Aktuális

Olcsóbb kötelező biztosítás jövőre?

Reggel még drágább kötelezőről írtunk, most itt egy újabb elemzés, amely árcsökkenést jósol. Nehéz okosnak lenni. Az autósok viszont idén összességében 20 milliárd forintnyi pénzt megspórolnak.

Tavaly novemberben abszolút rekordnak számító 1 millió 460 ezer kötelezőbiztosítás-váltás történt. 950 ezer autós új biztosítóhoz szerződött, 510 ezer pedig saját biztosítójánál kedvezőbb áron újrakötötte szerződését – derül ki a Magyar Biztosítók Szövetségének összesített adataiból.

A mai sajtótájékoztatón elhangzottak szerint az autósok mintegy 13-17 ezer forinttal kevesebbet fizetnek idén szerződésenként, ami összességében 20-25 milliárd forintos együttes megtakarítást eredményez. Ugyanez az összeg persze a biztosítók tavaly még 130 milliárdos bevételeit csökkenti majd.

Azt is gondolhatnánk, hogy a hazai kötelező verseny elérte határait. A Biztosítás.hu szerint azonban könnyen meglehet, hogy a következő évek váltóinak száma a jelenlegi rekordot is meghaladja majd.

A társaság szerint ugyanis, míg itthon a kötelező biztosításokat művelő biztosítók nullszaldó körül vagy szerény nyereséggel működnek, addig pl. a francia piacon versengő társaik egytől egyig 6-15%-os veszteséget kénytelenek elkönyvelni évente. Persze az autósoknak kínált más biztosításokkal, casco, élet stb. nyereséget generálnak.

Emellett 2011-től nem hengerűrtartalom, hanem teljesítmény alapján kell majd számolniuk a biztosítótársaságoknak. Emiatt az eddig egy díjkategóriába tartozó – azonos köbcentivel, de különböző teljesítménnyel bíró – járművek kötelező díja egy biztosítón belül is eltér majd egymástól.

A 15 hazai társaság kénytelen lesz teljesen újraárazni kötelező biztosításait novemberre, ami a Biztosítás.hu szerint jelentős piaci átrendeződéshez és további díjcsökkenéshez vezet majd.

Érdekes, hogy a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége ezzel ellentétesen az újabb autóknál kisebb áremelkedést tart valószínűnek.

 

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top