Aktuális

Gábor Zsazsa: A múlt század Paris Hiltona

A magyar származású hollywoodi díva az életéért küzd a Los Angeles-i Ronald Reagan Kórházban, ahol már az utolsó kenetet is feladták neki. De Gábor Zsazsa egész életében igazi nagy túlélő volt. Leghíresebb mondása szerint a háztartás az erőssége, hiszen minden alkalommal, amikor elhagyta a férjét, megtartotta annak házát.

Két tény, amit sosem ismerne be: az egyik, hogy 94 éves, nem 93. A másik, hogy bár mindig azt állította, illusztris és jómódú családból származik, anyja valamikor Budapest egyik legnépszerűbb kupleráját vezette.

A messze földön híres szépségű Gábor lányok: Magda, zsazsa és Éva, még Budapesten
A messze földön híres szépségű Gábor lányok:
Magda, Zsazsa és Éva, még Budapesten

 

Gábor Zsazsa egész életében önmaga csillogó-villogó, neonfényű legendájának leglelkesebb polírozója volt, a nagy mesemondók egyike, a feje búbjától egészen a gondosan pedikűrözött lábkörme hegyéig („Mindig halvány körömlakkot viselj, drákám, ha rövidek az ujjaid, és sötétet, ha hosszúak”). Arcát milliószor újra- és újrateremtették Hollywood legelső plasztikai sebészei, akik a hetvenes évektől erejüket megfeszítve dolgoztak azon, hogy Zsazsa olyan fiatalnak látsszon, amennyire ez az orvostudomány és a kémia aktuális állása szerint lehetséges. Pedig Zsazsa valódi vagyonát sosem arca vagy alakja jelentette, hanem sugárzó bája, pezsgő személyisége és kardpenge élességű humora, amelyet olyan kendőzetlen flörtölési hajlammal párosított, ami csodálók seregeit késztette fegyverletételre a lábai előtt.

Lányával, Francesca Hiltonnal
Lányával, Francesca Hiltonnal

Viszonya volt például Richard Nixonnal: a hajdani amerikai elnök a török politikáról faggatta Zsazsát (az első férje török diplomata volt), ő pedig dicsérte az elnök szexuális vitézségét és remek felszereltségét. „Minden férfinak azt kell mondani, drákám, hogy az övé a legjobb és legnagyobb, akkor is, ha nem – tanácsolta Egy élet nem elég című önéletrajzában. – És miért is ne, drákám, hiszen nem kerül az semmibe.”

Gábor Zsazsa Gábor Sáriként látta meg a napvilágot, nevét Fedák Sári után kapta, akit szintén Zsazsának becéztek. A Gábor lányok, Magda, Zsazsa és Éva kiemelkedően szépek voltak, és már Budapesten extravagáns életvitelükről voltak híresek. Zsazsa egy svájci internátusban tanult, majd 1936-ban elnyerte a Miss Hungaria címet, de utólag diszkvalifikálták fiatal kora miatt.

Igazi szerelmei az ölebei voltak

Élete legnagyobb szerelmeinek ölebeit tartja
Élete legnagyobb szerelmeinek
ölebeit tartja

Élete végérvényesen akkor változott meg, amikor 1941-ben elmenekült a második világháború elől, és követte húgát, Évát Hollywoodba. Az elkövetkező években ötven filmben játszott, mégsem elsősorban színésznőként szerzett magának hírnevet, hanem szépségével, afférjaival, botrányaival, milliomosokkal kötött házasságaival és válásaival, és egyszeri rövid letartóztatásával. A sajtó gyakran von párhuzamot közte és Paris Hilton között, akivel egyébként Conrad Hiltonnal kötött házassága révén szegről-végről rokonok is. Férjei közül az utolsó az egzotikus nevű Frederic von Anhalt herceg, aki harminc évvel fiatalabb nála, s akihez 1986-ban ment feleségül. Királynői allűrjeivel – amelyek nem csupán akkor jellemezték, amikor felpofozott egy Los Angeles-i rendőrt, amiért annak volt képe megállítani őt gyorshajtásért – talán elkerülhetetlen is volt számára, hogy hercegnőként végezze. Zsazsa imádta ezt a címet, rajongott a tiaráért, bár ugyanolyan szívesen dobta le cipőjét és gyémántjait, hogy egy legyen a lányok, vagy inkább a fiúk közül. George Sanders brit színész, a harmadik férje, aki élete nagy szerelme volt annak ellenére is, hogy a férfi hidegen és kegyetlenül bánt vele, egyszer azt nyilatkozta róla: „Ő a legjobb pajtás, amilyet egy férfi csak szerezhet magának” – és Zsazsa ezt tekintette élete legnagyobb bókjának. De élete legnagyobb szenvedélyét valószínűleg mégis shi-cu kutyái jelentették – akik közül a kedvencét Gábor Zoltánnak nevezte -, és előszeretettel rendezett nekik partikat, amelyeken hot dogot szolgált fel szeretett hot dog-készítő masinájából.

