Aktuális

3 csupa csokis recept

Ha vendégeket várunk, és biztosra akarunk menni, készítsünk nekik csokoládés édességet. Ha nem várunk vendégeket, akkor meg ne essünk abba a hibába, hogy éppen magunktól vonjuk meg a legjobb falatokat. Elő a csokoládéval!

Csupa csokis receptekMár elég hosszú ideje fáradozik azon a tudományos élet egy jelentős része, hogy enyhítse az emberek, pontosabban a csokoládéfogyasztók bűntudatát. Túl régóta tartja ugyanis magát az a makacs nézet, hogy a csoki ártalmas. (Valamiért ebben a nézetben többnyire a szülők osztoznak…)

Ami pedig így, ebben a formában bizony nem igaz.

Illetve ugyanaz vele a helyzet, mint a legtöbb hasonló esetben: a minőségen és a mennyiségen múlik minden. Jó minőségű, tehát minél nagyobb kakaótartalmú csokoládéból akár naponta is fogyaszthatunk nyugodtan. De a tudósok ennél is tovább mennek, mert kifejezetten egészségvédőnek ítélik a közkedvelt édességet, hiszen egyértelműen értágító, érvédő hatása van, ráadásul vasat, káliumot, kalciumot, vitaminokat és nyomelemeket is tartalmaz. Ez némileg a tejcsokoládéra is áll, és valamennyire még a fehér csokira is, amely nem kakaóport, hanem kakaóvajat tartalmaz, a cukron és a tejporon kívül.

A Tamás által készített három „csokisággal” nyugodtan várhatunk vendégeket, mert elég finomak és elég különlegesek ehhez. A rétes például már rég „kinőtte magát”. A túrón, almán és az egyéb jól ismert belevalókon túl rengeteg édes – és sós! – töltelékkel tölthetjük.

A golyócskák pedig előre elkészíthetőek, és ha különböző anyagokba, színes tortadarába, kókuszba vagy kakaóporba hengergetjük őket, máris variáltuk egy kicsit a kínálatot.

Egyik recept sem bonyolult, de annak tűnik!

Csokoládés rétes (1,5 óra)

Hozzávalók: 10 dkg csokoládé, 10 dkg darált mandula, 10 dkg zsemlemorzsa, 3 tojás, fél l tej, 13 dkg kristálycukor, 3 dkg liszt, 5 dkg vaníliás cukor, 1 narancshéj, mérettől függően 6-9 db réteslap, 2 dkg vaj.

A morzsát, a mandulát, a lisztet és a narancshéjat összekeverjük. A tejet a kristálycukorral, vaníliás cukorral és a csokoládéval felmelegítjük és lassú tűzön, addig melegítjük, míg a csoki és a cukor felolvad benne. A tűzről lehúzva hozzáadjuk a száraz keveréket és összekeverjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a töltelékhez keverjük, a fehérjéből, egy kis csipet sóval, kemény habot verünk. Legvégül, a szinte már teljesen kihűlt masszába óvatosan beleforgatjuk. Egy réteslapot lefektetünk, megkenjük olvasztott vajjal, rá a következő réteslap, újra vaj és újra réteslap következik. 3 milliméter vastagon megkenjük a masszával, feltekerjük, két végét behajtjuk, és tepsibe tesszük. A többi tésztát is ugyanígy betöltjük. A rétesek tetejét megkenjük vajjal, és 200 C-ra előmelegített sütőben 5-6 perc alatt hirtelen megsütjük. Ezután pár percre kinyitjuk a sütő ajtaját – hogy hamarabb lehűljön -, levesszük a hőfokot 150 C-ra, és az ajtót visszahajtva, még 10 percig sütjük. Felvágás előtt legalább 15 percig pihentessük.

Csupa csokis receptek


A Nők Lapja 42. számában két további szuper csokis receptet (
Fehér csokoládés – étcsokoládés torta mascarponéval, Fehér csokoládés-kókuszos golyók (házi Raffaello) találhattok!

Pokorny Lia: Már gyerekként is bohócnak készültemMég több az e heti Nők Lapjából:

Pokorny Lia: Már gyerekként is bohócnak készültem »
D. Tóth Kriszta: Rosszullét, pánik »
Meryl Streep: Anyám utált főzni! »
Olyan vagyok, mint mindenki más, csak ballal fogok kezet »
Lelkünk titkai: Milyen nő az, akit a férfiak szépnek tartanak? »
Önálló személyiség a mobilod? »


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top