Aktuális

Születés Hete – május 9.

A rendezvénysorozat hatodik napján Szolnokon a Hild Viktor Könyvtár és Közművelődési Intézményben 17.00-18.15 óra között Kiss Olga dúla a szülésről és a női szerepekről beszél. Hogyan befolyásolják szerepeink és az édesanyánkkal való kapcsolatunk a szülésünket?
Miért fontosak a rítusok? Hogyan lesz a kislányból nő és anya? Milyen útravalót hoztunk női felmenőinktől? Hogyan tudjuk asszonyi erőnket használva csodás élményként megélni a szülést? – ezekre az alapvető kérdésekre keresi a választ az előadó.

Nagyanyáink, édesanyánk és mi magunk. Mások vagyunk, s bizony más eszközöket is használunk már. Pedig lehet, hogy érdemes lenni elővenni néhányat a régi praktikákból! Budapesten az Aranytíz Művelődési Központ Bartók termében 11-12-ig Nirschné Henn Edith A lengő bölcső szerepe a korai fejlesztésben témában tart előadást. A függesztett bölcsőt, melyet nagyanyáink használtak, mára felváltotta a kiságy és a talpas bölcső. Míg ezekben a csecsemő önkéntelen mozdulatai korlátokba ütköznek, a lengő bölcső minden irányba képes mozogni, a csecsemő legapróbb mozdulatára is válaszol. A bölcsős babák fejlettebb mozgáskultúrával rendelkeznek, jobb az egyensúlyérzékük, térbeli tájékozódó képességük és ügyesebbek, nyugodtabbak. A hintáztatás fejleszti a csecsemő idegrendszerét, egyensúlyrendszerét, segíti mozgásfejlődését.

 

Nagymamáink még azt is tudtak, hogyan vásároljunk a piacon? Szegeden a Kossuth Zsuzsanna Gimnáziumban 17-18 óráig Oszacsek Lajos tart e témában előadást és kötetlen beszélgetést, melynek keretében megtudhatjuk, hogyan válasszunk élő, egészséges növényeket a piacon. Oszacsek Lajos évek óta a biogazdálkodás lelkes híve és a Szegedi Bio Kör tagja. A kismamák és a szoptatást követően a babák, de a család valamennyi tagja számára fontos, milyen minőségű zöldséget, gyümölcsöt, gabonát fogyasztanak. Előadásában ismerteti, hogyan ismerjük fel az egészséges zöldségeket, gyümölcsöket, hogyan érdemes bevásárolni. Bio-kertészkedésről is hasznos tanácsokkal lát el minden érdeklődőt.

 

Békéscsabán a Vasutas Művelődési Házban 16-17.30-ig Dr. Ördög János főorvos, szülész-nőgyógyász a természetes gyógyítás lehetőségeiről beszél, Homeopátiás segítségnyújtás a szülőszobán és a gyermekágyban címmel tart előadást. „A Jászberényi Erzsébet Kórház szülészetén az országban elsőként vezettük be a homeopátiás szerek alkalmazását, 8 évvel ezelőtt. Tapasztalataink szerint a vajúdás során a legnagyobb segítséget a rendellenes fájástevékenység normalizálása és a méhszáj tágulékonyságának növelése terén kaphatjuk a homeopátiás szerektől. Emellett a placenta leválását, távozását, a szülést kísérő vérzés mennyiségét idealizálhatjuk, de a gyermekágyi szövődmények csökkentésében és megelőzésében is fontos szerepet játszik a homeopátia. Bepillantást szeretnék nyújtani a szoptatási szövődmények csökkenthetőségébe is. Kiemelkedő jelentőségűnek tartom továbbá, hogy a homeopátia kiválóan alkalmas az anyatej mennyiségének növelésére és a laktációs időszak megnyújtására.” – részletezi eredményeit Ördög doktor.

 

Gyálon az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár előadó termében 18.15-20.15-ig pedig Dr. Templom József szülész-nőgyógyász főorvos tart kerekasztal-beszélgetést a Családdá formálódás fontosságáról. Milyen feladatokat kell megoldania egy családdá váló, várandós szülőpárnak? Hogyan fogadjuk a gyermeket, mi az anya és mi az apa szerepe a megváltozott egységben?

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top