nlc.hu
Aktuális
Indul a Civil Licit különleges aukció

Indul a Civil Licit különleges aukció

Árverésre bocsáthatják szolgáltatásaikat és termékeiket a magyarországi civil szervezetek. A Civil Licit elnevezésű rendezvényre olyan non-profit szervezetek jelentkezhetnek, amelyek a licitre kínált szolgáltatásukkal, programjukkal az esélyegyenlőség megteremtését segítik elő.

Az esemény az aukció szabályai szerint zajlik majd, sikerességét több híresség is segíti.

 

Először, másodszor, senki többet harmadszor! Rendhagyó körülmények között fog elhangozni ez a jól ismert mondat 2008. április 6-án. A Civil Licit esélyegyenlőségi rendezvényen ugyanis Magyarországon először civil szervezetek szolgáltatásait bocsátják árverésre. A liciten a szervezetek olyan programokat mutatnak be, amelyek az egyenlő bánásmód megteremtését szolgálják. Kalapács alá kerülhetnek például a nemek közötti különbségek csökkentésére irányuló termékek, a fogyatékos emberek munkához jutását elősegítő képzések, a diszkriminációval sújtott társadalmi csoportok segítését és egyéb esélyegyenlőséget szolgáló tervek.

 

A civilek pályaműveire magyarországi vállalatok vezetői licitálhatnak majd. A cél, hogy a civil szervezetek és cégek együttműködésében folytatódjanak az útjára indított, esélyegyenlőséget előmozdító programok.

 

A Civil Liciten való részvétel jogát a civil szervezetek pályázat keretében nyerhetik el. A pályázat kiírója, az Európai Szociális Alap Nemzeti Programirányító Iroda Társadalmi Szolgáltató Kht. (ESZA Kht.) az akcióval szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy az esélyegyenlőség megteremtése nem pusztán az állam, és a civil szervezetek ügye, hanem össztársadalmi kérdés, mindannyiunknak tenni kell ennek előmozdításáért, az elfogadó és befogadó szemlélet kialakításáért. Az ESZA Kht. lehetőséget kíván teremteni arra, hogy a magyarországi cégek és vállalatok az I. Nemzeti Fejlesztési Terv keretében HEFOP (Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program) és EQUAL (EQUAL Közösségi Kezdeményezés) projekteket megvalósító civil szervezetek jó gyakorlatait, tapasztalatait átvehessék, továbbvihessék.

 

A Civil Licit aukcióra 2008. április 6-án vasárnap délelőtt 10 és délután 14 óra között kerül sor a Millenáris Park Fogadójában, melyre szeretettel várnak a szervezők minden érdeklődőt. Az aukciót az is érdekessé és izgalmassá teszi, hogy az egyes szervezetek szolgáltatásait ismert, közéleti személyiségek „viszik licitre”.

 

A Civil Licit folytatása annak a programsorozatnak, mely 2007. december 27-én, az esélyegyenlőség évének utolsó napjaiban Megfogadom, hogy elfogadom néven valósult meg. Az év végi akció során több ezren, hírességek és közemberek, tettek fogadalmat arra vonatkozóan, hogy ők hogyan járulnak hozzá az elkövetkezendőkben az egyenlő esélyek megteremtéséhez.

Háttér – példa a Civil Licitre vihető szolgáltatásra

 

Példánkban egy fiktív, mozgássérültek munkaerő-piaci beilleszkedését segítő civil szervezet árverésre bocsátott szolgáltatását és lehetséges kimenetelét mutatjuk be. A szervezet az aukció során két kerekesszékes munkavállalót két hétre a vállalt számára felkínál, „kiközvetít” munkaerőnek. A szervezet meghatározza ennek kikiáltási árát, melyre a megjelent vállalati vezetők az aukció szabályai szerint licitálhatnak. A licitet megnyerő vállalat a civil szervezet részére kifizeti a leütési árat, a vállalat pedig közösen meghatározott és egyeztetett időpontban igénybe veheti a két munkaerőt.

Mi lehet e szolgáltatás igénybevételének az eredménye és célja:

Ø A két kerekesszékesnek ez időszak alatt be kell jutnia a „munkahelyére”. Felveti a kérdést, hogy akadálymentes-e a munkahely, vagy hogyan tudják ezt megtenni?

Ø A vállalat dolgozóiban erősítheti a két mozgássérült jelenléte a befogadási hajlandóságot.

Ø A vállalat életében HR-feladatot képez e két kerekesszékes megjelenése, hogy kitalálják a számukra a megfelelő munkát.

Ø Lehet, kiderül, hogy a két kerekesszékes kiváló munkaerőnek bizonyul.

Ø Hosszútávon előidézhet a projekt kerekesszékesek, vagy éppen fogyatékkal, hátrányos helyzetben élők foglalkoztatását a vállalatnál.

Ø A vállalat tökéletes CSR (szervezetek társadalmi felelősségvállalása) tevékenységet hajtott végre, és többet tett annál, mintha adakozott volna a civil szervezetnek.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top