Aktuális

Helyreállító plasztika – gyorsabb gyógyulás

Miért? – ez a kérdés dübörög bennem egész nap. Rengeteg képet láttam már daganat miatt csonkolt, formátlan, torz női mellekről – és ma valami egészen mást látok. Megőrzött nőiességet, szép, helyreállított formát, visszanyert önbizalmat… Miért nem így megy ez mindenütt? Miért kell nők ezreinek gyógymelltartóban, önbizalomhiánytól szenvedve élni, amikor máshogyan is lehetne? Dühös vagyok, nagyon. De a reményt talán ezzel a cikkel is megerősíthetem… azokban, akiknek valóban szükségük van rá.

Ez a cikk eredetileg különleges műtétekről, egy kis borzongásról, valamint vérről és mosolyról szólt volna. Ám bizonyos történeteket nem lehet megerőszakolni… ezért ez a riport a nőiesség visszanyeréséről, új esélyekről, hitről és gyógyulásról mesél, és egy olyan plasztikai sebészről, aki még a legdivatosabb szakmában is a gyógyítást tartja a legfontosabbnak.

A plasztikai sebész mindig előre megtervezi a metszésvezetést -e bben különbözik az álatlános sebésztől
A plasztikai sebész mindig előre megtervezi
a metszésvezetést – ebben különbözik az általános sebésztől

Nem tudok személyes kitérő nélkül belekezdeni: dr. Kelemen Pétert már régóta többnek tartom ügyes kezű plasztikai sebésznél, hiszen – azon túl, hogy a helyreállító sebészet fontosabb számára, mint a pusztán szépészeti céllal végzett műtétek – létezik egy ügy, amelynek szolgálatába állt. Nem hinném, hogy van még rajta kívül férfi, aki ilyen pontosan tudná, mit él át egy melldaganatos nő, amikor közlik vele a diagnózist, és amikor felébred a műtét után. Nos, ha egy mondatban össze kellene foglalnom, miért őt választottam e riport főhőséül, azt mondanám: Kelemen doktor azt tűzte ki céljául, a daganateltávolító műtét után úgy ébredjen a páciense, hogy ugyanolyan nőies, amilyen korábban volt…


„Rajzolással kezdünk”

Dr. Kelemen Péter plasztikai sebész
Dr. Kelemen Péter plasztikai sebész

Reggel hét óra, Budapest, Szent Imre Kórház, plasztikai sebészet. Kelemen doktor előveszi zsebéből a centiméterszalagot, a speciális ceruzát, és berajzolja az aznapi műtétre betervezett két emlődaganatos beteg mellén a főbb metszések helyét.

– Néha éjszaka is tervezgetek – mosolyog -, de a műtét közben bármi megváltozhat. Legalább két-három tervnek kell lennie az ember fejében. Mi mindig előre megtervezzük a metszésvezetést, ebben különbözik a plasztikai sebész az általános sebésztől.

Mialatt Kelemen doktor a műtétekhez készülődik, munkatársával, Kóbory Zita plasztikai sebészeti profilmenedzserrel (magyarul: főnővérrel) teázom, aki elmagyarázza: az osztály egyik fő profilja a daganatos emlő helyreállítása, gyakran az első műtétet, a daganateltávolítást is az osztály orvosai végzik (onkológus sebész közreműködésével, s többnyire a SOTE Radiológiai Klinikával együttműködve). De helyreállítják itt felfekvéses betegek bőrét, baleseti sérültek arcát, eltávolítanak bőrdaganatokat (szükség esetén pótolva a hiányzó bőrt), és egyéb rekonstrukciós műtéteket is végeznek.

Egy év múlva visszakapja a mellét

Az első beteg egy negyvenes nő, aki maga fedezte fel tapintással a daganatát. Az előzetes vizsgálatok szerint megoldható az emlőmegtartó operáció: „csupán” a daganatot kell eltávolítani a megfelelő biztonsági zónával. A műtőben hatan dolgoznak. Alig hiszek a szememnek, milyen rövid metszést ejt Kelemen doktor, hogy feltárja a mirigyállományt. Bevallom, ezután már nem mindig merek odanézni. Arra azonban nagyon figyelek, amikor a beteg részek eltávolítása után így szól:

– A megmaradt mirigyállományt elrendezem, hogy olyan formát kapjon az emlő, mint amilyen eredetileg volt – magyarázza, és mosolyog, mialatt dolgozik. – Csak egy vékony heg marad majd a beavatkozás után, és csupán icipici lesz a méretbeli különbség a két emlő között, amit – ha a beteg úgy dönt – korrigálni lehet a későbbiekben.

