Aktuális

D. Tóth Kriszta: Sáskajárás Budapesten

Figyelem, a következő egy oldalon nyugalom és jó közérzet megzavarására alkalmas verbális hatásokkal találkozhat. Azokat pedig, akiket idegesít, ha egy édesanya a gyerek különleges érzelmi képességeiről és földöntúli intelligenciájáról ömleng, arra kérem, hogy eszükbe ne jusson tovább olvasni!

D. Tóth Kriszta: Sáskajárás BudapestenLola az elmúlt hétvégén kitűnőre vizsgázott. Mivel három és fél éve egyke, és mint ilyen, itthon nagyjából-egészében minden csak az övé (játékok, gyerekszoba, figyelem, szeretet, babusgatás és a többi), komoly aggodalommal vártam a hétvégét. Angliai sógornőm és a kétéves Sophie baba látogatását. A Lola–Sophie-kombinációról bennünk élő emlékek ugyanis nem voltak túlságosan megnyugtatóak. Ha lehunyom a szemem, bármikor képes vagyok felidézni a tálka friss eper fölött lezajlott csetepatékat, vagy éppen a játék zongora körüli haddelhaddot, amelyben mindkét ded nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Sophie ráadásul most először járt Magyarországon, és mi szerettük volna, ha mind ő, mind pedig az anyukája kellemes emlékekkel térne haza. Így aztán leültettük Lolát a kanapéra, és megpróbáltunk a lelkére beszélni.

– Holnap délután jön Sophie baba és Danielle, Lolám. És itt fognak lakni nálunk négy napig.

– A Lola házában?

– Igen, a Lola házában. Megmutatod majd Sophie-nak a játékaidat?

– Megmutatom. De nem viszi haza őket magával, ugye?

– Nem, minden itt marad. Csak kölcsönveszi őket, játszik velük, aztán visszaad mindent.

(Összeráncolt szemöldöke másodpercenként egy millimétert simult. A mondat végére már bizakodtam.)

– Rendben van, mama. És az én ágyamban akar majd aludni?

– Nem, szívem, Sophie az anyukájával alszik majd a másik szobában. A te ágyadban te alszol, ahogy mindig.

(Mosolyog!)

– Jaj, de jó, jön Sophie baba, és már csak egyet aluszunk addig!

Párbeszédünk hatására a hétvége kilátásait B-ről A mínusz-ra javítottam. Mert akkor még nem sejtettem, hogy nem Lola önzősége rázza majd meg alapjaiban a háztartást…

D. Tóth Kriszta: Sáskajárás BudapestenSophiék megjöttek, a kétéves totyogó imádta a repülést, és gyakorlatilag az első perctől kezdve a sajátjának érezte a lakás minden négyzetméterét. Boldogan hurcolta körbe mályvaszínű takaróját, megkereste neki a legbiztonságosabb helyet, aztán belevetette magát a gyerekszoba mély bugyraiba, az én nagylányom értő és óvó felügyeletével. Lola ugyanis, és ezt most már soha senki nem vonhatja kétségbe, valódi nagylány volt. Igazi kis háziasszonyként viselkedett. Vigasztalta Sophie-t, amikor elesett (óránként minimum kétszer), simogatta a haját, puszilgatta az orcáját. Szórakoztatta, táncolt vele, énekelt neki. És bármilyen játékra fájt a foga a kicsinek, mindent odaadott. Még a kis zöld filchernyót is, amely mostanság szinte hozzánőtt a tenyeréhez. Sophie-nak persze mindig az kellett, amivel Lola éppen játszani akart, de az én lányomat (az én lányomat!) még ez sem zavarta. Komolyan mondom, tátott szájjal álltunk a jelenség előtt, Alex és én. Büszkék voltunk, és ezt hangoztattuk is. Olyanok voltunk, mint a szülők, akiken rendszeresen mosolyogtunk egyébként. Anya és apa langymeleg cukormázzá olvadt, és úton-útfélen azt zsolozsmázta, hogy „amigyerekünkmicsodaföldreszálltangyal”.

