Aktuális

Véres gyémánttal ékeskedett Naomi Campbell

Naomi Campbell a hágai törvényszék előtt tett vallomást, miszerint nem tudott arról, hogy az egykori libériai elnöktől ajándékba kapott kövek "véres gyémántok" voltak.

A hír: Naomi Campbell vallott a „véres gyémántokról”
Naomi Campbellt a hágai törvényszék előtt hallgatták meg a háborús bűnökkel vádolt Charles Taylor volt libériai elnöktől kapott ajándékok ügyében.
Naomi Campbell a Sierra Leone-i háborús bűnöket tárgyaló különleges hágai törvényszék előtt tett vallomásában csütörtökön azt mondta, nem tudta, hogy az 1997-ben a Dél-afrikai Köztársaságban Charles Taylor akkori libériai elnöktől ajándékba kapott kövek gyémántok voltak.
Campbell elmondta, hogy egy, a Nelson Mandela akkori dél-afrikai elnök által adott vacsora után már nyugovóra tért, amikor kopogtattak ajtaján. Két férfi állt az ajtóban, akik egy zacskót nyújtottak át neki, mondván: „Ajándék az ön számára.” A topmodell azt mondta, hogy csak másnap reggel nyitotta ki a zacskót, amelyben „apró, piszkos kövek” voltak. Az esetről beszámolt ügynökének, aki szerint a kövek gyémántok voltak. A brit topmodellt tanúként idézték a törvényszék elé, hogy válaszoljon azokra az állításokra, amelyek szerint a vád alá helyezett volt libériai elnök „véres gyémántokkal” ajándékozta meg őt. Taylor a Sierra Leone-i lázadóknak küldött fegyverszállítmányokért cserébe több millió dollár értékű csiszolatlan gyémántokat kapott.
A 62 éves Charles Taylort háborús bűncselekmények és emberiesség elleni bűntettek vádjával állították a különleges törvényszék elé. (Forrás: Hír24.hu)

 

Véres gyémánttal ékeskedett Naomi CampbellWinkler Nóra összes korábbi Különvéleménye itt olvasható!

Különvélemény Winkler Nórától
Heti hírkommentemet a hűvösnek nem nevezhető Andalúziából írom. Tegnap este vacsora után sétálni indultunk Sevillában. Pontosítom a képet, mielőtt bárki úgy képzelné el, hogy könnyű kardigánnal a vállon, kellemes szellőben rójuk a város utcáit tíz óra körül. Errefelé kilenc előtt a legnagyobb lúzerség vacsorázni indulni, akkortájt a pincérek még csak törölgetik a poharakat, készülődnek, és a korán érkező turistákra éppoly megrökönyödve néznek, mintha valaki, mondjuk, december közepére feldíszítené a karácsonyfáját. Mindennek megvan az ideje, este enni tíz felé szokás, de ha a helyiekhez igazodunk, elég picivel éjfél előtt ismerkedni az étlappal.
Szóval, vacsora után, éjféltájt sétálunk a forró városban, a falakból ömlik a napközben beszívott meleg, legalább negyven fok van, néha kis légmozgás. Kiérünk egy térre, ahol a bezárt újságosstand oldalán egy érdekes plakát feszül. Már napok óta figyelem, hogy ezeket a felületeket mintha kizárólag társadalmi hirdetésnek adnák. Szülés után munkába visszailleszkedő nőket mutat, máshol egy Down-kóros fiatal férfit, aki egy kertészetben virágot ültet, pár utcával arrébb egy vak férfit, aki telefonoperátorként dolgozik.

Véres gyémánttal ékeskedett Naomi CampbellTegnap este viszont a Médecins Sans Frontières szervezet plakátja magasodott a játszótér fölött, rajta a képpel – egy mívesen kidolgozott, aranykacskaringókkal díszített gyűrű, a foglalatban egy tablettával. Az MSF orvosokból álló nemzetközi segélyszervezet, elnevezésük értelmében nem országhatárokban, hanem gyógyszerre, ellátásra szoruló területekben gondolkoznak. Természeti katasztrófák, polgárháborúk, etnikai tisztogatások területére utaznak, ott alkalmi kórházakat állítanak fel, igyekeznek ellátni a sebesülteket, illetve alapgyógyszerekhez juttatni a mindenféle betegségeknek amúgy is kitett, legyengült, alultáplált lakosságot. A fotón az aszpirinnel helyettesített gyémánt az MSN afrikai tevékenységére hívja fel a figyelmet.

A világ gyémántkereskedelmének forgalma – egy friss felmérés szerint – évente 72 milliárd dollár, a kövek 65%-a afrikai bányákból érkezik. Ezeket ázsiai csiszolóüzemekbe szállítják, onnan kerülnek ki a piacra. A kövek egy része militáns szervezetek által felügyelt afrikai bányákból származik, ezeket hívják véres gyémántoknak. Hogy mi történik ezekben a falvakban, arról Leonardo DiCaprio főszereplésével készült pár éve a Véres gyémánt című film, amely akkor elég sok vitát és figyelmet generált. Több tízezer embert csonkítottak meg, még többet öltek meg, és több millióan menekültek el, miután egy katonai szervezet, a Revolutionary United Front (RUF) átvette az irányítást a gyémántbányák és a lakosság felett. Az eladott kövekből finanszírozták a polgárháborút, a tizenegy évig tartó állapot után a RUF politikai párként működött egészen 2007-ig. Vezetőit tavaly emberiség elleni és háborús bűnökért ítélték el. Valószerűtlen, hogy erről bárki ne hallott volna, de hogy Naomi Campbell ne sejtette volna, hogy egy kis zacskóban kapott koszos, de csillogó kövek valószínűleg ehhez a történethez tartoznak, azt nehéz elképzelni. A Médecins Sans Frontières ezzel feltételezhetően nem foglalkozik sokat, egyes afrikai területekről vissza kellett vonulniuk, mert míg az ilyesfajta segélyszervezetek védettségben dolgoznak, kórházaikat több bombatámadás is érte. Aki megnézi a honlapjukat, amit ajánlok – www.msf.org –, kiemelt helyen jelenleg a pakisztáni árvíz áldozatait láthatja. De utcai plakátjaik a kézen szépen mutató gyémántok kitermelésének sokszor embertelen körülményeire figyelmeztetnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top