A műtét nem tart tovább háromnegyed óránál, és máris betolják a következő beteget. Szinte rögtön tetőtől talpig leizzadok: a páciens harmincnyolc éves nő, akinek olyan agresszív és nagy kiterjedésű a daganata (és kicsi az emlője), hogy muszáj eltávolítani az egész mellét, bőrrel, mellbimbóval együtt.

A filmekből jól ismert
A filmekből jól ismert “pittyegő hang” betölti a műtőt

 
– Úgy vezetjük a metszéseket, hogy a szükséges kezelések után egy évvel szépen helyre tudjuk majd állítani a mellét – néz rám az orvos, és megkérdezi: jól vagyok-e? Nem, nem vagyok jól, mert a beteg élete filmként pörög előttem, holott nem is ismerem őt. Még családalapítás előtt áll, biztosan van szerető párja, kint várják a szülei, a barátnői… Elfogyott a műtőben a levegő. Míg előbb az operációt figyeltem érdeklődve, most az embert látom, aki a műtőasztalon fekszik. Kelemen doktor elvégzi az első metszést. Beával, a fotósunkkal kétségbeesetten összesúgunk: „ez nekünk csak munka, ne vegyük a szívünkre”, de Bea arca is hófehér. Magabiztosan, gyorsan végzik a műtétet, ám a megsemmisítendő maradványok láttán szép lassan kezd elsötétülni előttem a világ. Megrázó, amint egy fiatal nőről leválasztják nőiessége egyik ékességét. És még kezelések sora vár rá… ám ott a remény is: Kelemen doktor gyönyörű mellet ígért neki. És ha ígérte, tényleg úgy is lesz. Hogy honnan vagyok ebben annyira biztos? Elmesélem.

„Gyönyörű mellem lett… és lapos hasam!”

Judit harminckét éves, az egyik kétszemélyes kórteremben fekszik. Érkezésemkor felül, és büszkén kihúzza magát.

– Öt és fél évig éltem egy mellel – suttogja -, és most nézz rám!

A hálóing alatt duzzad a két, telt keble. Egyik az egészséges, a másikat egy hete „kapta” Kelemen doktortól és a plasztikai sebészeti teamtől. Meséli: még nem töltötte be a huszonhetet, amikor csomót tapintott a hónaljában, és kiderült, hogy rosszindulatú emlődaganata van. Részleges műtéten esett át, majd a szövettani eredmény miatt újabb műtét következett: teljes emlőeltávolítás.

– Szörnyű volt elveszíteni az egyik mellemet – emlékszik vissza, de közben a szeme mosolygós marad. – Azt mondták, öt évet várnom kell a helyreállítással, ma már tudom, hogy fölösleges ilyen hosszú várakozás, a kezelések befejezése után már jöhettem volna… Egyik ismerősöm javasolta Kelemen doktort és ezt az osztályt, összeszedtem minden bátorságomat, és jelentkeztem. Kemény öt év áll mögöttem. Biztos voltam benne, hogy meg fogok gyógyulni, de az öltözködés nehéz volt, és hát párkapcsolatom sincs… de most már minden meg fog változni! – Judit felszabadultan nevet, miközben óvatosan lefejti magáról a kötést. Alig hiszek a szememnek: mindkét melle egyforma alakú és nagyságú, csak vékony heget látok, és ha már a mellbimbóját is kialakították volna, nem jönnék rá, hogy valaha csonkoló műtéten esett át… – A hasfalamból hozta létre Kelemen doktor a mellemet. Ez szuper, mert így a hasam is lapos lett! – mosolyog, és mutatja a vékony heget az alhasán.

Kelemen doktor még elvégez két bőrrákműtétet, egy anyajegy-eltávolítást és korrigál egy befordult emlőbimbót, aztán előbukkan a műtőből. Juditról és a különleges helyreállító műtétről kérdezem, na meg az ebédjéről. Utóbbira ma nincs idő, de „reggel volt egy szendvics, aztán majd késő este, ha hazaér, „eszik valamit”… Judit esete pedig náluk ma már rutinműtétnek számít.

