Aktuális

Büntetik a játszótéren dohányzókat

Akár több tízezer forintos büntetésre számíthat az, aki rágyújt a fővárosi játszótereken és sporttereken. Naponta száz közterület-felügyelő ellenőrzi ezeket a tereket a Fővárosi Közterület-felügyelet Cigaretta-csikk elnevezésű kampányának részeként - hangzott el a szervezetnek a Szent István park játszóterén tartott keddi sajtótájékoztatóján.

Tilos a dohányzás a fővárosi önkormányzat tulajdonában, használatában és fenntartásában lévő 44 játszótéren és 30 szabadtéri sportterületen, többek között a Hajógyári-szigeten, a Városligetben, a Népligetben, a Feneketlen-tónál és a Gellérthegyen. A felügyelet munkatársai tájékoztató tevékenységet is folytatnak ezeken a területeken: felhívják a figyelmet a kulturált dohányzás szabályaira, a csikkek felelőtlen eldobásából adódó környezeti terhelésre, az egészséget károsító hatásokra. Akit dohányzáson illetve a cigarettacsikkek eldobásán érnek, az több tízezer forintos helyszíni bírságra vagy feljelentésre számíthat. Naponta megközelítőleg száz közterület-felügyelő ellenőrzi szúrópróbaszerűen az őrjáratuk útjába eső tereket.
Danielisz Béla, a Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottságának elnöke az MTI-nek elmondta, már az elmúlt hónapokban is próbálták kampányuk keretein belül felhívni az emberek figyelmét a tilalomra, és rávezetni őket, hogy a jogkövető magatartás sokkal kifizetődőbb lehet. Hozzátette, nagyon sok múlik a közmorálon, hiszen egyszerűbb lenne, ha az emberek úgy kezelnék a köztereiket, ahogy a közvetlen környezetüket, otthonukat. Ha mindez nem valósul meg, minden pénz kevés a főváros tisztán tartására.
A kampányra és a tilalom betartatásának eszközeire kétmillió forintot fordított a Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottsága. A februártól hatályos rendelet az egészséghez és az egészséges környezethez fűződő jogok érvényesülését segíti: óvja a gyermekeket a negatív viselkedési minták elsajátításától, illetve közvetlenül, az eldobált csikkektől kapható esetleges mérgezésektől.

Forrás: MTI

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top