Aktuális

A Gerlóczy a 2007-es Év Kávéháza

A Kávéházak.hu portál idén ötödik alkalommal teszi közzé a legjobb kávéházak listáját. A legjobb 100 magyarországi kávéház mellett a portál idén három díjat osztott ki.

Az „Év Kávéháza 2007″ díjat a budapesti Gerlóczy Kávéház nyerte el. Az elmúlt évek kávéházi fejleményeire válaszul a zsűri további két díjat hozott létre. A „Legígéretesebb Új Kávéház” címet a budapesti Déryné Bisztró, a „Legjobb Láncszem”-nek járó díjat pedig a kecskeméti California Coffee Company nyerte el. Ez utóbbival a szervezők idén bevonták a versenybe a piacon egyre nagyobb súllyal szereplő kávézóláncokat is.

 

Az Év Kávéháza 2007

Gerlóczy Kávéház: Európai lépték, elérhető elegancia

(Budapest, V. ker., Gerlóczy u. 1.)

 

Az „Év Kávéháza 2007″ díjat a Budapest belvárosában található Gerlóczy Kávéház nyerte. A kávéház 2004 végén nyílt, és hamar kivívta a budapesti közönség elismerését. Az üzlet elmúlt kétéves működése pedig minden kétséget eloszlatott a koncepció eredményességét illetően. A klasszikus funkciót friss szemlélettel megvalósító kávéház sikeréhez nagymértékben hozzájárult az elegáns, igényes kávéházi térkialakítás, a minőségi étel- és italalapanyagok használata, és a helykiválasztás. Az üzlet sikeresen szólította meg a budapestieket, azon belül különösképpen a Belváros lakóit és az itt élő külföldieket.

 

 

A Gerlóczy egy európai léptékű kávéház. A hely formanyelvét tekintve nem igazodik szorosan a monarchiás tradíciókhoz, inkább egy tágabban vett európai örökséget ápol. Külön kiemelendő, hogy a Gerlóczy professzionálisan bánik a modern kommunikációs és marketing eszközökkel, ami a vendégekkel való kapcsolattartásban lassan elengedhetetlen feltétel.

(Szabados Tamás, a Kávéházak.hu szerkesztője)

A Legígéretesebb Új Kávéház

Déryné Bisztró: Budai- és világpolgároknak

(Budapest, I. ker., Krisztina tér 3.)

 

A Déryné Bisztró nyitásával ismét egy legendás hely kelt új életre. A hely elsősorban a minőségi találkozóhelyekre vágyó budai polgárokat szólítja meg. A Déryné megálmodói teljesen újraálmodták az egykor presszóként, azt megelőzően pedig ugyancsak kávéházként üzemelő helyet. Bisztró néven az új tulajdonosok a legújabb New Yorki-i és londoni ízlésnek megfelelő térben mégis ízig-vérig budapesti kávéházat hoztak létre, látványkonyhával, boros pincével, kandallóval, élőzenével, és elérhető árakkal.

 

A Déryné Bisztró – amennyiben beváltja a hozzá fűzött reményeket – mérföldkövet jelenthet a magyarországi kávéházi élet fejlődésében. A lenyűgöző térkialakítás, a családi vállakozásokra jellemző tulajdonosi elkötelezettség és az elérhető áron kínált, magas minőségű kávéházi élményre kiéhezett vendégkör együttállása nagyon komoly sikereket rejteget a néhány hónapja nyílt, fiatal kávéház számára.

(Orbán Gergely, a Kávéházak.hu alapító munkatársa)

 

A Legjobb Láncszem

California Coffee Company, Kecskemét

 

A Kávéházak.hu idén új díjat alapított a Magyarországon is mind nagyobb súllyal szereplő kávézóláncok számára. A kávézóláncokat a sztenderdizálásra való törekvés különbözteti meg az egyénnek tágabb érvényesülést engedő független kávézóktól. A zsűri azonban itt is az egyes üzleteket vizsgálta, és a kecskeméti California Coffee Company éppen egyéni jellegzetességeivel, a „hely szelleme” iránti fogékonyszágával nyerte el a „Legjobb Láncszem” kitüntető címet. A California Coffee Company az első magyarországi, amerikai ihletésű kávézólánc. A láncnak országszerte négy üzlete van.

 

A Starbucks nyomán keletkezett gyorskávézóláncok, mint például a California Coffee Company, sokak számára a „nagy ellenfél” – a hagyományos, „egyedi és megismételhetetlen” kávéházak legfőbb kihívója. Sokkal jobban tesszük azonban, ha ellenségeskedés helyett inkább tanulunk egymástól. Például a kávékészítés és a baristatudomány tekintetében, melyet éppen a Starbucks és követői tettek újra divatossá New Yorktól Budapesten át Tokióig.

(Senkáriuk András, a Barista Hungary kávés szakoktató cég ügyvezetője)

 

Harmadik Kávés Konferencia

2007-es év kávéházainak díjkiosztó rendezvényének a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum konferenciaterme adott otthont 2008. március 5-én. A díjkiosztás a 3. Kávés Konferencia záróeseménye volt. A konferencián egyebek mellett beszédet mondott Saly Noémi, Buday Péter, Gerlán László, Mózes Péter, Stigrád András és Orbán Gergely.

 

A Kávéházak.hu és a verseny története

A Kávéházak.hu portál létrehozói 2003-ban indították el a Kávéházak Versenyét. 2003-ban és 2004-ben a tabellán csak budapesti helyeket szerepeltek, a verseny 2005-ben lett országos. A portál mögött álló vendéglátókból és kritikusokból álló zsűri a versenyek során öt szempontot értékel: (1) Térkialakítás, (2) Ízek, (3) Eszközök, (4)Személyzet és (5)Kávéháziság.

 

Az Év Kávéháza díj korábbi nyertesei: 2003: Károlyi Café; 2004: Zila Kávéház és Cukrászda; 2005: Alibi Café; 2006: Dunapark Kávéház; 2007: Gerlóczy Kávéház

Akávéházak százas listáját elolvashatod a www.kavehazak.hu oldalon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top