Aktuális

H1N1 – így kerüld el a fertőzést! 4+1 tipp a védekezéshez

Az influenza elkerüléséért - akár a betegség szezonális, akár az új változata támad - akkor is sokat tehetsz, ha a munkád minden nap zsúfolt helyekre szólít. Lássuk, hogyan csökkentsd a fertőződés veszélyét!

1. Moss gyakran kezet! Ne csak gyakran, hanem alaposan is: mindig használj szappant, és dörzsöld a kezeidet legalább 20 másodpercig. Tisztítsd meg az ujjaid közét és a köröm alatti és körüli területet is. Öblítsd le alaposan meleg, folyó vízzel, majd törölközz meg – lehetőleg egyszer használatos papírtörlőt, vagy kézszárítót használj. A csapot papírtörlővel a kezedben zárd el, és a mosdóajtó kilincsét is így fogd meg kifelé menet. Ha nincs alkalmad kezet mosni, nagyon jó szolgálatot tesznek az alkoholos kézfertőtlenítő zselék vagy kendők is.

2. Ne piszkáld a szemed, az orrod és a szád! Jó tudni, hogy az influenzavírus akár 8 órán át is életképes. Elég, ha egy kilincsről felszeded, és hozzányúlsz a szemedhez, máris a szervezetedbe került.

3. Zsebkendőbe tüsszents és köhögj! A használt zsebkendőt dobd el azonnal, és moss kezet. Ha nincs nálad zsebkendő, köhögj a könyökhajlatodba.

4. Tartsd formában az immunrendszered! Táplálkozz egészségesen, aludj eleget és mozogj – ez a legjobb immunerősítő kombináció.

+1. Ha kitör a járvány: szerezz be maszkot. Már itthon is kapható vírusülő szerrel átitatott arcmaszk, amely hatékonyan előzi meg a H1N1-fertőzést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top