Zsazsa házias volt, de a maga extrém módján. A gulyást például gyömbérrel készítette, és minden nap megevett egy zöldpaprikát, mert úgy gondolta, jót tesz a bőrének. Tehetős férfiakkal vette körbe magát, mégis szívesen alkudott egy-egy ruhára. Gyakran előfordult, hogy megvette, felvette egyszer, az árcédulát elrejtette rajta, majd visszavitte a boltba, és ragaszkodott hozzá, hogy visszavegyék a gallérján éktelenkedő rúzsfolt ellenére.

Porfirio Rubirosával, aki halálakor annyit mondott:
Porfirio Rubirosával, aki halálakor annyit mondott:
“Csakis Zsazsát szerettem”

„Sean Connery? Igazán semmi.”

Sosem hagyta el azon képessége, hogy önmagán tudjon nevetni. Egyik nagy szerelme, a dominikai playboy Porfirio Rubirosa – azon kevesek egyike, akikhez nem ment hozzá – 1965-ben meghalt autóbalesetben, és az utolsó szavai hozzá szóltak: „Zsazsa, csakis Zsazsát szerettem.” Mire Zsazsa annyit mondott: „Micsoda hülyeség! Ha az ember mellkasán egy Ferrari van, az utolsó dolog, amire gondolnia kéne, az Zsazsa.” Cinikus realista, ugyanakkor romantikus álmodozó is, akinek a képzelete vetekedik Jackie Collinséval és Danielle Steeleével. Egyik tündérmeséjét szőtte a másik után. Egyszer azt mesélte, hogy fiatal korában egy olasz vonat hálókocsijában elcsábított egy katolikus papot. Máskor pedig azt, hogy tinédzser korában Atatürk, a modern Törökország megalapítója rubinnal ékesített Fatima keze-szimbólummal ajándékozta meg romantikus kapcsolatuk emlékére. Igaz vagy sem? Ki tudja? Zsazsának a földtől leginkább elrugaszkodottnak tűnő sztorijairól is sokszor kiderült, hogy igazak.

A hetvenes és nyolcvanas években Zsazsa élénk szerelmi életet élt kilencedik férjével, Frederickel, és gondoskodott arról is, hogy mindenki, főként a cselédei, tudomást szerezzenek róla. Szívesen beszélt a régi szeretőiről, például Richard Burtonről („Imádtam a hangját, mély volt és szexi”) és Sean Conneryről, utóbbiról kevésbé lelkesen („Olyan kiábrándító volt, édesem. Tényleg, tényleg semmi.”) George Sanders az utolsó nagy kurtizánok egyikének nevezte, pedig Zsazsa a hírével ellentétben nem volt igazi „aranyásó”. Conrad Hilton, a hotelmilliárdos második férj a váláskor nem adott neki hatalmas lelépési pénzt, ahogy egyik férje sem a többiek közül. Ami pedig Frederic von Anhaltot illeti, vagyona Zsazsának volt, nem a férjnek. Ő és két nővére, Éva és Magda örökölték anyjuk vagyonát, és amikor a két gyerektelen nővér meghalt, Zsazsára szállt minden.

Nehéz pontosan megmondani, ki volt igazán Gábor Zsazsa. Talán akkor járunk az igazsághoz a legközelebb, ha azt mondjuk: ő volt a nő, akit minden férfi birtokolni akart, és akihez minden nő szeretett volna hasonlítani.

Gábor Zsazsa: A múlt század Paris Hiltona Cikkünk a Nők Lapja eheti számában jelent meg. 

A legfrissebb szám tartalmából: 

  • Eszenyi Enikő: “Az hajt, hogy mindent jól csináljak”
  • Interjú George Clooney-val
  • Anyabank: Módszer, amely spórolni tanítja a családot
  • Gyereket szeretnénk!
  • Gábor Zsa Zsa – A múlt század Paris Hiltona
  • Használati útmutató kommunikációképtelen férfiakhoz
  • Tamással sülve-főve
  • Sztárok, akik tudják, mi a szegénység  

Előfizetnél a lapra? Itt megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top