Aktuális

A szeszélyes időjárás megviseli a szervezetet

"Aki helyesen akarja gyakorolni a gyógyítás művészetét, annak figyelembe kell vennie a hideg-meleg szeleket és az évszakokat." Ezt írta Hippokratész (i. e. 460 – i. e. 375), utalva arra, hogy az emberi szervezet érzékeny a frontokra. És nincs ez másképp ma sem, hiszen időjárási frontokban rendkívül gazdag évet írunk.

Az időjárás változásával összefüggő különböző jelenségeket már írásos örökséget nem hagyó őseink is ismerték. Észrevették az ég színének, a szeleknek a változásait, megfigyelték az állatok viselkedését, és következtetéseket vontak le belőle. Az „időjárási front” kifejezés a 20. század húszas éveiben született, egy norvég meteorológus, Vilelm Bjerknes használta először, azóta beszélünk orvosmeteorológiáról, de a frontérzékenységgel mint tünetegyüttessel csupán néhány évtizede foglalkoznak az orvosok – tudtuk meg dr. Kónya Csabától, a Béres Rt. orvosától. A népbetegségnek nevezhető kórkép bonyolult. Kónya doktor szerint, bár az élő szervezet folyamatos kölcsönhatásban áll a környezettel, és megpróbál maximálisan alkalmazkodni, mégis sok kellemetlenséggel kell az egyes embereknek együtt élni. Fronthatás esetén a belső egyensúly megtartása érdekében a szervezet alkalmazkodik, időjárás-változáskor kivált egy bonyolult, idegi-hormonális-immunológiai adaptációs folyamatot, ami élettani szempontból normálisnak tekinthető. Problémát az okoz, amikor ez a reakció túlzott. Ezt nevezhetjük meteoropátiának, frontérzékenységnek.  

Kik érintettek?

Az érzékenyek száma magas, egyes felmérések szerint minden harmadik ember életében legalább egyszer átél olyan súlyos fronthatást, amely miatt a napi tevékenységét nem tudja elvégezni. Vannak adatok arról, hogy időjárási front esetén a népesség fele tapasztal alvászavart, étvágytalanságot, fejfájást, koncentrációcsökkenést. A frontérzékenység nem válogat, csecsemőket, gyermekeket is érint. Felnőtteknél a negyven év fölötti korosztály az érintett. Főleg a nők és a krónikus betegségben – szív- és érrendszeri problémák – szenvedők reagálnak érzékenyebben. Az orvostudomány mai állása szerint kimondható: a frontérzékenységre való hajlam öröklődhet.  

A szeszélyes időjárás megviseli a szervezetet

Ami az emberi szervezetet megviseli

A változás ténye sarkallja alkalmazkodásra a szervezetet, és így kiváltója a tüneteknek, másrészt bizonyos tartós légköri hatások olyan kedvezőtlen környezetet jelentenek, amely megviseli a szervezetet. Például a nedves, meleg légtömegek beáramlása, a tartós nagy meleg, a gyorsan csökkenő és alacsony légköri nyomás, a nedves hideg, a tartós rossz időjárás, a hidegfront, de akár a szeles, szép napos idő is okozhat panaszokat. Az időjárás-változás hat az akaratunktól függetlenül működő, úgynevezett vegetatív idegrendszerre. A vegetatív idegrendszer hangolja össze a szervezet összes működését. Felel az alkalmazkodásért, a stresszreakciókért és a karbantartó-raktározó folyamatok megfelelő működésért. A vegetatív idegrendszernek két fő része van: a szimpatikus rendszer és a paraszimpatikus rendszer. A szimpatikus rendszer felel az energiafelszabadítással járó folyamatokért, a paraszimpatikus rendszer az energiaraktározásért, a táplálkozásért, a felépítőfolyamatokért.  

Hogyan reagálunk?

Melegfront hatására a szimpatikus idegrendszer kerül izgalomba. A melegfrontra érzékenyek már a front előtt érezhetik a tüneteket, fokozódik az anyagcsere, szaporább lesz a szívműködés, emelkedik a vérnyomás, a vércukor szintje. Ingerlékenység, nyugtalanság, fáradékonyság, alvászavarok, koncentrációzavar léphet fel, és lassulhatnak a reflexek, ami balesetveszélyes. Hidegfront hatására a paraszimpatikus idegrendszer kerül izgalomba. A vérnyomás csökken, a szívműködés lassul, esik a vércukorszint. Az érintettek inkább a frontátvonulás után érzik az időjárás változásával járó tüneteket: kábaságot, álmosságot, hogy lassul a gondolkodás, a munkatempó, csökken a teljesítmény. A migrénes, asztmás rohamok, az allergiák, az ízületi és reumás fájdalmak felerősödnek a hidegfront hatására, de a hasi görcsök, így a vese-, epegörcsök veszélye is nő.  

Enyhülést adó tippek

Specifikus frontérzékenység elleni terápia nincs, ezt mindenki maga tudja kikísérletezni, hiszen a fellépő tüneteket kell kezelni. Azonban hasznos a káliumban és magnéziumban gazdag étrend, vagy ilyen étrend-kiegészítők használata. Bizonyos gyógynövények teáinak fogyasztása, gyömbér, édesgyökér, citromfű, kurkuma, matelevél, Antifront kapszula hasznos lehet. Kerülni kell a stresszt, csökkenteni a szervezet terhelését, hogy könnyebben megbirkózzon az időjárás-változás által okozott kihívásokkal. Betegeknél ilyenkor különösen fontos, hogy a gyógyszereket az orvos által előírt módon szedjék!  

Ezt tedd a megelőzésért!

Ismerd meg önmagad, és ha frontérzékeny vagy, fogadd el: változtatnod kell azért, hogy minél kevesebb kellemetlenséget okozzon az időjárás-változás, hogy szervezeted ne reagáljon hevesen. Nincsenek általános érvényű, biztos hatású csodamódszerek, de megfontolandók a közismert, egészséges életmódra és étrendre vonatkozó jó tanácsok is: kerüld a stresszt, mérsékeld az alkoholfogyasztást, szokj le a dohányzásról, gondoskodj a megfelelő folyadékbevitelről, kerüld a tűző napot, táplálkozz kiegyensúlyozottan, változatosan – sok gyümölcs, zöldség, vitaminok, nyomelemek, kálium és magnézium. Szánj időt hetente három-öt alkalommal sétára és testmozgásra! Ha bármilyen szokatlan panasz lép fel, akkor haladéktalanul fordulj orvoshoz.


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top