Az elégedett büszkeségért azonban nagy árat fizettünk. Ez a földre szállt angyal és az ő arkangyalkája olyan atomrobbantás-sorozatot hajtott végre a lakásban, amilyet még nem látott a világ. Olyanok voltak, mint a sáskák. Amerre mentek, kő kövön nem maradt. Három felnőtt ember ment utánuk nonstop, pakolt, rakodott, tisztított, törölt, rendezett – de a sáskajárás nyomait így is képtelenség volt teljesen eltüntetni. A végén (úgy vasárnap délelőtt 11 körül) mi föladtuk, ők győztek. Amikor csak lehetett, kivittük őket a szabadba, de mire elmúlt a hétvége, a lakásban már csak csapásokon lehetett közlekedni. Míg Alex a repülőtérre fuvarozta a vendégeket, mi Lolával rendrakósat játszottunk. Amelyben ő nagyjából hét percig vett részt, majd tüntetőleg leült rajzolni azzal, hogy: „Hidd el mama, így is jó lesz a szobám. Én biztosan mindent megtalálok.” De a takarítás még így sem fért bele… és itt el is érkeztünk a jelenbe. Hétfőn reggel van ugyanis a Lolával az élet cikkek utolsó utáni leadási határideje. Én nem tudom, önöket érdekli-e, hogy ha ezt a mondatot befejezem, mit fogok csinálni, de azért elmondom: kitakarítom a lakást. Nagyon ráfér.

A Beugró kulisszatitkaiMég több az e heti Nők Lapjából:

A Beugró kulisszatitkai »
Isteni spárgás receptek »
Spermavizsgálat, mintaadás – hogyan éli meg a férfi? »
Vajúdó nők téglával a fejükön »
Kitartott nő, vagy apapótlót kereső áldozat? »
Nem váltam időben anyává! – Depresszió szülés után »

 
Fizess elő most a Nők Lapjára! »

További kiemelt témáink a Nők Lapja május 13-án megjelenő, 20. számából:

Beugrottunk
Kálloy Molnár Péter, Szabó Győző, Pokorny Lia és Rudolf Péter kitaláltak valami egészen egyszerűt: játszanak. Ezzel létrehozták az ország legnépszerűbb improvizációs színházát. És most beengedtek minket a kulisszák mögé, az öltözőbe is.

Nők Lapja 60
A társkereső hirdetés külön műfaj nálunk. Hat évtized alatt csak egy dolog nem változott, a nők férfiakat akarnak, a férfiak meg nőket. De hogy milyen legyen a nagy Ő? Az már más kérdés…

Kitartott nők
Idősebb férfi patronál egy fiatalabb lányt, aki cserébe megajándékozza őt a szerelmével. Azt mondják, ez mindkettejüknek jó. Valamiért. Megnéztük, kinek milyen szempontjai vannak.

Az első lépés
Mielőtt beleszeretnél az első szembejövő szandálba, átgondoltad, hogyha megveszed, meghatározod a stílusod az idei nyárra?

Szülés
A jamaicai nők szülés előtt téglát visznek a fejükön. Tíz kilométert is megtesznek így, alig néhány órával a vajúdás előtt. Hogy miért? Jövő héten eláruljuk.

A heti szerkesztő, Grecsó Krisztián ajánlásával:
Vissza a stafétát

Amit otthonról hozunk, az tesz minket valamilyenné. A szülők, nagyszülők építettek körénk egy világot, ők a mi múltunk, identitásunk, hozzájuk megtérhetünk. És visszafelé hogy működik mindez? Az ifjak nem adnak a szüleiknek, nem nyitják ki az előttük járó generációk előtt az új világ kapuját? Egy szülő nem tanulhat a gyerekétől? A kérdés persze álságos, persze hogy adjuk a stafétát oda-vissza, a dolog szépsége és lényege igazából az, hogyan.

Továbbá: Szépség, Konyha, Egészség, Horoszkóp, Társkereső és még sok minden más!         

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top