A műtőben igazi csapatmunka folyik,
A műtőben igazi csapatmunka folyik, “főhősünk”,
Klelemen doktor jobbról a második (mosolyog)

 
– A helyreállító emlősebészetet nehéz daganatos emlősebészet nélkül végezni, és ez fordítva is igaz – mondja. – A kettő kiegészíti egymást. Az évi hétezer-ötszáz új emlődaganatos eset hetven-hetvenöt százalékánál emlőmegtartó műtétet lehet végezni. Ám ha a sebész nem rendelkezik plasztikai sebészi gyakorlattal, akkor torz eredmény születhet, holott ilyen esetekben is lehetséges a maradék emlő megformálása, az onkológiai elvek figyelembe vételével. Ennek eredményeképpen a beteg nem eltorzult, hanem megformált emlővel kerül ki a műtőből. Juditnál kései helyreállítást végeztünk. A hasából kivettünk egy szövetrészletet zsírral, bőrrel együtt. E rész vérellátását az egyik egyenes hasizom adja, ezt megtartva, a bőr és az izmok alatt az egészet a mellkasára forgattuk, és ott úgy rendeztük el a szöveteket, hogy olyan formát nyerjünk, mint amilyen a másik mell formája.

„A helyreállítás kihívás – nem fogok kiégni!”

Judit gyereket szülhet, teljes életet élhet – és néhány hét múlva akár bikinit is viselhet. A mellbimbó kialakítása még hátravan, de az már sokkal kisebb beavatkozás. Egyébként a műtétjén négy plasztikai sebész dolgozott együtt, és majdnem négy órán át tartott a beavatkozás.

Kóbory Zita plasztikai sebészeti profilmenedzser
Kóbory Zita plasztikai sebészeti
profilmenedzser

Mondom Kelemen doktornak: tudom, hogy a melldaganatos betegek náluk nincsenek várólistán, és hogy akár az adott heti műtétei közé is „beszorít” egy újonnan érkezett, már kivizsgált melldaganatos beteget. És azt is hallottam: tudományos munkája, illetve a helyreállító sebészet miatt kicsit háttérbe szorult a magánpraxisa, holott abból tartja el a családját… Mosolyog. Azt mondja, az osztályon ott lebeg korábbi főnökének, dr. Donát Antalnak a szelleme, az ő erkölcsi értékrendje, betegközpontúsága és kreativitása mindannyiuk számára fontos, azon túl, hogy neki Donát volt a tanítómestere is. Ma is jóban vannak, és a nyugdíjas egyetemi tanárral minden fontos műtétjét megbeszéli…

– A helyreállítás kihívás – teszi hozzá. – A plasztikai sebészek a magánpraxisban többnyire csak egy-két műtéti típust végeznek, és ez kiégéshez vezethet. Nekem változatos a munkám, gyógyítok, és feltölt, amikor egy páciens lelkileg és testileg is gyógyultan, életerősen hagyja el az osztályt.

Mondhatnám még tovább ezt a történetet, mesélhetnék a negyvenegy éves Tündéről, aki tinédzser kora óta küszködik jelentős túlsúllyal, ám nyolcvan kilót fogyott, és két napja operált le a hasáról Kelemen doktor tizenegy kiló bőrfelesleget, amely már a térde alá ért. Így Tünde végre kipróbálhatja, milyen a kocogás. Vagy mesélhetnék az eltorzult arcú, autóbalesetes fiúról, aki a műtétsorozata után már nem fél az emberek közé menni… de szeretném tolmácsolni azt is, amit Kóbory Zita mond a munkájáról.

– Régen mellkas-sebészeti osztályon is dolgoztam emlőtumoros páciensekkel, tudok különbséget tenni – árulja el a főnővér. – Nálunk már látják a betegek a jövőt: azt, hogy visszakaphatják a nőies formájukat, ezért sokkal gyorsabban gyógyulnak, sokkal optimistábbak. Ezért jó itt dolgozni…

Két hét múlva egy szépészeti beavatkozásról tudósítok – a műtőből.

A Nők Lapja 60 éves! A Nők Lapja jubileumi számából:

Mit jelent 60 év? »
Mi 3-an, Ők 4-en: Nők Lapja felé – félúton »
Ínycsiklandó tízóraik iskolásoknak »
Tévésztárok és teljesítmények »
Ismeritek a játékot? »
Bus István: Macsótempó »


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top