Aktuális

Szakértők: nem kell kötelező téli gumi

A kötelezővé tételét nem javasolja, de ajánlja a téli gumi használatát az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Közlekedési projektje részeként Szabó Máté országgyűlési biztos megvizsgálta a téli gumi használatának hazai feltételeit. Az ombudsman közleményében úgy fogalmaz: a közlekedési szabályok rendeltetése, hogy megteremtsék a biztonságos és zavartalan közlekedés feltételeit. A közlekedés biztonságát, a kockázatok csökkentését szolgáló rendelkezések, jelzések betartása jórészt a közlekedésben résztvevők figyelmét igényli, ugyanakkor az államnak az élet, testi épség védelme érdekében hozott döntései az érintettek számára kiadásokat is jelenthetnek. Szabó Máté ilyen példaként említette az időszakos műszaki vizsgát vagy a biztonsági gyermekülést.

Az ombudsman a téli gumi használatának kötelezővé tételével kapcsolatban tájékoztatást kért az Országos Rendőr-főkapitányságtól, a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól, a Közlekedéstudományi Intézettől, valamint a Magyar Autóklubtól. A megkeresett szervek nem vitatták a téli gumi előnyeit, ugyanakkor nem javasolták, hogy a használatát írják is elő.

A szakmai szervek álláspontját figyelembe véve a biztos nem kezdeményezte a téli gumi használatának kötelezővé tételét, azonban – ismert előnyeire tekintettel, az élet és testi épség megőrzésének egyik eszközeként – az alkalmazását ajánlja a közlekedőknek.

Önök mit gondolnak, legyen kötelező a téli gumi? Fizessen magasabb kötelező biztosítási díjat, aki a nélkül autózik télen? Van más ötletük? Írják meg alul a komment-mezőben!

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top