Aktuális

Internetes pedofília – hol a határ?

A világon egyedülálló szoftvert fejlesztett ki egy háromgyermekes magyar családapa: a program felismeri a szexuális tartalmú fényképeket. Kiagyalója így kívánja felvenni a harcot az internetes pedofília ellen.
Internetes pedofília - hol a határ?Milyen veszélyek fenyegetik a gyereket a neten? Katt ide, ha érdekel! 

A közelmúltban nagy port kavart egy haláleset, amit a  legnagyobb közösségi portál, a Facebook segítségével követtek el Nagy-Britanniában. Egy tizenhét esztendős, mosolygós, ártatlan diáklányt a portálon keresztül lépre csalt egy szexuális bűnöző, elrabolta, többször brutálisan megerőszakolta, majd meggyilkolta. Az eset után sorra szivárogtak ki a hírek hasonló tragédiákról, amelyek közvetett vagy közvetlen módon, de internetes pedofilokhoz köthetők.

A Facebook vagy a Twitter világméretű térhódításával nemcsak a kommunikáció formája, jellege alakult át nagy mértékben, de sajnos a közösségi portálok megjelenésével melegágyat kaptak a szexuális bűnözök, a pedofilok is. Hiszen mi sem egyszerűbb, mint egy vonzó arc és álszemélyiség mögé bújva – hiszen ellenőrizhetetlen, hogy valójában ki van a chat vagy profil másik végén –  meghódítani egy tapasztalatlan gyereket, majd pedig lépre csalni. A különböző közösségi portálra gyakran úgy rakjuk fel tízesével a fotókat, hogy nem gondoljuk végig, azokon mennyit mutatunk magunkból, esetleg ezek a képek alkalmasint milyen hatást válthatnak ki másokból. Talán a portálokon fent lévő tinédzserek nagy része nem is gondolja, hogy az a fotó, amit ő jópofának tart, mondjuk egy forró balatoni nyaralás fürdőruhás emléke, más szemében erősen szexuális töltettel bír…

Az elmúlt hónapokban számos szülő emelte fel a hangját a Facebookon csellengő fiatalok szexuális kiszolgáltatottságát illetően, és értek is el eredményt, hiszen a portál alapítója, Mark Zuckerberg pánikgombot helyezett el a közösségi oldalon. Ám sokak szerint ez még mindig kevés!

Schiroky Vilmos harcol a pedofília ellen
Schiroky Vilmos harcol a pedofília ellen

Egy magyar háromgyermekes édesapa, Schiroky Vilmos azonban felvette a harcot az internetes pedofilok ellen. 

– Rendszeresen adnak hírt róla, hogy manapság a gyerekek függenek a számítógéptől, az internettől, amelyen keresztül iszonyatos mennyiségű szenny árasztja el őket, de a megoldásról mindenki hallgatott – idézi fel az ötlet megszületését Schiroky Vilmos. – Ezért alkottuk a programot, ami finomabb módszerekkel és precízebben működik, mint az eddig létrehozott szűrők – utalt arra a szakember, hogy nemcsak a gyerekek chatelését ellenőrzi és tiltja le, ha abban valamilyen szexuális tartalmú üzenetet küld vagy kap, hanem a képeket is megvizsgálja. Mind a feltölteni kívánt, mint a megtekintésre kiválasztott fotókat megnézi, s ha azon meztelenség látható, nem engedi, hogy a kép a gyermek szeme elé kerüljön.

– Ez az, amit eddig a világon még sehol nem tudtak megalkotni, hogy a képeken látható tartalmat felismerje a számítógép, sőt, nagy nemzetközi cégek azt nyilatkozták, hogy ez lehetetlen, de jelentem: mi megcsináltuk – hangsúlyozta Schiroky Vilmos. – A program e-mailben figyelmeztetést küld a szülőnek, ha a csemete képet akar feltölteni magáról az interneten. Fontos, hogy nem a gyerek életébe akartunk ezzel belelátni, hanem megoldani azt, hogy a döntés lehetőségét visszakapja a szülő, mert ugyan melyik anya vagy apa hagyná, hogy a lánya vagy a fia meztelen képet tegyen föl magáról egy oldalra? – tette fel a kérdést a szoftverfejlesztő.

Magyarországon immáron 530 iskolában fut a rendszer, és 8 ezer otthoni felhasználója van, s ezzel már
30 ezer számítógépen fut a „pedofilszűrő” program. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top