Aktuális

Rejtélyes Valentin

Valentin-napon szinte minden szerelmes kapott már virágot, csokoládét, kedves kis ajándékot, vagy legalább egy szívhez szóló üzenetet. Ám ez a hideg télvégi nap, a február 14-e mára átalakult, és nemcsak a szerelmesek ajándékozzák meg egymást, hanem a jó barátok, és azok, akik szeretik egymást.

Az ősi kalendáriumok szerint a január közepétől február közepéig tartó időszakban minden a szerelem, a termékenység, a párválasztás körül forogott. Hiszen ekkor volt Zeusz és Héra szent frigyének ünnepe vagy a Lupercalia fesztivál, amely a termékenység növelését és a szülés megkönnyítését szolgálta. Ennek a pogány fesztiválnak a felszámolására rendelte el I. Gelasius pápa Szent Valentin megünneplését.

Sors küldte jövendőbeli

Szent Valentin, vagy ahogy mi jobban ismerjük, Szent Bálint napjáról francia és angol területeken úgy tartották, ekkor választanak maguknak párt a madarak, ezért ekkor ülik a menyegzőt. Az udvari szerelem virágzásának idején Charles D’Orleans, francia herceg feleségét nevezte „Az én édes Valentinom-nak” egy versében. Az angol hagyományok szerint, akivel először találkozunk február 14-e reggelén az utcára kilépve, és az ellenkező nemhez tartozik, azt a személyt Valentinnak kell szólítani, egy évig kitüntetett figyelemmel ajánlott bánni vele. Így akár a sors által küldött jövendőbelivé is válhat. Geoffrey Chaucer angol költő versében Szent Valentin napját a madarak párválasztásának napjaként említi.

Valentin a középkorban az angol és a francia vidékeken az egyik legkedveltebb ünnep lett, végül szent Valentint a jegyesek és a fiatal házasok védőszentjévé választották. A Magyarországon Szent Bálint napjaként számon tartott ünnep már a középkori naptárakban, misekönyvekben is előfordult, sőt kereszt- és családnévként is gyakori lett a Bálint név. Népi hagyomány is kötődik hozzá: ha ezen a napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz a termés, madárral álmodni pedig férjhez menetelt jelentett.

Rejtélyes Valentin

Rejtély Valentin körül

Népi hagyományok

• A lányok, akik Bálint-nap előtti éjszaka a temetőbe mentek, megláthatták jövendő férjüket, mert ekkor a szellemek megmutatták, hogyan fog kinézni. Ehhez egy dalt kellett énekelniük, majd a temetői látogatás után tizenkétszer tiszteletüket kellett tenniük a templomban a teljes siker érdekében.
• A lányoknak február 14-én kilencmagú almát kell enniük. Ezt a kilenc almamagot aztán a kiválasztott fiú zsebébe tenni – így bízhattak abban, hogy kölcsönös lesz a szimpátia közöttük.
• Azok a szerelmesek, akik szerették volna, hogy örökre együtt maradjanak, egymás hajszálait tésztába sütötték, és azt közösen fogyasztották
el.
• Akik ezen a napon sötétedéskor meggyújtottak egy gyufát, és megvárták, amíg elég, majd ez után megfigyelték, hogy a kormos gyufaszál merre dől, onnan várhatták a szerelmes érkezését.
• Lányos háznál, ha a cica a fiú lábához dörgölődzött, akkor a házban lakók biztosak lehettek abban, hogy a fiatalember abból a házból választ majd magának párt, amikor eljön az ideje.
Naplemente után nem sepregethettek a hajadon lányok, mert akkor – a babona szerint – nem mentek férjhez.

A hivatalos források igen sivárak, ami Szent Valentin tevékenységét illeti, a szájhagyományban élő – és a 14. században keletkezett – történetek azonban sokkal színesebbek és romantikusabbak. A legismertebb szerint Valentin pap volt, aki II. Claudius császár idején tevékenykedett. Claudius elrendelte, hogy a fiatal férfiak nem házasodhatnak, mivel rájött, hogy az egyedülálló katonák sokkal kitartóbbak és bátrabbak, mint a családos társaik. Valentin ennek ellenére összeadta a hozzá járuló fiatal párokat, ami a császár fülébe jutott. Valentint bebörtönözték és kivégzésre ítélték. A cellában töltött idő alatt beleszeretett börtönőre vak lányába. Hitével visszaadta a lány látását, a kivégzése napján pedig levelet küldött neki „A te Valentinod” aláírással – innen ered a képeslapok közkedvelt mondata.

A történetnek számos változata ismert: egyesek szerint a lány nem volt vak, mások szerint a lány világtalan volt, de Valentin nem gyógyította meg. Az sem teljesen biztos, hogy Valentint azért ítélték el, mert összeadta a párokat, vagy mert nem volt hajlandó megtagadni hitét, de még csak azt sem lehet egészen biztosan tudni, hogy pap volt-e vagy püspök. Számos rejtély övezi tehát a Szent Valentinként ünnepelt személy alakját, és ahogyan azt Gelasius pápa is megfogalmazta: „… nevét méltán tisztelik, de cselekedeteit csak az Isten ismeri.”

Valentin-nap alkalmából később divat lett üdvözlőkártyákat, képeslapokat küldeni, és ahogy változik a világ, ezek a hagyományok is átalakulnak. Ma már SMS-eket, e-maileket küldünk, szentimentális vagy éppen vicces ajándékokkal lepjük meg azokat, akiket szeretünk, vagy akikre jó szívvel gondolunk.

A legfrissebb szám tartalmából:

Hol járunk álmainkban?

Az álmok titokzatos világa
A világ leghíresebb álmai
Demjén Ferenc: A társam megváltoztatta az életem
Égi útbaigazítás Lourdesban
Egy vérbeli boszorkány: Malek Andrea

Itt tudsz előfizetni, KATT IDE!»

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top