Aktuális

Egészséges iskolakezdés – ártalmatlan tanszerek

Bár alapvetően nem kerülhetnek forgalomba olyan iskolaszerek, amelyek ártalmasak lehetnek a gyerekek egészségére, ezekről az eszközökről valójában igen keveset tudunk. Mire kell figyelni?

Évente mintegy 60-70 milliárd forint értékben kelnek el irodaszerek Magyarországon, ennek 20-30 százaléka az iskolakezdés időszakára jut. Egyre nagyobb mennyiségben fogynak a távol-keleti termékek, ami aggodalomra adhat okot, hiszen a legtöbb káros vegyi anyag ezekben az iskolaszerekben található. 

Legtöbbször fogalmunk sincs, miből gyártják az iskolaszereket, mi az összetételük, vizsgálják-e ezeket rendszeresen a hatóságok. Mindezek mellett külön ki kell emelni, hogy még ha a megengedett legkisebb mennyiségű problémás anyagot tartalmazza is egy írószer, az érzékenyebb gyermekeknél ezek a kisebb mennyiségek is allergiás reakciókat válthatnak ki.

Egészséges iskolakezdés - ártalmatlan tanszerek

Iskolatáska

Az egyik legdrágább iskolai kellék az iskolatáska. Nem árt odafigyelni erre, hiszen több évig is elkísérheti az iskolába gyermekünket. Kerüljük a PVC-t tartalmazó műanyag táskákat! Ezek alternatívája lehet a bőrtáska vagy az impregnált textiltáska. Emellett nem árt, ha a táskának vastag, puha, állítható pántja van, valamint praktikus külső zsebei. A tolltartónál sem árt odafigyelni az összetételre. Itt több lehetőség kínálkozik, hiszen a fém és fa tolltartók nemcsak környezetbarátak, de divatosak is.

Kerüljük a lakkozott ceruzát

A ceruza színezőanyaga, azaz bele elvileg nem tartalmaz nehézfémet, a külső lakkbevonat azonban annál inkább. Ezért a kisgyerek és a környezet védelme érdekében olyan ceruzát érdemes választani, amely lakkozatlan vagy viaszolt, de jó megoldás az utántölthető Rotring ceruza is. Szintén lakkozatlant keressünk az ecsetekből is, a vízfestékekből pedig, amelyek egészségügyi szempontból nem problémásak, próbáljunk meg jó minőségűt, fémtokost, utántölthetőt vásárolni.

Egészséges iskolakezdés - ártalmatlan tanszerek

A radír veszélyes lehet

A radír minden szempontból problémás. Lehetőleg a legegyszerűbb, kaucsukból készült gumiradírt vegyük. A színes, szagos radírok ugyanis általában rákkeltő hatású PVC-ből készülnek. Szintén fölöslegesnek tűnik a filctoll használata. Ha mégis elengedhetetlenné válik, akkor lehetőleg utántölthető és vízalapú filctollat vásároljunk, és figyeljünk arra is, hogy a külső rész ne PVC-ből legyen! A festékpigmentekben található anyagok allergiás reakciókat válthatnak ki az arra érzékeny gyerekeknél, ezért kerüljük a bőrrel való érintkezést!

 

Figyeljünk a jelzésekre!

Összességében tehát javasoljuk, hogy az iskolaszerek vásárlásakor keressük a természetes és újrahasznosított anyagból készült tartós, javítható termékeket! Próbáljunk meggyőződni róla, hogy a tanszer nem tartalmaz egészségre káros anyagot, ebben segít a termékeken feltüntetett CE jel és EN 71/3 szám, ami arra utal, hogy az adott termék nem lépi túl a megengedett vegyszertartalmat. Emellett ajánlatos ismert márkajelzésű, európai terméket választani, hiszen a távol-keleti áruk összetételéről nem sokat tudunk.

Az egészségre problémát jelentő írószerek és azok kiváltása

Írószer  Problémás anyag
Lehetséges
környezeti probléma
Lehetséges alternatíva
Oldószeres filc            szerves oldószer, formaldehid hulladékprobléma  színes ceruza, zsírkréta
Ceruza (lakkozott)  nehézfémek   lakkozatlan ceruza
Elemes eszközök nehézfémek kidobáskor víz- és talajszennyezés elem nélküli vagy napelemes eszközök
Hegyező (PVC) nehézfém, lágyító, stabilizátor   gyártási környezetszennyezés, dioxinveszély hegyező fémből és fából
Filctollak (vizes bázisú), rostirónok  tartósítószer, szerves festékek  hulladékprobléma  színes ceruza, golyóstoll
Füzetborító (PE)    hulladékprobléma papírcsomagolás
Golyóstoll (eldobós) szerves oldószer, lágyító, sűrítőanyag hulladékprobléma fém vagy fa golyóstoll cserélhető betéttel
Gyurma nehézfémek, lágyítók víz- és levegőszennyezés újrapapírból készült termékek 
Iskolatáska (PVC)  nehézfém, lágyító, stabilizátor gyártási környezetszennyezés, dioxinveszély táska más, környezet- és egészségkímélő anyagokból
Javítófesték triklór-etán,   ózonrétegölő   víz- vagy víz-alkohol alapú javítófesték
Papírtermékek (cellulózból)     kivágott fák, gyártási vízszennyezés (pl. klór) újrapapírból készült termékek
Radír (PVC) nehézfém, lágyító, stabilizátor  gyártási környezetszennyezés, dioxinveszély gumiradír 
Ragasztó (folyékony) szerves oldószer, formaldehid levegőszennyezés, vízszennyezés (pl. klór) diszperziós ragasztó, enyv
Ragasztószalag (széles PVC) nehézfém, stabilizátor gyártási környezetszennyezés, dioxinveszély papír ragasztószalag, cellux
Tolltartó (PVC) nehézfém, lágyító, stabilizátor  gyártási környezetszennyezés, dioxinveszély tolltartó bőrből, fából, textilből
Patronos töltőtoll (PVC)   nehézfém, lágyító, stabilizátor gyártási környezetszennyezés, hulladékprobléma szivattyús toll fából vagy fémből

 

Forrás: www.tudatosvasarlo.hu

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top