Aktuális

A rombolás a legnagyobb üzlet

Többmilliós adókedvezményt kap az óriáscég, hogy eltüntesse mocskát. Tényleg ez az egész jól van így? Für Anikó különvéleménye.

A hír:
Jelentős adóbevételektől foszthatják meg a brit és az amerikai kormányt a BP-nek az olajszivárgás megfékezésére költött milliárdos kiadásai, a vállalat az elkövetkező négy évben világszerte feltehetően 10 milliárd dollárral kevesebb adót fizethet. a szivárgó olajkút betömítésére, az olaj összegyűjtésére és a kárenyhítésre fordított összeget a nemzetközi vállalat leírhatja az adójából. A lehetséges kieső összeg mindenekelőtt az óriási államháztartási hiánnyal küszködő brit kormányt aggasztja, de az Egyesült Államokban is évente több millió dolláros adóbevételt jelentett a BP által fizetett forgalmi adó.

Für Anikó különvéleménye:
Amikor ezt a hírt hallottam, azon kívül, hogy leesett az állam, és égnek meredt a hajam (és azóta is így állok), Hamlet szavai ötlöttek az agyamba: „Kizökkent a világ…” (Csak sajnos a folytatás nem stimmel, mert nem én vagyok a kiválasztott, aki begyógyíthatná a föld sebeit, jóllehet, ezért minden áldozatot vállalnék!) Mert a teljes gondolat így hangzik: „Kizökkent a világ, ó, kárhozat, hogy én születtem helyre tolni azt”. Hát, neki sem sikerült, amint látjuk! Mert hogy ez egyáltalán megtörténhet, azt jelzi, hogy alapjaiban torzult az emberi gondolkodás, de legalábbis azoké, akik pénzzel és hatalommal rendelkeznek. A hírből ugyanis az olvasható ki, hogy minél nagyobb katasztrófát okoz egy cég (minél multibb és gazdagabb, annál súlyosabbat tud), annál több pénzt írhat le az adójából! Vagyis a rombolás a legnagyobb üzlet. Itt van mindjárt a háború. Akik a fegyverek eladásából gennyesre gazdagodnak, miután kellő mennyiségű fogyott belőlük, befejezik a pusztítást, és szelíden mosolyogva baráti jobbjukat nyújtják, felajánlva segítségüket az újjáépítéshez. Így nem csak az öldöklés hoz szépen a konyhára, hanem az azt követő „jótékonykodás” is. Nagyszerűen van ez kitalálva, nemdebár?!

A rombolás a legnagyobb üzlet

Csak azt nem értem, miért állnak meg itt? Ledobhatnának két-három jól megtermett atombombát (persze nem akkorát, amivel az olaj áradását lehetett volna megszüntetni a tenger alatt, hanem a hiroshimainál sokkal-sokkal hatékonyabbra kísérletezettet), melynek segítségével nemcsak a túlnépesedett föld lakosságának úgy a fele-harmada pusztulna el – és így praktikusan el lehetne tüntetni a mesterségesen nyomorban tartott kontinensek sok éhes száját is –, majd pedig a hátrahagyott pusztítás nyomai eltüntetésének költségeit is le lehetne írni az adóból. Ily módon minden eddiginél nagyobb haszonra lehetne szert tenni. (Szerintem az a hátborzongató, hogy ez – ha nem is pont ebben a formában –, biztosan eszébe jutott már valaki(k)nek, hiszen kisebb léptékben ugyanez történik világszerte, mint látjuk.) Bár azt pontosan nem tudom, hogy vannak-e ötletei a BP-nek és a többi fosszilisvilág-urának, hogy mikor és hogyan fogják besöpörni a most leírt tízmilliárd dolláros adó sokszorosát a bolygó klímájának helyreállításáért. És pláne mennyi marad belőle? Mert újra jéghegyekbe fagyasztani a vizet elég költséges eljárás lesz, melynek léptékei talán az ő pénztárcájukat is erősen igénybe veszi, hiszen csak az Északi-sarkon naponta 88000 km2-t kell most már előállítani, ugyanis ennyi olvadt el az idén júniusban 24 óránként (az 1979 óta tartó mérések szerint egy hónap alatt még soha ennyi!) De a kipusztított (tévedés ne essék: NEM kipusztult!) állatfajok ezreinek tömeges újraklónozása is felemészt ám majd némi pénzt – szóval nagyon észbe kéne már kapni! Míg élek, fel nem foghatom, hogy akiknek ilyen rettenetes hatalom és az ennek megfelelő anyagi potenciál áll a rendelkezésére, miért viselkednek úgy, mintha ők nem ezt a levegőt szívnák, nem ugyanaz a nap sütne rájuk, és ők nem a bolygó vízkészleteinek iható két százalékára lennének utalva ugyanúgy, mint minden földi halandó. Ugye, ahogy már több ízben felmerült, mikor lesz az élet üzlet? Mert ha ez így megy tovább, nem csak Hamlet, de hamarosan az egész emberiség dilemmája lesz: „Lenni vagy nem lenni, az itt a kérdés.”

A hét korábbi különvéleményei:
Karafiáth Orsolya: Közös pert indítanak a gyilkos amerikai hajó miatt
Soma: Ébresztő, fogyasztó birka!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top