Aktuális

Mesejurtáról álmodnak Regölyben

Különleges történelemórára érkezünk a regölyi kisiskolásokhoz. A helyszín nem egy tanterem, hanem egy jurta, amely a Tolna megyei falu melletti rét közepén áll. Kísérleti régésztelep működik itt, a jurta is ennek a része.

Különleges történelemórára érkezünk a regölyi kisiskolásokhoz. A helyszín nem egy tanterem, hanem egy jurta, amely a Tolna megyei falu melletti rét közepén áll. Kísérleti régésztelep működik itt, a jurta is ennek a része. Méghozzá élő része, hiszen az alapító, Cziráki Viktor ebben a sátorban él.

A korhű jurtában épp elfér harminc gyerek és három pedagógus. Kis zűrzavar után kialakul a hagyományos rend: lányok jobbra, a női oldalra, fiúk balra, a férfioldalra ülhetnek. Az asszonyok térfelén szőttesek, bundák lógnak a falon, a harcosok oldalán fegyverek, régi páncélok. A gyereksereg áhítattal hallgatja a kísérleti régész beszámolóját arról, hogyan éltek őseink, miként épült a jurta, s milyen is volt a rettegett visszacsapó íj. Ezt a bátrabbak kézbe is vehetik, megpróbálhatják kifeszíteni, bár erejükből alig néhány arasznyira telik, mégis boldogan teszik le a fegyvert.

– Jó lenne, ha lenne egy ilyen jurta, ami csak a gyerekeké! – lelkendezik a harmadikos Németh Péter. – Lehetne benne játszani, ismerkedni a történelemmel. Abban is lehetnének íjak meg kardok! – böki ki a választ arra a kérdésre, mit vinne ebből a jurtából át a másikba, ami csak a gyerekeké lesz, és a tervek szerint az óvoda és az iskola közötti füves völgyben áll majd.

 

Amire szükség lenne:

– Faanyag
– Szőttesek, párnák
– Kültéri fa játékok
– Fakezelő szerek, festékek

A gyerekcsoport kódja: 02

– Itt állt a falu régi játszótere is – magyarázza immár a helyszínen Kövér István, a pályázatot benyújtó Skola Regnum Alapítvány ügyvezetője. A civil szervezet azért jött létre, hogy a hátrányos helyzetű falu iskoláját, óvodáját, gyerekeit támogassa. Most épp játszóteret készítenek civil összefogásban. Tavaly fafaragó tábort szerveztek Regölyben, itt készült el egy lófejekkel díszített libikóka és egy mívesen faragott hinta. Az idén ezeket állítják fel, és bővítik további fajátékokkal.

– Fontos, hogy természetes anyagokat használjunk, ne műanyagot – folytatja Kövér István. – A játszóteret fel tudjuk építeni önerőből, a helyi mesteremberekkel, de az igazi nagy álmunk, a mesejurta túl drága. A mesejurta egy jurta formájú közösségi tér lenne, mint amilyet a kísérleti régésztelepen is megmutattunk a gyerekeknek. A játszótér közepén állna, s bár nem így autentikus, de az egész fából épülne, hogy tartós legyen. Az ajtaja nyitva állna az óvódások, az iskolások, sőt, még a falu fiataljai előtt is. Itt lehetnének történelemórák, de ide járhatnának az óvodások mesét hallgatni is. Olyan közösségi teret szeretnénk, amely egybekapcsolja az iskolát az óvodával, és a gyereknek talán legfontosabbal, a játszótérrel!

Szavazni a gyermekcsoport kódjának megadásával lehet:

– SMS-ben a PALYAZAT szót és a gyermekcsoport kódját kell elküldeni a 06 91 331 442-es telefonszámra (pl. PALYAZAT 21) Az SMS bruttó díja 90 forint. Ügyfélszolgálati szám: 06-1/422-3490, Tele-For Kft.

– Telefonon a 06-1 371 3242 szám felhívásával és a gyermekcsoport kódjának beütésével lehet “tone üzemmódú telefonkészülékeken.

– Interneten a nlc.hu/unicefszavazas oldalon.

Az egész akció alatt a szavazók között egy félmillió forintos utazást sorsolunk ki. Sorsolás: 2008 április 18-án.

A játékban való részvétellel automatikusan hozzájárul adatainak továbbításához a magazin kiadója és tulajdonosának egyéb vállalkozásai felé.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top