Aktuális

Jobban aggódunk a munkánkért, mint a családtagjainkért

A magyarországi nagyvállalatok dolgozói nem keresik a megoldást a problémáikra, inkább az alkoholba menekülnek – állapítja meg az Értéktrend stresszfelmérése. A kutatás adataiból kiolvasható az is, hogy a legtöbb stresszt az elmúlt két évben a munkahelyi problémák okozták, megelőzve ezzel minden egyéb családi, társadalmi, egészségügyi stb. gondot.

A stressztréningek résztvevőinek mintegy 300 fős csoportjának megkérdezésén alapuló statisztika kimutatta, hogy a munkahely egyértelműen életünk legnagyobb stresszforrása, még a családtagok és a közeli hozzátartozók miatti aggodalmakat is háttérbe szorítja. A szakemberek meglepetésére azonban a stresszorok listájának végén kullognak az olyan tényezők, mint a nyugdíjba vonulás, a válás vagy házasságkötés, illetve a kórházi kezelést igénylő súlyos betegségek.

Jobban aggódunk a munkánkért, mint a családtagjainkért„…mi sem természetesebb, mint hogy gazdasági válság idején a munkájuk, vagyis a megélhetésük miatt szoronganak legtöbben.
Az azonban már különös, hogy ez még a nagy családi traumák okozta gondokat is háttérbe szorítja…”
– mondta ifj. Serényi János, az Értéktrend tanácsadó szakpszichológusa.

Nem meglepő, mégis mellbevágó adat, hogy mivel próbálják a stresszben élők a feszültségüket levezetni: a válaszadók az első két helyen egyértelműen az alkoholt és a dohányzást jelölték meg. Csak ezután gondolnak arra, hogy megoldást keressenek a problémákra. A válaszok közt az oly sokat propagált módszerek, mint a sport és egyéb stresszkezelő eszközök még csak az első tíz között sem szerepelnek – vagyis az egészségnevelés ezen a téren gyakorlatilag hatástalan volt az elmúlt években.

„…ennél is szomorúbb azonban, hogy a stresszkezelési módszerek között a legutolsó helyen szerepel a segítségkérés. Ez azt jelenti, hogy a legtöbben maguk próbálnak megbirkózni a  legnehezebb időszakokkal, csak legutolsó sorban kérnek tanácsot vagy fordulnak szakemberhez…” – hívja fel a figyelmet a Stresszkezelés másként című integrált képzés program szakmai vezetője, ifj. Serényi János.

Az Értéktrend pszichológus szakértői hangsúlyozták, hogy egy ennél szélesebb körű felmérés  minden bizonnyal még szélsőségesebb arányokat eredményezne. E kutatás alanyai ugyanis a magasabb képzettségű és társadalmi pozíciójú munkavállalók köréből kerülnek ki. Ők mindannyian az Értéktrend stresszkezelő tréningjeinek résztvevői voltak, vagyis kivétel nélkül egészségtudatos felnőttek, akik tisztában vannak a stressz romboló hatásaival és aktívan tesznek is egészségükért. Ennek ismeretében azonban az adatok még riasztóbbak – hangsúlyozta a szakértő. Elkeserítő az is, hogy a hazai vállalatoknak mindössze
1,6 százalékánál folyik stresszel kapcsolatos felvilágosító munka vagy megelőző tevékenység.

A hasonló témájú, State of Health in the American Workforce című amerikai kutatás gyakorlatilag ugyanezeket az eredményeket mutatta ki: a dolgozók 41 százaléka említette, hogy ritkán, gyakran vagy szinte állandóan stresszes. Európában még rosszabbak a mutatók. A Regus 13 országban, 11 ezer válaszadó körében végzett felmérése szerint a gazdasági visszaesés hatására a vállalatok 58 százalékánál érzékelhető mértékben megugrott a munkahelyi stressz. Az ennek következtében beálló egészségromlás pedig – becslések szerint – évi 20 milliárd euró költséget jelent az unióban.

Forrás: Értékrend-kutatás

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top