Aktuális

Bemutatjuk, a legújabb befektetési formát

Mindenáron rá akarnak beszélni a bankban, hogy a megtakarításaimat tartós befektetési számlára tegyem. Van ebben valami trükk? A megtakarító kérdez, Ács Gábor válaszol.

Úgy tűnik, hogy nincs, igazából hátrány nem származhat abból, ha valaki nem normál értékpapírszámlán, hanem tartós befektetési szerződés keretében takarékoskodik. A tbsz vadiúj dolog, tavaly ősszel indult érte lobbizás és villámgyorsan meg is született.

Lényege, hogy a hosszú távú megtakarítások adókedvezményt, illetve mentességet élvezzenek. A megtakarítóknak sokáig nem kellett foglalkozniuk adóügyekkel, azonban 2006-ban bevezették a kamat- és az árfolyamnyereség-adót. Azóta a hozam, a kamat, illetve a nyereség után 20 százalékot perkálhat az államkasszába a befektető. Mostantól, ha tbsz keretében veszünk értékpapírt, vagy fektetünk bankbetétbe, s ha 3 évig nem nyúlunk hozzá a pénzhez, az adó 10 százalékra csökken. Ha pedig 5 éven át nem vesszük ki a pénzt, a befektetések eredménye adómentes lesz.

A dolog úgy működik, hogy aki idén megköti a szerződést, annak január 1-től indul a 3, illetve 5 év számítása. Ezért azoknak, akik hosszabb időtávra fektetnek be, vagy csak takarékoskodnak kockázatmentes megtakarítási formákat igénybe véve, érdemes még az idén megkötniük a tartós szerződést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top