Aktuális

Mit jelent a thm, miért csap be sokakat ez a bizonyos 3 betű?

A hitelvilág rejtélyes kódja a hárombetűs mozaikszó. De vajon mit jelent és miért félünk tőle?

Mit jelent a thm, miért csap be sokakat ez a bizonyos 3 betű?A thm a teljes hiteldíj mutató rövidítése és szerencsére egyre kevésbé becsapós dolog. Azért hozták létre, hogy összehasonlíthatóvá tegye a különböző hitelkonstrukciókat, de tény, hogy eleinte nem tudta teljes mértékben betölteni funkcióját. Ennek oka legfőképp az volt, hogy túlságosan sok olyan költségelem adat volt, amelyeket nem vettek figyelembe a thm számításánál. Így aztán egy magasabb thm kedvezőbb kondíciójú hitelt is jelenthetett, ha egy másik bank ügyesen adagolta a thm-en kívüli költségeket.

A legfrissebb, múlt hónapban életbe lépett változások nyomán már szinte minden hitelhez kapcsolódó költséget kötelező figyelembe venniük a bankoknak a thm számításakor, így túlzás nélkül mondható, hogy megáll a definíció: a mutató tartalmazza a hitelt terhelő majdnem összes költséget, s persze a kamatot. Az éves szinten számított mutatót a kamathoz hasonlóan százalékban adják meg, s ma már része többek között a hitelfolyósítási díj, az ingatlan értékbecslésének díja, vagy az ingatlan-nyilvántartási eljárási díj. Persze továbbra sem lehet mindent belesuszterolni (ilyen például a közjegyzői díj, de a bankok igen kreatívan képesek mindenféle új sarccal előállni), ezért érdemes minden thm-en kívüli költségről külön érdeklődni a pénzintézetnél.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top