Aktuális

Hétvégi wellnessre vágyom, és a gyerekemet is vinném

Vannak, akik pár hetes gyerekükkel már vadkempingeznek, mások ki nem mozdítanák a kicsit megszokott környezetéből. Pedig a szállodák egyre felkészültebben várják a legkisebb vendégeket is. Nyugodtan nekiindulhatunk, de ne feledjük, pihenni mi szeretnénk, nem a gyerek.

Nem igaz, hogy minél nagyobb egy gyerek, annál egyszerűbb vele utazni – oszlatja el a tévhitet Sződy Judit pszichológus. – Hiszen egy egészen pici babával, aki otthon is leginkább kiságyban, babakocsiban vagy hordozókendőben van, sokkal könnyebb az utazás és a szállodai napok megszervezése, mint egy nagyobbal, aki már mászik, tipeg, nagy a mozgásigénye, és szellemi tevékenységgel, társassal, mesével, játékkal még nem köthető le tartósan. A kisbabás családoknak olyan bababarát szállodákat érdemes keresni, amelyek kifejezetten kisgyermekes családok fogadására specializálódtak. Ezek szinte otthoni komfortot biztosítanak, és nagyon biztonságosak, egészen óvodás korú gyerekig optimálisak, és a szülőnek is nyújtanak elég élményt.

 

Nem baj, ha más a napirend

Az utazás előtt azt mindenképpen tisztázzuk magunkban, hogy erre a kikapcsolódásra a szülőnek van szüksége, nem pedig a gyereknek, vagyis legyünk vele tisztában, hogy nem az ő kedvéért kelünk útra. Természetesen jogos igényük a szülőknek, hogy kikapcsolódjanak, pihenjenek. Az is fontos, hogy ha a gyerekünk nagyon ragaszkodó, akkor ne számítsunk arra, hogy nélkülünk eljátszik majd a gyermekmegőrzőben, ezt kár is lenne erőltetni. A gyerekek egy részét nem a szolgáltatások érdeklik, a szüleikre van szükségük – bárhol is vannak. Nagyobb, már óvodás, kisiskolás korú gyereknél beszéljük meg előre, hogy mit tervezünk. Ha például szilveszterezni megyünk, és elalvás után szállodai bébiszitter vigyáz rá, ezt feltétlenül beszéljük meg előre, nehogy felriadva rémülten keresse a szülőket.

A szakértő szerint nem baj, ha az otthoni napirend kissé átrendeződik a szállodában, feltéve ha a gyerek nem reagál erre rosszul, nem nyűgös állandóan.

Hétvégi wellnessre vágyom, és a gyerekemet is vinném

Kamasszal inkább városba menjünk!

Mielőtt szállást foglalunk, érdemes néhány kérdést tisztázni. Például, hogy a szálló vendégköre milyen. Ha ugyanis egy jobbára nyugdíjasokat fogadó intézményt választunk, ott kevéssé tolerálják az étteremben futkározó kis vendégeket. Fontos a babakocsi tárolása, illetve az, hogy befér-e a liftbe. Árak tekintetében mindenhol ingyen fogadják a 6 év alatti gyereket, 12–14 éves korig komoly kedvezményekkel, teljes árat 18 éves kortól számítanak fel.

Totyogó vagy mászó kisbabával kerüljük a mediterrán típusú szállásokat, mert azokban rendszerint kevés a szőnyeg, a csupasz padlón felfázhat a kicsi, és megütheti magát. Mindig vigyünk csúszásgátlós zoknit, kiscipőt, játszópokrócot! Kérdezzük meg, hogy a szobában lehet-e mosni, a babaholmit egyszerűbb kilötykölni, mint cipelni.

Óvodás, iskolás gyereknek vigyünk valami új könyvet vagy játékot, amelyet a pihenés alatt ismerhet meg. Wellness-szálló esetén ne felejtsük otthon a karúszót, úszógumit, úszószemüveget, köntöst!

