Aktuális

A nyugdíjreform a tőzsdét se kíméli

Sokat lehetett hallani arról, hogy végre egy komoly magyar részvény érkezett a budapesti tőzsdére, amely ígéretes kilátásokkal rendelkezik. Érdemes vajon venni a Pannónia Biztosítóból?

A CIG Pannónia Életbiztosítóról azt érdemes mindenképp tudni, hogy magyar magánszemélyek alapították, mégpedig ismert közéleti személyiségek, Járai Zsigmondtól Vizi E. Szilveszteren át Martonyi Jánosig. A cég nagyon gyorsan növekszik, jórészt annak köszönhetően, hogy döntően a legnagyobb hazai biztosításközvetítő cég, a Brokernet teríti termékeit. (A Brokernet nagy tulajdonosai részvényesek a Pannóniában is.) A tőzsdéremenetelt megelőző részvényeladás során a Pannónia biztosításait megvásárló ügyfelek és az azokat eladó ügynökök kedvezményes árat kaptak, 750 forintért juthattak részvényekhez, miközben a bárki számára elérhető kibocsátási ár 938 forint volt. Az érdeklődés nagy volt, a magánbefektetők megvették az összes felkínált részvényt, az intézményi befektetőknek nem jutott egy darab sem. A kibocsátás kezdetén arra lehetett számítani, hogy majd az intézmények a tőzsdén elkezdenek vásárolni, azonban jött egy váratlan s a cégtől teljesen független fejlemény.

A nyugdíjreform a tőzsdét se kíméli

A kormány államosítja a magánnyugdíjpénztárakat, márpedig ezzel a potenciális intézményi befektetők jókora része kiesik a vételi oldalról. Valószínűleg ezzel magyarázható, hogy a Pannónia-részvények a tőzsdei bevezetéskor azonnal esni kezdtek. A kibocsátás során vásárlók közül sokan elkezdtek eladni, viszont a vételi oldalon alig volt valaki. E miatt a hétfői tőzsdei indulást követő napon már 800 forint alá esett vissza a kurzus. Ha valaki hisz abban, hogy a társaság tartani tudja igen ambiciózus növekedési tervét, ez az árfolyam jó beszállási pontot jelenthet. Azonban a magánkasszák eltűnése a vételi oldalról az összes közepes tőzsdei társaság esetében tartósan is gyengítheti a keresletet, s ezt mindenképp érdemes kockázatként figyelembe venni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top