Aktuális

Akik a nők munkájáért küzdenek

A REGINA Program önsegítő csoportként indult, mára két vidéki városban próbálja a munkaerőpiacra visszajuttatni a nőket, anyákat. Gödöllőn és Miskolcon is versenyeket hirdet, nyári tábort szervez, állásokat kínál és ezen túl is sokféle segítséget kínál a szebbik nemnek.

Európa öregszik: célszerűnek tűnik a nők gyermekvállalási kedvét növelni. Számos kutatás és az Európai Unió statisztikai adatai alapján mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy a nők nem kizárólag az anyaságot és a család összetartását tekintik kívánatos életpályának. Vannak nők, akik családanyaként, vannak, akik pénzkereső munkaerőként, és vannak, akik egyszerre mindkettőként próbálják élni az életüket.

Akik, a nők munkájáért küzdenek

Ám egyre kevesebb gyermek születik, mivel egyre kevesebb nő vállalja az évekig tartó munkaerő-piaci kiesést és az ezzel járó anyagi függőséget. Ez a tendencia a kontinens minden országában megfigyelhető, és különösen igaz például a déli államokra mint Olaszország, Spanyolország, Portugália és Görögország, melyek hagyományosan “gyerekszeretőnek” vélt országok. Ám ezekben az államokban a szociális szolgáltatások rendszere és a nők munkaerő-piaci esélyei messze elmaradnak az európai átlagtól.

Nem elég, ha valaki dolgozni akar

Akik, a nők munkájáért küzdenekA REGINA – azaz REGionális Információk Nőknek, Anyáknak – Program egy komplex elméleti vidékfejlesztési és munkaerő-piaci reintegrációs modell, amely a nők életében felmerülő problémákra és igényekre igyekszik megoldásokat kínálni. A filozófiája szerint egy nőnek önálló döntési joga, hogy vállal-e gyereket vagy sem, illetve szükségesnek tartja, hogy a munkaerőpiacon egyenlő eséllyel indulhassanak a férfiakkal, akár vállalnak gyereket, akár nem.

A program nagymértékben épít a helyi gazdasági és társadalmi adottságokra, így a gyakorlati megvalósítása elvileg minden közösségben másmilyen lehet. A gödöllői régióban a REGINA gyakorlati megvalósítása már évekkel ezelőtt elkezdődött. 2004 szeptemberéig azonban csak igen kevés anyagi forrásuk volt, akkortól azonban EU-s finanszírozással működik. A modell sarkalatos pontja a regionalitás, az információcsere, és hogy tevékenységének fókuszában a nők állnak, akik vagy anyák vagy nem, de mindenképpen a helyi közösség tagjai. A cél a vidéki nők munkaerő-piaci reintegrációjának, társadalmi beilleszkedésének segítése, esélyegyenlőségük javítása.

A nőknek egy olyan közösséget, közös platformot biztosítanak, melyben akár önkéntes tevékenységek végzésével, akár a képzéseken, közösségi eseményeken való részvétellel fejleszthetik magukat – csökkentve a társadalmi kirekesztettségüket. A gödöllői és a miskolci szervezet honlapján is feliratkozhatnak az állást kereső nők a hírlevélre, de keresgélhetnek különböző tanfolyamok között is, illetve a vállalkozóvá válásukban is segítséget kaphatnak. Emellett olyan helyi szervezetek elérhetőségeit is megtalálhatják, amelyek a munkaerőpiacra való bejutásban, netán visszatérésben fontosak lehetnek.

Kattints a cikk folytatásáért! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top