonyával, vagy önmagában adjuk az asztalra.






Tamás-Tipp: Aki „lájtosabbra” szeretné, annak nem muszáj berántania, legfeljebb egy kicsit tovább főzze, hogy jobban besűrűsödjön a lé.



 



 


 


 


 


 


 


 


 





























A Nők Lapja augusztus 29-én megjelenő, 35-os számában további két Tamás-receptet találtok:
egy mesteri, bélszínes-korianderes finomság
(Hirtelen sült bélszín vagy sertéskaraj paprikával, paradicsommal és korianderrel), valamint – a wok szerelmeseinek – egy gyors-ropogós egytálétel receptjét (Paradicsomos-cukkinis penne)!





Még több az e heti Nők Lapjából:





• Lang Györgyi nagy-nagy harca »
• Műhelytitkok »
• Paprika, paradicsom – parádésan! »
• Egy különös nap »
• Ha már nem a szokásos új tanév jön… »
• “Gyűlölöm a menstruációmat!” » 
• Mi lesz veled, óvoda? »
• Akit két anya szült – egy örökbefogadás története » 
• Winkler Nóra: „A szerelem a legjobb az életben” »  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top