Aktuális

Ha nincs pénz, nincs gyerek sem

Az alacsony születésszám és a népességfogyás komoly problémákat okoz hazánkban. A régióban az Európai Unió tavalyi adatai szerint nálunk született a legkevesebb gyerek.

Egy friss tajvani kutatás szerint az országra jellemző alacsony születésszám miatt elsődlegesen a leendő édesapákra nehezedő anyagi nyomás tehető felelőssé. A fiatal tajvani férfiak ugyanis megfelelő anyagi biztonság nélkül nem nagyon mernek gyermeket vállalni.

Nincs pénz, nincs gyerek

A Tajvanon augusztus 8-án ünnepelt apák napja alkalmából készített felmérés szerint az apajelöltek tartózkodása magyarázhatja az országra jellemző rendkívül alacsony születésszámot. A nyers születési mutató szerint ezer tajvani lakosra 8,29 újszülött jut, ami a világon az egyik legalacsonyabb érték.

A helyi munkaerő-piaci ügynökség által készített felmérés szerint a helyi férfiak ódzkodnak a gyermekvállalástól, ha úgy érzik, nem tudnak biztos anyagi hátteret biztosítani a bővülő családnak. A kutatás szerint a válaszadók 70 százaléka nyilatkozott úgy, hogy csak akkor vállalna gyereket, ha a fizetéséből a havi szükséges kiadások kifizetése után is maradna elegendő összeg. Az apajelöltek 45 százaléka nem szeretne gyereket addig, amíg nem tud elegendő pénzt megspórolni az új családtag felneveléséhez, 28 százalékuk pedig várna a családalapítással, amíg lesz olyan idősebb családtag, aki el tudja látni a babát, amíg annak szülei dolgoznak. A felmérés szerint egyébként a megkérdezett férfi munkavállalók 67 százaléka vállalna gyereket, ha a gyermekellátást a kormány a megfelelő anyagi eszközökkel támogatná.

Ha nincs pénz, nincs gyerek sem

Szakértők szerint egyre jellemzőbb, hogy a tajvani férfiak a negyvenes éveik elején válnak először apává. Ez azonban anyagilag még nehezebb időszak az életükben, hiszen a gyermekeiken kívül gyakran az immár idősödő felmenőiket is el kell látniuk, sőt saját nyugdíjas éveikre is el kell kezdeniük felkészülni.

Magyarországon is kevés gyermek születik

Az alacsony születésszám és az ennek folytán bekövetkező népességfogyás Magyarországon is komoly probléma. Az Európai Unió tavalyi évre vonatkozó adatai szerint a régióban Magyarországon született a legkevesebb gyermek: 2009-ben ezer főre vetítve alig 9,6 újszülött jött a világra hazánkban.

Ha nincs pénz, nincs gyerek semHogyan add tudtára főnöködnek, hogy babát vársz? Katt ide a válaszért! 

Az alacsony gyerekvállalási kedvet a szakértők szerint a felsőoktatási expanzió és az ingatag munkaerő-piaci helyzet együttesen okozza. Magyarországon főleg a nők tartanak attól, hogy a gyermekszülés esetén elveszíthetik állásukat.
A népesedési adatok szerint a magyar népesség 1981 óta folyamatosan fogy. Bár pontos népességszámot csak a jövőre esedékes népszámlálás tud adni, a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézetének becslése szerint valószínűleg már most is kevesebb, de az év végéig biztosan 10 millió fő alá csökken hazánk lakossága.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top