Aktuális

Hó végén és járvány ellen: savanyú káposzta

Még hogy olcsó húsnak híg a leve?! Ha a savanyú káposztáról van szó, akkor ezt a mondást azonnal felejtsük el. Mert valóban olcsó – ezért is került be a hó végi takarékos ételek kínálatába –, de a szervezetnek aranyat ér!

Hó végén és járvány ellen: savanyú káposztaKíméli a pénztárcát, ám kíméletlen a kórokozókkal! A savanyú káposzta olyan gazdag tápanyagokban, hogy a réz, a cink és a fluor mellett szinte az egész periódusos rendszert felsorolhatnánk vele kapcsolatban. (Persze az uránt és társait azért nem…) Salaktalanít és fogyaszt, segíti a bélműködést, erősíti a fogakat, szépíti a bőrt, immunerősítő, és így tovább. Mivel erjesztéses tartósítással készül, tejsavó-baktériumokat tartalmaz, csakúgy, mint a joghurt, ezek pedig immunrendszerünk legerősebb katonái, ők pusztítják el a kórokozókat.

Tamás segítségével most házilag is savanyíthatunk káposztát, és ha nincs erre a célra családi örökségként ránk maradt porcelán edényünk, használjunk nyugodtan ötliteres befőttes üveget. Tudás, vagy nehezen beszerezhető alapanyag nem kell hozzá, csak némi idő, de az is csak a várakozásra.

A savanyú káposztás táska, amelyet Tamás ajánl, kiválóan megteszi téli vacsorának, ugyanakkor olyan különleges, hogy nyugodtan fogadhatjuk ezzel akár a szilveszteri vendégeket is.

A Székely-káposzta kedvelői pedig próbálják ki bátran a bigost! Elsőre talán furcsának tűnik az aszalt szilvával történő kombinálás, de ne legyenek előítéleteink! A lengyelek (is) tudják, mi a jó! Tamás is azért készítette el nekünk, mert egy lengyel barátjánál egyszer megkóstolta… A bigos egyébként annál izgalmasabb, minél többféle húsból készítjük, legyen az csirke, sertés vagy bárány.

A saláta is különlegesség, pedig láthatja bárki, nem túl bonyolult kivitelezni. A tökmagolaj kiválóan tompítja a savanyú ízt, ráadásul az is igen egészséges.

Jó étvágyat, jó egészséget!

P.S. A savanyú káposzta készítése

A házi savanyú káposztához a fehér káposztát megtisztítjuk, torzsáját eltávolítjuk, és vékony szeletekre vágjuk, vagy gyaluljuk. A káposzta kilójához 1,5-2 dkg sóra van szükség. A káposztát a sóval rétegekben lerakjuk, és erősen lenyomkodjuk, hogy levet eresszen. Ízlés szerint babérlevelet, egész borsot, kaprot, borókabogyót, csombort (borsikafű) vagy köménymagot rakunk közé. Az érleléshez nálunk is kapható kisebb hordó, de használhatunk nagyobb, például ötliteres befőttes üveget is. A keletkező szén-dioxidnak helyet hagyva sose töltsük meg az edényt teljesen! A káposzta tetejére üvegtányért vagy falapot teszünk, és lefedjük. A legjobb kb. 20 °C-on tárolni. Két nap után a keletkező zavaros lét leöntjük róla, és sós vízzel pótoljuk (1 l víz, 1,5 dkg só). Két-három hét alatt elkészül.

Savanyú káposztás táska vajas tésztából (80 perc)

Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta, 15 dkg lángolt kolbász, 15 dkg füstölt szalonna, 50 dkg vajas (leveles) tészta, 1 tojás.

A kolbászt felkarikázzuk, a szalonnát kockára vágjuk. Egy serpenyőben kipirítjuk a szalonnát, hozzáadjuk a kolbászt, és miután kiadta az is a színét, rátesszük a káposztát, és 15 perc alatt, időnként megkeverve összepirítjuk. A vajas tésztát vékonyra kinyújtjuk, és 10 cm átmérőjű korongokat szúrunk ki belőle. A közepére 1 bő evőkanálnyi káposztát teszünk, és félbehajtjuk. A szélét ügyesen összecsavarjuk, vagy tojással megkenve összetapasztjuk. A tetejét megkenjük tojássárgájával, és sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük. 170 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

Tipp: A tetejét megszórhatjuk, tök-, szezám- vagy lenmaggal is.

Hó végén és járvány ellen: savanyú káposzta


A Nők Lapja 48. számában két újabb savanyúképosztás receptet
(Lengyel bigos, Savanyúkáposzta-saláta almával és tökmaggal) találhattok!

Csányi Sándor: Született lúzer vagyokMég több ez e heti Nők Lapjából:

Csányi Sándor: Született lúzer vagyok »
D. Tóth Kriszta: Dráma után Happy end »
5 férfitípus, aki boldoggá tesz »
Legyél te is sztárfeleség! »
Egy prostituált megtérés-története – Igaz történet »
Testvérharc, avagy mit jelent a születési sorrend? »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top