Aktuális

Vancouver 2010 – Nem lesz dohánymentes az olimpia

Az eredeti elképzelésektől eltérően nem lesz dohányfüstmentes a vancouveri téli olimpia, és ezért leginkább az Európából érkezők, valamint az újságírók felelősek.

A pénteken kezdődő olimpiai játékok szervezői arra kérték a várost, hogy alakítsanak ki dohányzásra kijelölt területeket azoknak, akik rá akarnak rágyújtani.

Vancouver 2010 - Nem lesz dohánymentes az olimpiaAzt már az egészséges életmódjára méltán büszke kanadai város kerékpáron közlekedő polgármestere is elismerte, hogy Vancouver a játékokra sereglőkkel esetében nem tudja érvényesíteni szigorú dohányzásellenes szemléletmódját. “Tárt karokkal kell fogadnunk a világot és nem erőltethetjük túlságosan azokat a szabályokat és gyakorlatokat, amelyek mentén mi nap mint nap élünk” – fogalmazott Gregor Robertson.

A vancouveri téli olimpiai játékok szervezőbizottsága (VANOC) az eredetileg teljes dohányzási tilalmat akart bevezetni, hogy ezzel közvetítsék “rendkívül erős elkötelezettségüket a sportolók, a nézők, a szervezők és mindenki más számára teremtett egészséges környezet iránt” – fogalmazott Renee Smith-Valade, a szervezőbizottság kommunikációért felelős alelnöke.

A fedett pályás eseményeken és létesítményekben így sem lesz engedélyezett a dohányzás, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azonban szabadtéri dohányzóhelyek kijelölését kérte a VANOC-tól. A NOB szerint erre leginkább az újságírók és az Európából, valamint más helyekről érkező nézők miatt van szükség – jegyezte meg Smith-Valade. “Arra bátorítunk mindenkit, hogy a szabadtéri eseményeken legyenek türelemmel a környezetükben lévő olyan emberek iránt, akik esetleg rá akarnak gyújtani” – tette hozzá.

Vancouver éttermeiben és bárjaiban tilos a dohányzás, aki mégis elszívna egy cigarettát, annak ki kell mennie, és csak a bejárattól jó pár méterre teheti meg. Ugyanez a szabály vonatkozik a síversenyek helyszínéül szolgáló  Whistler síparadicsomra is.  Vancouver lakói emellett híresek arról, hogy megdorgálják a bejáratokhoz túlságosan is közel cigarettázókat.

A kanadai nagyváros ugyan nem a dohányosok mennyországa, a marihuánás cigarettát pöfékelőkkel azonban jóval toleránsabb. Mindenki törvényesen szívhat füves cigarettát, aki rendelkezik a kormány által kiadott engedéllyel, amely tanúsítja, a kártya birtokosa orvosi célokból szív marihuánát. (MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top