Aktuális

31 évre csökkent az átlagéletkor

20 év alatt drasztikus mértékben – 60-ról a felére – csökkent a várható élettartam Szváziföldön. A drámai helyzetet az AIDS és a tuberkulózis okozta.

Az ENSZ korábban közölt adatai szerint az afrikai kontinens délkeleti részén, a Dél-Afrikai Köztársaság és Mozambik között fekvő kis országban a legmagasabb a világon a HIV-fertőzöttek aránya.
Közleményében az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet rámutatott, hogy a felnőtt lakosság 26,3 százaléka HIV-fertőzött. A szervezet 2007-ben kezdte meg tevékenykedését Szváziföldön, és most közzétett helyzetjelentésében úgy fogalmazott, hogy az AIDS, valamint a tuberkulózis miatt nőtt a halálozás a felnőttek körében. Ennek következtében sok gyerek marad árva, a munkaerő pedig drasztikusan csökkent.
„Ez riasztó, különösen annak fényében, hogy a tuberkulózisban szenvedők 80 százaléka HIV-fertőzött is egyben” – írta a szervezet szváziföldi csoportjának vezetője. Aymeric Péguillan rámutatott arra, hogy a tbc-s betegek 7,7 százaléka gyógyszereknek ellenálló kórokozóval fertőzött.
Az MSF szerint a helyzet kritikus, és orvosi személyzet hiányában nem javul. Nem állnak rendelkezésre a megfelelő diagnosztikai központok, a betegek pedig képtelenek végigvinni a kezelést, mert nem tudják megfizetni. (MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top