Aktuális

Állami kártalanítást az autósoknak!

A Magyar Autóklub kezdeményezte a műszaki vizsgán eredetiségvizsgálatra kötelezett autósok kártalanítását. Szerintük a kormány eddig nem sokat tett az ügyben.

A Magyar Autóklub kezdeményezte a 2010. január 1. és február 19. között a műszaki vizsgáztatás keretében eredetiségvizsgálat elvégzésére kötelezett autósok kártalanítását. Mert mint közleményükben írják: a kormányszóvivő 2010. február 17-én közzétette, hogy a rendelet visszavonása nyomán a kormányzat kártalanítani kívánja az eredetiségvizsgálat elvégzésére kötelezett autósokat, és vizsgálják az ehhez szükséges eszközöket és módszereket. Ennek ellenére érdemi intézkedés a mai napig nem történt és az érintett autósok egyre türelmetlenebbek.

A Magyar Autóklub ezért közleményben felszólította a jogalkotót, hogy keressen megoldást az – egy hibás és 1,5 hónap után visszavont jogszabály jogkövetkezményeit elszenvedő – vétlen autósok kártalanítására.

Ugyanakkor az érdekvédelmi szervezet javasolja, hogy az autósok közvetlenül is forduljanak a jogalkotóhoz, azaz a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumhoz és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumhoz, továbbá a kérdésben aktivitást mutató Miniszterelnöki Hivatalhoz – erősítve kezdeményezésüket.

Mint ismeretes a kormány egy rendeletben a 2006 előtt forgalomba helyezett autók esetében januártól az eredetvizsgálat elvégzéséhez kötötte a műszaki vizsga megadását, azért mert a szükséges adatbázisok adatait nem tudták összeolvasni. A szabályozás ellen több szervezet, köztük a Magyar Autóklub is tiltakoztak, hiszen azok, akik 2006 előtt márkakereskedésből újonnan vásárolták járművüket, és rendelkeznek a jogszabályoknak megfelelő törzskönyvvel, illetve továbbra is a birtokukban van az autó, nem tehetnek a nyilvántartás hiányosságairól.

Addig azonban, amíg a rendeletet vissza nem vonták, sokan kifizették a nagyjából húszezer forintos tételt. Felmerültek olyan hírek, hogy a kormány úgy kártalanítaná az ügyfeleket, hogy egy következő eredetvizsgálatot ingyen végeztethetnek el.

Forrás: MTI

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top