Aktuális

Csirkecsont-horror az erdőben

Feltehetően illegális vágásból eredő dög maradványokat talált egy természetjáró Algyő közelében. A tetemek veszélyes hulladéknak minősülnek, a tettest nagy erőkkel keresik.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület  ebrendészetét az állategészségügyi hatóság, és a rendőrség értesítette kedden, hogy ismeretlen elkövető az Algyő – Irmamajor erdős területén nagy mennyiségű szárnyas állatcsontot dobott ki. A feltehetően illegális vágásból (vagy kifőzdéből) eredő dög maradványok veszélyes hulladéknak minősülnek, melyre eredetileg egy természetjáró akadt rá. A bomladozó csont-és húscafatok akár fertőzést is terjeszthetnek, melyek közterületen hagyása természetkárosító bűncselekménynek minősülnek.

Ha valaki érintkezik bűzlő-rothadó tetemekkel, az szalmonellát, hastífuszt, de akár más betegségeket is elkaphat.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület a természetben található szennyezett területet több órás munkával sikeresen megtisztította. Az Egyesület azt kéri, hogy aki az ügyben érdemi információkkal tud szolgálni, az keresse a területileg illetékes hatóságot. Az ügyben a rendőrség környezetkárosítás gyanúja miatt indított ismeretlen tettes ellen eljárást.

Az eset kapcsán megkérdeztük Seres Zoltánt, az Orpheus Állavédő Egyesület vezetőjét, aki elmondta, hogy a szervezet heti rendszerességgel találkozik olyan gazdasági vagy hobbiállat tetemekkel, melyeket a tartók/gazdák illegális formában közterületre dobálnak (sertés, birka, kecske, szárnyasok, kutya, macska, …)
A hatóságokkal karöltve minden környezetkárosító eset után rendőrségi feljelentés indul, de szemtanú vagy konkrét bizonyíték hiányában az elkövetőket felkutatni legtöbbször nem lehetséges…
A maradványok az Orpheus Állatvédő Egyesület ebrendészeti telepének tetemgyűjtőjébe kerülnek, ahonnan szakszerű ártalmatlanításra az ATEV szállítja el azokat (rendszerint égetőművekbe kerülnek az elhullott állatok).

 

A maradványokra egy természetvédő akadt rá
A maradványokra egy természetvédő akadt rá

 

A csontok akár ferzőst is terjeszthetnek
A csontok akár fertőzést is terjeszthetnek

Forrás: Zug.hu/ Nők Lapja Café

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top