Aktuális

Melyik múzeumot látták a legtöbben?

A világ leglátogatottabb múzeuma a párizsi Louvre, a legnagyobb érdeklődést vonzó kiállítás azonban tavaly egy japán tárlat volt. A legmépszerűbb kiállítások listájának tizedik helyezettje pedig egy szintén Japánban megrendezett, de komoly magyar vonatkozással bíró tárlat lett,

A Louvre falai között 8,5 millió, a második helyen szereplő londoni British Museumban 5,5, míg a New York-i Metropolitan Múzeumban 4,8 millió érdeklődő fordult meg 2009-ben – közölte összesítését a The Art Newspaper című művészeti folyóirat.

A világ leglátogatottabb intézményeinek sorában két londoni múzeum, a 4,78 millió, valamint a 4,74 millió látogatót vonzó National Gallery és a Tate Modern szerepel a negyedik, illetve ötödik helyen. A hatodik a washingtoni National Gallery of Art lett 4,6 millió látogatóval, míg a hetedik helyet a párizsi Pompidou Központ szerezte meg 3,5 millió érdeklődővel. A szintén párizsi Musée d’Orsayt 3 millióan keresték fel, ezzel a Szajna partján álló múzeum a nyolcadik. Az első tízbe a madridi Prado és a dél-koreai Nemzeti Múzeum fért még be 2,76, valamint 2,7 millió látogatóval.

Japán tárlatok az élen

A “papírformától” eltérő képet mutat a 2008-2009-es szezon legnagyobb érdeklődést keltő tárlatainak rangsora, amelyet japán kiállítások vezetnek. A látogatókat napi lebontás szerint besoroló lista élén a tokiói Nemzeti Múzeum Asura című kiállítása áll; a buddhista alkotásokat – többek közt a híres Kohfudzsuki kolostorból származó kincseket – naponta átlagosan 15.960, összességében pedig 946.172 érdeklődő kereste fel. A második helyen is japán kiállítás szerepel: a Nara Nemzeti Múzeum tárlatát a Soso-in kincsekről naponta 14.965 látogató tekintette meg.

A harmadik és negyedik leglátogatottabb mustrával szintén a távol-keleti ország büszkélkedhet. A tokiói Nemzeti Múzeum császárkori gyűjteményére 9473, Louvre-ból érkező 17. századi európai festményekre 9267 látogató volt kíváncsi naponta.

Az ötödik helyezett a párizsi Musée du quai Branly fotográfiai biennáléja lett, napi átlagban 7868 nézővel. A hatodik helyet Picasso és kortársai szerezték meg, a szintén párizsi kiállítást 7270 érdeklődő nézte meg a Grand Palais-ban. A hetedik a Pompidou Központ Kandinszkij-tárlata lett 6553 látogatóval.

A New York-i MoMA Painting and Anti-Painting című Miro-tárlata a nyolcadik helyet csípte el 6299 nézővel, a kilencedik a MoMA egy másik kiállítása, a Pipilotti Rist svájci videóművész alkotásait bemutató mustra lett napi 6186 látogatóval.

A tizedik helyen a Habsburgok

Magyar vonatkozása is van a tizedik leglátogatottabb tárlatnak, ugyanis a tokiói Nemzeti Múzeumban napi 5609 látogatót vonzó, a Habsburg Monarchia kincseit felvonultató kiállítást a bécsi Kunsthistorisches Museum és a Szépművészeti Múzeum közösen valósította meg. Utóbbi tárlatot a Szépművészeti Múzeum minapi tájékoztatása szerint összesen mintegy 650 ezren tekintették meg. A Habsburg Monarchia kincsei című tárlatot a szigetországban először a tokiói National Art Centerben, majd a Kiotói Nemzeti Múzeumban láthatta a japán nagyközönség.

A bécsi és a budapesti intézmény kiállítása az Osztrák-Magyar Monarchia, valamint Japán közötti diplomáciai kapcsolat felvételének 140. évfordulójának alkalmából mutatkozott be a távol-keleti országban. A mintegy 113 festményt, szobrot és iparművészeti tárgyat felvonultató kiállításon a Szépművészeti Múzeum Régi Képtára 24 remekművel, állandó kiállításának legszebb darabjaival vett részt. Raffaello Ifjú képmása, Tintoretto Herkules kiűzi a Faunt Omphale ágyából, vagy Tiepolo A Szeplőtelen Szűz hat szenttel képe mellett Dürer, Cranach, Van Dyck, Greco és Velázquez egy-egy festményével is találkozhatott a japán közönség, akárcsak Tiziano alkotásával, a múzeumban letétben lévő Mária gyermekével és Szent Pállal című képpel.

A kiállítást tavaly szeptember 25. és december 14. között mintegy 400 ezren látták Tokióban, majd Kiotóban idén január 5-től március 14-ig mintegy 250 ezren.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top