Aktuális

Kullancsirtás – műbirkát minden oviba!

Új, környezetbarát kullancsgyérítési módszert mutattak be Szegeden. A vegyszermentes technológiával megoldható a bölcsődék, óvodák környékének kullancsmentesítése - mondta Szabó Péter, az eljárást kidolgozó cég vezetője.
A módszert a területek kullancsfertőzöttségének mérésére használt eljárás továbbfejlesztésével dolgozták ki.  
Egy megfelelően kezelt, kifeszített és súlyozott birkabőrt lassan végighúznak a kezelendő területen, ez pedig összeszedi a kullancsokat. A bőr természetes anyaggal van preparálva, melynek illóanyaga vonzza a kullancsokat. Az élethű szimuláció érdekében a „műbirka” belsejében egy melegítő eszköz van, amely állandó, 36 Celsius fokos hőmérsékleten tartja a berendezést és egy speciális rezgőeszközt is elhelyeznek benne, amely szintén odacsalogatja az élősködőket.
 
Richard Bartz fotója
Richard Bartz fotója

A begyűjtés után a bőröket hermetikusan lezárva elszállítják, majd háromórás szén-dioxid-fürdővel távolítják el belőle a kullancsokat, így az eszköz továbbra is használható marad – foglalta össze a technológia lényegét Szabó Péter. Ezzel a módszerrel csak a kifejlett egyedek gyűjthető össze, ezért az eljárást kéthetente ismételni kell.

 
Szabó Ferenc, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, azért fogtak bele az új kullancsgyérítési módszer kidolgozásába, mert két éve lejárt az élősködők ellen korábban használt vegyszer forgalombahozatali engedélye. Tavaly a megmaradt készleteket felhasználva még megoldották Szegeden a védekezést, idén azonban új lehetőségeket kellett keresni.
Bár a módszer mindenképpen élőmunkát igényel, rendszeres alkalmazásával teljes mértékben megoldható az óvodák, bölcsődék környékének kullancsmentesítése, a nagyobb közterületeken pedig elviselhető mértékűre lehet vele csökkenteni az élősködők számát – hangsúlyozta a szakember.
Az önkormányzati cég a kampányt is indított, hogy felhívják a figyelmet a megelőzésre és a személyes védekezés fontosságára: kétszáz szegedi oktatási és közintézménybe jutatott el plakátokat és kiadványokat – mondta Szabó Ferenc.
MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top