Aktuális

Miért van előzetesben az otthon szülésért elkötelezett szülésznő?

Bilincsbe verve vitték múlt heti tárgyalására Geréb Ágnes szülésznőt. Büntetőperének bírója elmeorvosi vizsgálatot is elrendelt. Október elején vette őrizetbe a rendőrség, miután egy újszülöttet megszületése után újra kellett éleszteni. A vád: foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés és kuruzslás.

Mi történt?

Október 5-én a rendőrség őrizetbe vette Geréb Ágnest, miután egy újszülöttet megszületése után újra kellett éleszteni. A Fővárosi Főügyészség Geréb Ágnes hetvenkét órás elzárása után indítványozta az előzetes letartóztatás elrendelését. A vád: foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés és kuruzslás.

A kérdéses szülés a Napvilág Születésház Alma utcai épületében zajlott, ahol egy másik helyiségben várandós édesanyák éppen szülésfelkészítő előadáson vettek részt.

Az aznapi előadást Király Ágnes bába tartotta. Így mesél a történtekről:

– Geréb Ágnest, bábatársunkat előállították, majd előzetes letartóztatásba helyezték. Az akció apropója az volt, hogy egy újszülött kisbaba újraélesztéséhez mentőt kellett hívnunk. A kisbaba rohamos szüléssel, oxigénhiányos állapotban született. Édesanyja egy olyan vérképeltéréssel jelentkezett nálunk néhány héttel a szülés előtt, amely esetében nem javasolt az otthon szülés. Éppen ezért az otthon szülés tervéről mindannyian letettünk. A szülők október 5-én konzultációra érkeztek a születésházba. Én éppen az újszülött babákról beszéltem, amikor egy kolléganőm váratlanul kihívott a teremből. Elmondta, hogy váratlanul megindult a szülés, és a kisbaba a megszületése után nem sírt fel. Elkezdtük lélegeztetni, és szívmasszázst is végeztünk. Közben hívtuk a mentőket, akik átvették a babát. Az anya még a szülőágyon feküdt, amikor rendőrök özönlötték el a születésházként működő lakást. Rögtön elkezdtek velünk kiabálni. Ágival különösen durván viselkedtek. Aztán mindannyiunkat bevittek a rendőrségre, ahol hosszú várakozás után hallgattak csak ki. Engem éjfél után engedtek el. A Születésházat napokra lezárták, átkutatták, minden ott lévő dokumentációt elvittek. Ági börtönben van, többek között kuruzslás vádjával, és nem tudjuk, mi lesz vele.

 

„Legyen szabályozva az otthon szülés”

Miért van előzetesben az otthon szülésért elkötelezett szülésznő?A Geréb Ágnes mellett rendezett tüntetésen több száz fős tömeg gyűlt össze a Nemzeti Erőforrás Minisztérium előtt. Sok kicsi gyerek, fiatal anyák, édesapák. Ezek a családok azért jöttek el, hogy ezúton demonstráljanak Geréb Ágnes szabadon bocsátásáért, és azért, hogy végre jogszerű alapokra helyeződjék a magyarországi otthon szülés.

Békés Bence, a Szülők a Szabad Szülésért Társaság képviselője szerint, ha megalkották volna a törvényt, akkor nem történhetne ilyen rendőri túlkapás.

– Rendkívül fontos a higgadt légkör – hangsúlyozta -, hogy valóban szakmai kérdések alapján történjen a vizsgálat. A mostani letartóztatást és fogva tartást semmi sem indokolja, ahogy a helyszín, a születésház lezárását sem. Különös módon kórházban hasonló esetben a rendőrség az átadott dokumentáció alapján szinte soha nem emel vádat. Itt viszont a rendőrség az előzetes letartóztatás elrendelésével állást foglalt abban, hogy nem szabad otthon szülni, pedig ez nem az ő dolga. Az otthon szülés kriminalizálása, a médiaharc, a bábák meghurcolása lehetetlenné teszi ezek után a háborítatlan otthon szülést, hiszen ha egy anyát vagy egy bábát az a veszély fenyeget, hogy a szülés után kivonul a rendőrség, akkor ez már biztosan nem lesz háborítatlan szülés. Huszonkét éve küzdünk azért, hogy szabályozva legyen az ilyen szülésben segédkezők jogi helyzete. Ebben a mai napig nem történt előrelépés, és amíg ez nem rendeződik, az otthon szülést választó nők alkotmányban szavatolt joga folyamatosan sérül.

