Aktuális

Szudáni modelleket fogott el a vallási rendőrség

A "Szudán következő topmodellje" elnevezésű divatbemutató rendőri razziával zárult. Nemcsak modelleket, hanem sminkeseket és tervezőket is őrizetbe vettek az esemény után, nagyjából 20-30 embert.

Szudáni modelleket fogott el a vallási rendőrségA vallási rendőrség arra hivatkozott, hogy az esemény, amelyen egyébként férfiak is részt vehettek, sértette az iszlám előírásokat. Egy érintett szerint azonban semmi rossz nem volt a felvonultatott darabokban, esküvői ruhák, hagyományos szudáni viseletek, öltönyök és helyi butikokból származó ruhák szerepeltek a kínálatban.

Valószínűleg a múlt heti divatshow lehetett az első nyilvános bemutató az országban, ahol férfi és női modellek is felvonulhattak a kifutón. Bár az őrizetbe vett résztvevők nagy részét kiengedték, meg nem nevezett vádak miatt többeknek újra meg kell jelenniük a hatóságok előtt.

Az Amnesty International szerint a szudáni nők esetében mindennapos az önkényes letartóztatások veszélye, a rendőrség általában szemérmetlen vagy erkölcstelen viselkedésre vagy öltözetre hivatkozik ezekben az esetekben. A büntetés általában ostorcsapás, mely a 18 év alatti fiatal lányokat sem kíméli. 2009-ben egy szudáni újságírónőt tartóztattak le nadrágviselés miatt több társával együtt, ez volt az első eset, amely visszhangot keltett szerte a világban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top