Aktuális

Elektronikus adóbevallás – vigyázz az adataidra!

A tavasz közeledtét nem csupán az jelzi, hogy melegszik az idő és hosszabbodnak a nappalok, hanem az is, hogy hamarosan esedékes a tavalyi év adóbevallásának elkészítése.

Ma már minden eddiginél több technológia segít minket a beadási határidő betartásában, de mint ahogy a modern internetes világ minden területén, itt sem árt az óvatosság.

 

Magyarországon egyre népszerűbb az adózók körében az elektronikus úton történő adóbevallás, hiszen idő- és pénztakarékos megoldás. A rendszerbe épített ellenőrzési funkció segít a bevallás hibátlan kitöltésében, használata gyorsan elsajátítható és logikus felépítésű. 2007. évben valamennyi, az adóhivatalhoz beérkezett bevallás 85 százalékát nyújtották be elektronikus úton az adózók.

 

Ha a web-alapú adóbevallást és a kitöltő-szoftvert választjuk, akkor tisztában kell lennünk azzal, hogy személyes pénzügyi adatokat fogunk elküldeni a szoftvert tartalmazó weboldalra.

A szolgáltatásnak tartalmaznia kell SSL titkosítást és biztonsági hitelesítést, illetve mint minden egyéb weboldal esetében, ahová személyes információkat juttatunk el, figyelmesen olvassuk végig a lap titoktartásra vonatkozó alapelveit.

 

Az adóhatóság honlapján a Java alkalmazású kitöltő program biztosítja a kitöltési útmutató megjelenítését.

A saját gépre föltelepített program nagy mértékben leegyszerűsítheti az adóbevallás elkészítését és így az ezzel kapcsolatos teendők is egészen elviselhetők lesznek.

A program rengeteg szolgáltatást kínál: kitöltési útmutatót, irányelveket, automatizált kalkulátorokat – mindezek felgyorsíthatják az adóbevallási procedúrát.

Mivel a program a saját gépünkön fut, és nem egy távoli webhelyen, az egyetlen eset, amikor internetre pénzügyi információt juttatunk el, az a bevallás elküldése. Tehát ebben az esetben csak a saját gépünk és internet-kapcsolatunk biztosítja az adataink védelmét.

Épp ezért a számítógépünk védelme nagyon fontos: győződjünk meg róla, hogy a jelszavaink erősek; ellenőrizzük, hogy számítógépünkön fut-e internetbiztonsági, vírusokat- és egyéb fenyegetéseket elhárító szoftver. Bizonyosodjunk meg arról, hogy megfelelő backup (biztonsági másolat) megoldás van-e a gépünkön egy esetleges technikai katasztrófa esetére, és ellenőrizzük, hogy vezeték nélküli kapcsolatunk saját biztonsági rendszere aktív-e!

 

Soha ne csináljunk adóbevallást nyilvános hotspoton (internetes kávéház) keresztül! Érdemes különösen óvatosnak lenni minden olyan esetben, amikor személyes adózási információinkat nyilvános helyen (fénymásoló-üzlet, iroda) nyomtatjuk vagy faxoljuk. Ennek nem az az egyetlen veszélyforrása, hogy véletlenül ott hagyunk egy másolatot, vagy netán az eredeti példányt, hanem az, hogy néhány fax és fénymásoló beépített merevlemezzel rendelkezik, így előfordulhat, hogy az utánunk következő ember ki tudja nyomtatni az utolsó dokumentumot, vagy fax-jelentést a gépről.

 

Az adóbevallás határidejének közeledtével egyre több gátlástalan személy próbálja kicsalni tőlünk a pénzünket, vagy személyes információinkat. Ha az interneten találunk adóbevallás-készítő szolgáltatót, győződjünk meg róla, hogy professzionális céggel van dolgunk, ellenőrizzük, hogy van-e igazi postacímük, nem csak postafiók. Azon is érdemes elgondolkodni, hogy az Interneten megtalált szolgáltató hónapokra, évekre visszamenőleg is tud-e majd válaszolni a felmerülő kérdéseinkre. Legyünk biztosak benne, hogy nem olyan céggel van dolgunk, aki csak a pénzünket akarja kicsalni. Általános szabályként kerüljük az olyan szolgáltatókat, akik a munkadíjukat a nekünk járó adóvisszatérítés bizonyos százalékában határozzák meg. Jobban járunk egy fix díjjal, vagy időalapú számlázással. Ne higgyünk azoknak a cégeknek sem, akik azt ígérik, hogy ingyen elkészítik az adóbevallásunkat!

 

Ha online adóbevallást választunk, győződjünk meg róla, hogy tisztában vagyunk a számítógépünkön lévő P2P (Peer-to-Peer) alkalmazásokkal. Előfordulhat, hogy mi, vagy akár házastársunk, gyerekünk használja a LimeWire-t, Bearshare-t vagy egyéb ingyenes videók vagy zenék megosztását engedélyező szoftvert. Tudni kell, hogy ezek a P2P szolgáltatások, letöltésük után bárki számára láthatóvá tehetik merevlemezünk teljes tartalmát, kiszolgáltatva ezzel személyes információinkat. Ha adóinformációink például PDF formátumban a gépünkre vannak mentve, akkor ez a fájl hozzáférhető lehet az egész világ számára! Mindebbe beletartoznak családunk társadalombiztosítási, banki adatai, befektetési információi és bármilyen egyéb információ, amit nem szeretnénk mások tudomására hozni. Az effajta személyes adatok lopására irányuló tevékenységek a P2P fájlmegosztók elterjedésével arányosan terjednek.

 

Az adóhivatal szereti a postacímeket, így a hivatalos kommunikáció nagy része postai úton zajlik. Fontos megjegyezni, hogy az adóhivatal soha nem kommunikál velünk sms-ben vagy telefonon. Ha bármilyen megkeresést kapunk az említett eszközök valamelyikén keresztül, akkor valószínűleg be akarnak csapni minket, tehát vigyázzunk! Egyes esetekben viszont az adóhivatal küldhet e-mail üzenetet az adózóknak (tájékoztatást, értesítést pl. hibás bevallásról, vagy az elektronikus úton benyújtott bevallás beérkezéséről).

 

A leggyakoribb hiba az elektronikus adóbevallás elkészítésénél Magyarországon az APEH által rendelkezésre bocsátott nyomtatványkitöltő programok figyelmeztető hibáinak téves értelmezéséből fakad. A figyelmeztető hibák feltüntetésének célja – a bevallási nyomtatványokhoz letölthető kitöltési útmutató mellett – az adózók segítése és a hibás adóbevallások számának csökkentése. További visszatérő hibaforrás a kötelezően benyújtandó úgynevezett kontroll adatszolgáltatások elektronikus benyújtásával kapcsolatban az, hogy az adózók a nyomtatványkitöltő programok használata során a bevallásokkal megegyező módon kívánják benyújtani adatszolgáltatásaikat. Az APEH honlapján felhívják a figyelmet arra, hogy a kontroll adatszolgáltatások benyújtása csak az eKON, valamint a KONNT programok használatával lehetséges elektronikus úton. Figyelniük kell az adózóknak a bevallás kitöltésénél a verzióváltásokat, lehetőség szerint mindig a legújabb verziót használják, valamint ne az utolsó napon akarják elküldeni a bevallást, mert akkor a vonalak leterheltsége miatt az elektronikus küldés általában sokkal több időt vesz igénybe.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top