Aktuális

A vidéki autósok fizetnek a pestiek helyett?

Bár azonos körülmények között egy vidéki autós kisebb költséggel megúszhatja kötelező gépjármű-felelősségbiztosítását, mint fővárosi társa, így is többet fizet mint kellene. A budapestiek balesetei miatt.

Bár a budapesti autósok díjai is csökkennek az idei kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampányban, de ennek oka nem feltétlenül a javuló kockázatukban, kevesebb balesetükben keresendő – derül ki a Biztosítás.hu, az egyik hazai biztosítási alkusz honlapjának sajtóközleményéből.

Az alkusz szerint egyes biztosítók azért nyitnak Budapest felé, mert a vidéki autósokért ma már olyan éles verseny folyik, ahol egyik társaság sem mehet biztosra ügyfélszerzését illetően. Érthető tehát, ha a kedvező vidéki díjak mellett egyes biztosítók új terülteken is megpróbálnak ügyfeleket szerezni.

A vidéki autósok fizetnek a pestiek helyettUgyanakkor továbbra is a vidéki autóst tekinteti álomügyfélnek a legtöbb biztosító, aki távol a város stresszétől és dugóitól, jelentősen kedvezőbb kárgyakorisággal rendelkezik, mint fővárosi társa. Míg a Budapesten az autósok 6-7%-a okoz, átlag 500 ezer Ft értékű kárt évente autós társainak, addig vidéken csak az autósok 3-4 százaléka károkozó. A kis falvakban ez a szám még alacsonyabb és az átlagos kárérték is alacsonyabb, mintegy 400 ezer Ft.   

A budapesti és vidéki kötelező árak emiatt nagyban különböznek. Míg egy budapesti 23 éves fiatal átlagos alapdíja közel 100 ezer forint évente, addig vidéki társa ennek alig 70%-át fizeti. A 35 éves korosztály esetében az eltérés még ennél is magasabb, vidéki középkorú autós a budapesti ár 60%-áért is magkaja a kötelezőt.

A Biztosítás.hu szerint azonban vidéken még így is valamivel magasabb árat fizetnek az autósok, mint az a károk alapján indokolt lenne. A budapesti járműtulajdonosok nagyobb váltási hajlandósága miatt ugyanis a biztosítók részben a vidéki autósokkal fizettetik meg a budapestieknek adott engedményeiket. Az online váltók aránya például 50-50% Budapest és vidék viszonylatában, miközben a járművek több mint 70%-a vidéken üzemel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top