Aktuális

Rutintalan utazók figyelmébe – pénzes tudnivalók

Minden külföldi út előtt azon dilemmázok, hogy mennyi készpénzt érdemes magammal vinni. Van erre valami aranyszabály? Nem szeretek sok kápét hurcolni, de azt sem akarom, hogy sok pénzzel lehúzzon a bank a kártyahasználatért. Az utazó kérdez, Ács Gábor válaszol.

Rutintalan utazók figyelmébe – pénzes tudnivalók Alapszabály csak annyi van, hogy a célállomástól függ a válasz. Európa fejlett részén általában a bankkártya mellé elég 50-100 eurónyi, vagy annak megfelelő biztonsági tartalék arra az esetre, ha épp nem működik valamiért valahol a kártyaelfogadás. Ez ritka, de megesik és kifejezetten bosszantó lehet például egy kompot lekésni amiatt, mert valami hiba van a kártyarendszerben. Szintén kellemetlen, amikor a pincér közli, hogy a kártyacég matricája kint van ugyan, de épp nem fogadnak el kártyát. Emellett fontos, hogy néhány országban a szupermarketekben még ma is csak az adott országban érvényes helyi kártyákkal lehet fizetni.

A bankkártyás fizetés ingyenes külföldön is, illetve költsége annyi van, hogy esetleg rossz árfolyamon számolják át forintra a költésünket. Amire nagyon érdemes figyelni, az a bankautomaták kezelése. Eleve drága általában nem saját bankunk ATM-jéből külföldön pénzt felvenni, de egy apró figyelmetlenséggel jókora problémát okozhatunk magunknak. Például nem is olyan nehéz elnyeletni az automatával a kártyát, mint ahogy gondolnánk. Itthon a kártyát adja vissza a gép hamarabb, utána jön a pénz, külföldön van, ahol fordítva, és bizony a rutin alapján a pénzt eltéve ha tovább vonulunk, már el is nyelte a gép a kártyát, mert nem vettük el. Ha ez péntek este történik, és másnap utaznánk tovább, tartalék nélkül gondban leszünk. Ismert alapszabály, hogy a készpénzt és a kártyát ne egy helyen tartsuk, és noha a kérdés nem erre vonatkozott, ugyanez a helyzet az útlevéllel és a személyivel, amit célszerű tartalékként magunkkal vinni. A készpénztartalék-képzést egyébként még azzal is csökkenthetjük, ha a lehető legtöbb dolgot itthonról megvesszük online, a buszjegytől a múzeumbelépőkig – főleg, hogy ezek így gyakran olcsóbbak és/vagy sorbaállást is spórolunk velük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top