Ha kamasszal választunk szállodát, lehetőleg ne a puszta közepére menjünk, inkább városi környezetet keressünk, de még jobbak a kalandparkközeliek, ahol lehet quadozni, vadvízen evezni, van íjászkodás és drótkötélpálya (Például: www.holdfenyliget.hu; www.elmenybirtok.hu) Az ilyen helyeken minden korosztály megtalálja a neki való programokat.

 

Étellistát is leadhatunk

Hétvégi wellnessre vágyom, és a gyerekemet is vinnémÚgy tűnik, minél magasabb kategóriájú egy szálloda, annál magasabb színvonalú a gyermekeknek nyújtott szolgáltatás is. A Thermal Hotel Visegrád értékesítési igazgatója, Durkó László nem győzi sorolni, mi mindennel várják az apró szállóvendégeket. Van két játszótér, gyönyörűen felszerelt játszószoba, ahol az animátorok az évszakhoz, ünnepekhez igazodó foglalkozásokat is tartanak. Van családi lakosztály, összenyithatnak két szobát, tudnak adni vécéülőkét, kiskádat, bébiágyat, gyerekköntöst. Gyerekmedence, külön menüsor, sőt tanítási szünetekben külön büfépult, ahol saját maguk szedhetik ki az ételeket, ahogy azt a felnőttektől látják. „Gyerekszezonban” lufihajtogató bohóc, állatsimogatás, színházi előadás, minidiszkó, szakképzett óvónő, este pedig, ha igény van rá, külsős bébiszittert is tudnak hívni. Ezek a szolgáltatások nagyjából hasonlóak a négycsillagos wellness-szállók esetében, mint ahogy az is, hogy a környék gyerekbarát programjait, látogatható helyszíneit is összegyűjtik a szülőknek. A szállodai shopokban vízi és hagyományos pelenka is kapható a karúszók, köntösök és játékok mellett. Ezekben a szállókban a gyerek allergiáját is figyelembe tudják venni. Ha a szülő küld egy listát, érkezéskor megbeszélheti a séffel, milyen ételeket kaphat a csemete.

A háromcsillagos szállók jelentős része is tud biztosítani babágyat, kész összenyitni a szobákat, de sok kétcsillagos szállóban is van erre lehetőség. Nagyon sok helyen tartanak már babaágyat, és ha babakád nincs is, de lehet fürdőkádas szobát kérni zuhanyozós helyett. Etetőszéket mindenhol adnak, és minden kategóriájú szálloda kész a bébiételek melegítésére, nemcsak az étteremben, hanem a recepción is. Szinte mindenütt van gyerekmenü vagy fél adag étel. Sok helyen a családokat kis házakban szállásolják el, így nem kell a pihenni vágyó szomszédok miatt csendre inteni a kicsiket.

 

7 hónapos

Ez az életkor a vízválasztó, innentől kezdve kb. 2,5–3 éves koráig még fokozottabb figyelmet igényel gyerekünk, sokkal jobban meg kell terveznünk a pihenést.

 

Hogyan ne zavarjuk a többi vendéget?

– Az ebéd utáni pihenőidőben – ha a gyerek nem pihen, nem alszik – próbáljuk csendes foglalkozásra bírni, vagy vigyük el egy játszótérre!

– Csak szobatiszta gyereket engedjünk a medencébe, a kisebbekre adjunk úszópelenkát!

– Vacsora közben zavaró, ha gyerekek zajonganak és futkosnak a közös étkezőhelyiségben, tartsuk, tartassuk be a kulturált étkezés szabályait velük is!

 

Hétvégi wellnessre vágyom, és a gyerekemet is vinnémCikkünk a Nők Lapja legfrissebb számában jelent meg. 

Az e heti lapszám tartalmából: 

  • Mindjárt itt a karácsony – Ki mennyit költ és miből?
  • Mikulást faragtunk belőle – Nagy Feró
  • Siker = hinni magamban – 3 sportolónő tippjei a mindennapokra
  • Wellness-hétvége a gyerekkel
  • Márton Levente receptjei
  • D. Tóth Kriszta – Együtthétvégék
  • Müller Péter a szeretetről

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top