Aktuális

Vízhiány lesz a világon?

Ez nem egy rossz scifi film címe, hanem sajnos a valóság. És bizonyos adatok szerint, helytelen a jövő idő használata, hiszen egyes területeken már most sincs elég tiszta ivóvíz. Emiatt naponta a világon közel 5000 gyermek hal meg.

Vízhiány lesz a világon?Nehéz elképzelni, hogy vannak olyan helyek a világon, ahol nincs mit inni. Hiszen itthon, ha megszomjazunk, csak megnyitjuk a csapot vagy kibontunk egy ásványvizet. Egy pillanat alatt megszüntethető a majd’ szomjan halok érzés.

Azonban vannak, akik ezt nem tudják megtenni. Afrikában és Ázsia egyes területein, az embereknek nap, mint nap meg kell küzdeni ezzel az érzéssel. És ők azért, hogy csillapítsák, kénytelenek koszos pocsolyából vagy kútból inni. Nézd meg, milyen vizet isznak Afrikában!

És ez elindít egy ördögi kört. Ugyanis a szennyezett ivóvíz rengeteg baktériumot rejt magában. Így felnőttek és gyerekek is komolyan megbetegszenek. Hasmenés, hányás, láz, malária csak, hogy néhányat említsünk. Ezek a betegségek, pedig kiszáradáshoz vezetnek. Ilyenkor inni kell(ene). És a kör bezárult. Hiszen ha isznak a koszos vízből, meghalnak és ha nem isznak, akkor is. Amilyen ridegen hangzott ez a mondat, épp olyan rideg a valóság ezeken a területeken.

A legtöbb probléma egyelőre, Afrikában és Indiában van. Azonban bizonyos kutatások szerint 2025-re Dél-Európa is komoly vízhiánnyal szembesülhet. De nem kell 2025-ig „várni”, hiszen a természeti katasztrófák után is komoly gond a vízellátás. Ilyen esetekben is szennyeződik a víz, és ihatatlanná válik.

  Szörnyű adatok a vízhiányról
  • Nigériában naponta közel 1000 ember hal meg a nem megfelelő víz és higiénia miatt. (Magyarországon évente alig 200.) WHO 2002-es adat.
  • Koszos és fertőzött víz miatt, ötször annyi gyerek hal meg a világon, mint AIDS-ben. ENSZ, Human Development Report, 2006
  • Afrikában és Ázsiában a nők átlagosan 6 kilométert gyalogolnak, hogy vízhez jussanak.
  • Afrikában és a Szaharában évente 40 milliárd órát töltenek az emberek vízgyűjtéssel. (Ez közel 19 millió teljes munkaidejű dolgozó idejének felel meg)
  • A világ kórházaiban a betegek fele, a nem megfelelő víz okozta betegségben szenved. ENSZ, Human Devlopment Report, 2006

A megoldás?

Az víz megtisztítása a legfontosabb. Ez azonban nagyon drága. Főleg a szegény országoknak. A leghatékonyabb és leginkább megvalósítható mód a kémiai tisztítók használata lenne. Ezek költséghatékonyak és könnyen szállíthatók.

Ezzel az elgondolással egy amerikai cég kifejlesztett egy Pur por nevű szert. Ezzel a porral a szennyezett vizet, fél óra alatt meg lehet tisztítani az összes baktériumtól. Kérdés, hogy ez egy működőképes kezdeményezés lesz-e hosszútávon.

Ha kíváncsi vagy a Pur por működésére, katt ide!

A lexikonokban már szerepel a „víz háború” kifejezés. A tiszta vízhez való hozzáférés hiánya, némelyeket víz-lopásra kényszerít. Indiában az ilyen tettekért halálbüntetés jár. Emiatt évente több tucat embert ölnek meg. Feltevések szerint a közeljövőben a víz, komoly fegyveres konfliktusokat okozhat.

Vízhiány lesz a világon?

 

 A kiszárdás tünetei

  • Nyáron, a nagy melegben vagy egy betegség után könnyen ki lehet száradni, ha nem fogyasztunk elég folyadékot. A kiszáradás tüneteit időben észre kell venni, különben akár halálhoz is vezethet!
  • Kezdetben fejfájás lép fel.
  • Majd bőrszárazságot érezhetünk. Ennek a jelei a kiszáradt ajkak, karikás szemek és a ráncolható bőr.
  • Nagyon gyenge vesefunkciók.
  • A fizikai és mentális teljesítmény csökken. Az álmosságérzet viszont nő.
  • Nagyon súlyos esetben eszméletvesztés történik.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top