Aktuális

Legyen vége a nők kürölmetélésének!

A nők körülmetélésének betiltását követelte az iraki Kurdisztán kormányától szerdán egy nemzetközi szervezet, amely szerint ez bevett gyakorlat az autonóm országrészben.

A Human Right Watch (HRW) egy felmérés nyomán nyilatkozott erről, amely szerint a kislányoknak még mindig a 73 százalékát vetik alá ennek a fájdalmas és orvosilag kockázatos műtétnek a térségben. A New York-i központú szervezet közölte, hogy az ügyről folytatott tárgyalások elakadtak, mert a kurd kormányzat nem tulajdonít neki elsőrendű fontosságot, és mert kényes kérdésnek számít.

Legyen vége a nők kürölmetélésének!

A női nemi szerv csonkításának vallási és társadalmi hátteréről szól korábbi cikkünk –  ha a témában tovább olvasnál, katt ide

A HWR szerint a kurd vezetés lépéseket tett a nők védelmében más területeken, például a családi erőszak vagy az úgynevezett becsületbeli gyilkosságok ügyében, de a körülmetéléshez nem hajlandó hozzányúlni, és arra hivatkozik, hogy évente csak egy-két ilyen esettel találkozik.
A 73 százalékos kitettséget mutató felmérést 2007-2008-ban végezték el, és az idén hozták nyilvánosságra az eredményt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint világszerte naponta mintegy 6000 női körülmetélést végeznek el, főként Afrikában és a Közel-Keleten. A gyakorlat védelmezői arra a hiedelemre hivatkoznak, hogy a művelet elősegíti a termékenységet, megkövetelik a vallási előírások és nem utolsó sorban megkönnyíti a nők szexuális életének kordában tartását.
(MTI)

Az európai társadalmak a ’90-es években ismerték fel a problémát, azóta több-kevesebb sikerrel küzdenek ellene. Olaszországban az afrikai bevándorlók nagy száma tette indokolttá a törvényi szabályozást, amelyre 2004-ben került sor. Az olasz jogszabály 6-tól 12 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtja az elkövetőt. Nagy-Britanniában pedig már jutalom jár a nyomravezetőnek, ha segíti a rendőrséget a felderítésben.

Magyarország 1993-ban csatlakozott ahhoz az állásfoglaláshoz, amely szerint a női nemi szervek megcsonkítása elítélendő cselekedet. Az Amnesty International legutóbb 2005-ben szervezett demonstrációt Budapesten. A rendezvény célja egyrészt az volt, hogy felhívják a figyelmet a problémára, másrészt, hogy a nemzetközi tiltakozás elősegítésére aláírást gyűjtsenek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top