Aktuális

3 vitamindús saláta télre

Fontos, hogy ne csak a nyarat könyveljük el saláta-szezonnak, hanem alaposabban körülnézve a piacon, a zöldségesnél és a kamrapolcon, leljünk rá a télen is elérhető egészséges alapanyagokra.

3 vitamindús saláta télreAz első kérdés, gondolom, ez: – Na, és mi mellé adjuk ezeket a salátákat…? A válasz pedig: – Nem kell melléjük semmi, mert önmagukban alkotnak egészséges, laktató és finom egytálételeket.

Az avokádós parajsalátához plusz segítség lehet, hogy tegyük bele a krémbe nyugodtan az avokádó magját, sőt, tanácsos is beletenni, mert úgy kevésbé gyorsan barnul meg, jobban megtartja a színét. A körte alakú avokádóval fontos volna szorosabb barátságot kötni, hiszen alacsony cukortartalma miatt kitűnő a cukorbetegeknek, és még a koleszterinszintet is csökkenti. Ugyanakkor nagyon tápláló, sok benne az olaj és a protein.

A kínai kelről is csak jó mondható el, nem véletlen, hogy ma már Ausztriában és Svájcban az egyik leggyakoribb zöldség. Ráadásául könnyen emészthető, így még csecsemőknek is adható.

Az általános saláta-javaslat pedig az, hogy ne nyúljunk konzervek, még a fagyasztott áruk után sem, hiszen válogathatunk a krumpli, a cékla, a karfiol vagy a brokkoli között. Ezekből mind készülhet saláta, nem beszélve a hüvelyesekről.

Aki nem próbálta, mindenképpen tegyen egy kísérletet arra, hogy magvakat is szór a salátába. Lenmagot, tökmagot, napraforgó- vagy szezámmagot. Egy kicsit megpirítjuk, és valósággal átlényegíti az ételt, sajátos, jó ízt adva neki.

Langyos babsaláta (1 óra 20 perc+12 óra áztatás)

Hozzávalók: 20 dkg tarkabab, só, 1 piros kaliforniai paprika, 1 csomag újhagyma, 4 ek. almaecet, fekete bors, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 dl olívaolaj.

A babot előző este alaposan átmossuk, és hideg vízbe áztatjuk. Másnap leöntjük róla a vizet, és friss hideg vízben feltesszük főni. Ízesítjük sóval, és miután felforrt, fedő alatt közepes lángon puhára főzzük. A hagymát karikákra, a fokhagymát szeletekre, a paprikát csíkokra vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, beletesszük a fokhagymát és a paprikát, és állandóan kevergetve megpároljuk. Mikor a paprika kissé megpirult, hozzáadjuk az újhagymát és a finomra vágott petrezselymet. Miután átforgattuk, összekeverjük a még meleg, leszűrt babbal. Ízesítjük sóval, ecettel és frissen őrölt fekete borssal. Langyosan fogyasszuk, de persze hidegen is finom!

3 vitamindús saláta télre


A Nők Lapja 46. számában két újabb isteni téli saláta receptet
(Avokádós parajsaláta, Kínaikel-saláta füstölt sajttal) találhattok!

Fáy Miklós megszöktetné Oroszlán Szonját az indiai meditációrólMég több az e heti Nők Lapjából:
Fáy Miklós megszöktetné Oroszlán Szonját az indiai meditációról »
Nők Lapja 60 – Kiállítás a VAM Design Centerben »
D. Tóth Kriszta: Most én mesélek! »
Így csípd fel a pasit focimeccsen! »
Elvált asszony lett a tízéves kislány – Történetek happy enddel »
25 tény a 25 éves londoni divathétről »
Miért nem esem teherbe? – 6 tipp a lelki gát feloldásához »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top