Aktuális

Összedőlt a magyar autópiac

Alig több mint 2300 autót adtak el augusztusban Magyarországon, ötödannyit, mint tavaly ilyenkor. Ez abszolút negatív rekord idén, de a múlt homályába vész, hogy mikor adhattak el utoljára ilyen kevés autót.

Eddig sem volt okuk az örömre az autóeladással foglalkozó vállalkozásoknak. De minden korábbinál lesújtóbb képet fest a piacról a Jato Dynamics augusztusi jelentése. A világ vezető autóipari adatszolgáltatója számításai szerint 2430 személyautót ad(n)tak el ebben a hónapban Magyarországon.

Ez 79 százalékkal alacsonyabb szám, mint 2008 nyolcadik hónapjában, amikor valamivel több, mint 11 ezer autó fogyott, pedig az a hónap sem volt épp jó. Ezzel újabb mélypontot ért el a hazai autópiac, hiszen júliusban még elfogyott 3805 darab személyautó.

Masszív bukást jelez az első nyolc hónap együttes teljesítménye is. 2008-ban augusztus végéig több mint 107 ezer személyautó fogyott hazánkban, idén 45 ezres számról beszélhetünk, vagyis 58 százalékos a visszaesés.

Nem alakul jól a kis áruszállítók piaca sem, augusztusban a tavalyi szám harmada, 450 jármű kelt el, de a nyolc havi együttes értékek is 70 százalék körül visszaesésről tanúskodnak.

A márkák versenyében még mindig a Ford vezet. Bár augusztusban a Suzuki több autót adott el, mint az ovális márka, a nyolc hónapos összesítésben a Ford vezet 5976 autóval, mögötte a japán autógyár áll 5584, illetve az Opel 5217 darabbal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top