Aktuális

Hopenhagen: egy projekt a zöldebb jövőért

Idén decemberben Koppenhágában, a világ egyik legzöldebb városában rendezik meg az ENSZ Klímakonferenciáját. A Hopenhagen projekt szervezői viszont az "utca emberét" szeretnék elérni - tudják ugyanis, hogy akármiben is állapodnak meg a politikusok a konferencián, igazi változást csak együtt tudunk elérni.

A Hopenhagen projekt szervezői szerint a változás csak akkor jön el, ha az emberek valamennyien követelik – az ENSZ Klíma-Petíciójának aláírása csak az első lépés. A mozgalom célja: akkora tömeg bevonása, amekkorát a vezetők már semmiképp nem hagyhatnak figyelmen kívül, s így közelebb jutunk a tisztább, élhetőbb világ megvalósulásához.

Mi a Klímakonferencia?

A december 7. és 18. között megrendezésre kerülő ENSZ Klímakonferencia (COP15) célja, hogy döntés szülessen a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséről, s így minimálisra szorítható legyen a klímaváltozás hatása. A megállapodás a fenntartható, zöld gazdaságba való átmenetet is segítheti. A szén-dioxid kibocsátás csökkentése ugyanis az energiaköltségeket is stabilizálná, és a gazdálkodástól a bioüzemanyag-gyártásig változatos területeken teremtene munkahelyeket – mintegy 20 millót világszerte.

Hopenhagen: egy projekt a zöldebb jövőért

 

A klímaváltozás megelőzéséről szóló Kiotói Megállapodás 2012-ben lejár. A COP15 az utolsó lehetőség a világ vezetői számára a megállapodás megújítása előtti tanácskozásra. Sőt, a megújítás már nem elég: a kiotói konferencia óta a globális szén-dioxid kibocsátás ugyanis rekordmértékű 31,5 billió tonnára nőtt. Ez 40%-kal magasabb az 1990 évi szintnél (ez a kiotói egyezmény alapnak tekintett éve).

A résztvevő 192 ország képviselői között sok vita várható a pontos kibocsátási célértékek körül. Lévén, hogy a fejlett régiók (Észak-Amerika és Nyugat-Európa) felelős a legtöbb kibocsátásért, a fejlődő országok leginkább a megoldásba történő befektetések arányáról vitáznak majd. Szintén vitakérdés, hogy hogyan támogassák azokat a kisebb országokat, akik már ma szenvednek a klímaváltozás hatásaitól.

A neten is népszerűsítheted!

A Hopenhagen-projekt kezdeményezői arra buzdítanak minden érdeklődőt, hogy ők maguk is vonják be ismerőseiket, barátaikat. Ennek érdekében számos olyan közösségi médiafelületet hoztak létre, ahol ez megtehető: ott vannak a Twitter-en, a Youtube-on és a Facebook-on is, ahol még egy ötletes játékot is indítottak. A regisztráló Hopenhagen virtuális állampolgára lehet, ennek megfelelően egy virtuális útlevelet kap, amibe virtuális pecséteket gyűjthet, ha megfelelően aktív. Emellett minden olyan eszközt is a résztvevők rendelkezésére bocsátanak (pl. kihelyezhető bannerek, logók, mail szövegek, stb.), ami segíthet az üzenet elterjedésében.

Bővebb információ a projektről: www.hopenhagen.org »

klímaváltozás.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top