 

„A választás szabadságáról van szó”

– Nem tudom megítélni, hogy törvényileg jogos-e Geréb Ágnes őrizetbe vétele – mondta Ékes Ilona, képviselő (Fidesz), az Országgyűlés Emberi Jogi Bizottságának tagja, aki maga is részt vett a Geréb Ágnes mellett rendezett demonstráción, később pedig meglátogatta őt a Gyorskocsi utcában. – De azt érzem, hogy ami történik, az nem teljesen az igazságról, nem a születendő gyermek és az anya érdekéről szól. Tudomásom van nem egy olyan esetről, amikor kórházi körülmények között orvosi gondatlanságból sérül az anya és az újszülött, mégse történik soha elmarasztalás. Azt gondolom, hogy ami most zajlik, az a sok éve tartó kibeszéletlen problémák következménye. Szerintem, akik tüntettek a férjeikkel, a gyerekeikkel Geréb Ágnes mellett, nem felelőtlenek, egész másról van itt szó. A választás szabadságáról. Meg kell teremteni ennek a feltételeit, a korrekt szabályozást! Az emberi jogi bizottság tagjaként kezdeményezni fogom, hogy az egészségügyi bizottsággal közösen hallgassuk meg az érintetteket, a bábákat, az édesanyákat, a szülésznőket, az orvosokat, és végre legyen meg a jogszabályi háttere az otthon szülésnek, amit álláspontom szerint a kórházi születés ügyével egyszerre kell rendezni. Mikola úr nemrégiben a szülésért fizetett hálapénzzel kapcsolatban élesen fogalmazott, és jogos volt ez a hangnem. A szülészorvosoknak is fontos volna, hogy elhatárolódjanak az etikátlanul, szakmailag nem korrekt módon dolgozó kollégáiktól.

Miért van előzetesben az otthon szülésért elkötelezett szülésznő?

„Az újszülöttet rossz állapotban találtuk”

– Amikor a mentősök az otthon szülés helyszínére érkeztek, az újszülöttet nagyon rossz állapotban találták – állítja dr. Somogyvári Zsolt főorvos, a Péter Cerny Alapítvány vezetője. A baba nem lélegzett, s a bába által elkezdett mesterséges lélegeztetést és a vérkeringés helyreállítását a mentősök nagy erővel folytatták. Végül a születéstől számított egy óra hét perckor az ő kezeik közt kezdődött meg a spontán légzés.

Kérdés, hogy a kórházban is hasonlóan szerencsétlenül zajlott volna le a szülés, vagy ott előbb kap segítséget az újszülött?

– Én úgy gondolom, egy ilyen nagy súlyú, ötkilós magzat esetében már eleve felmerült volna a császármetszés lehetősége, és akkor nem kerül sor erre a szomorú közjátékra – állítja a főorvos. – Nekem, mint neonatológusnak (újszülöttgyógyász) egyébként is az a véleményem az otthon szüléssel kapcsolatban, hogy egy baba világra jövetelénél mindig jelen, de legalábbis elérhető távolságra kell lennie egy neonatológusnak. Ő az, akit kiképeztek az újjáélesztésekre, a lélegeztetésre, kezében van mindaz a tudás és technikai felszerelés, amely az élet első perceiben sorsdöntő lehet. Márpedig az a tapasztalat, hogy a babák tíz százalékánál még a normális lefolyású szülések estében is felléphetnek adaptációs (alkalmazkodási) zavarok.

 

Eltiltották hivatásától

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közleménye szerint Geréb Ágnest egy 2009-ben és egy 2010-ben elkövetett eset miatt gyanúsították meg.

A Büntető Törvénykönyv szerint, aki jogosulatlanul, ellenszolgáltatásért vagy rendszeresen az orvosi gyakorlat körébe tartozó tevékenységet fejt ki, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Orvosi tevékenységet nem fejthet ki olyan, akit eltiltottak szakmája gyakorlásától. Geréb Ágnest 2007-ben három évre eltiltották szülész-nőgyógyász hivatásától.

(Forrás: index.hu)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top