Aktuális

Ingyenessé válhat a parkolás

Alkotmányellenes a fővárosi parkolás jelenlegi szabályozása, ha jövő nyárra nem születik új rendelkezés, ingyen lehet majd parkolni.

Alkotmányellenes a fővárosi parkolás jelenlegi szabályozása – mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) azután, hogy több mint 20 indítványban vitatták a fővárosi parkolás szabályozásának alkotmányosságát ilyen ügyek panaszosai, illetve az efféle perekben eljáró bírák is.

Az alkotmánybíróság indoklása szerint a jelenlegi szabályozás keretek nélküli, önkényes jogalkotási lehetőséget biztosít a Fővárosi Közgyűlés számára a parkolással kapcsolatban. A rendelkezés ugyan szerződéses viszonynak tekinti a jármű közúti várakozását, de eközben a díjszabásban és a pótdíjazásban gazdaságilag érdekelt Fővárosi Közgyűlés minden korlátozás nélkül állapíthatja meg a parkolás ellenértékét és a jogszerűtlen parkolás szankciójának mértékét.

Továbbá az Ab megállapította az Országgyűlés mulasztásos alkotmánysértését azért, mert hiányosan szabályozta a közútkezelő jogait gyakorló helyi önkormányzatok, illetve a Fővárosi Közgyűlés rendeletalkotási jogkörét.

Az Alkotmánybíróság ezért jövő év június 30-ig adott határidőt a jogalkotóknak az alkotmánysértések orvoslására, ha nem alkotják meg az új, jogállami rendelkezéseket, ingyenessé válik a parkolás Budapesten.

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top