Aktuális

Boldogabb szeretők lettünk 8 év alatt?

Jobb lett nekünk az ágyban nyolc év alatt? Mennyit változott viszonyunk a szexhez? Partnerünkhöz és magunkhoz? Összevetettük a Nők Lapja Cafe szexkutatását a Nők Lapja és a Medián 2002-ben és 2003-ban készült felméréseivel.

Kezdjük rögtön azzal, az elmúlt közel egy évtized alatt egyre többet szeretkezünk. Legalábbis 2002-ben a megkérdezett nők majdnem kétharmada hetente egyszer szeretkezett. Ezzel szemben, a Nők Lapja Cafe (NLC) mostani, nem reprezentatív szextesztjének több mint százezer válaszadója közül a nők 76 százaléka, a férfiaknak pedig 83 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hetente legalább egyszer. Persze lehet, hogy az urak kicsit szebbre színezték válaszaikat a valóságosnál. Legalábbis erre következtethetünk abból, hogy a nők 3 százaléka bevallotta, hogy nem él nemi életet, ilyen válasz azonban férfiaktól nemigen érkezett.

Mennyiség és minőség

De lássuk a számokat, azaz mennyit szeretkezünk 2010-ben? Naponta többször is szeretkezik a nők 2 százaléka és a férfiak 4 százaléka. Naponta van része szexben a nők 5 és a férfiak 8 százalékának. Hetente többször 51, illetve 54 százalékuk szeretkezik, és a heti egy aktus meglétére 19, illetve 17 százalékuk figyel oda.

S ha már ilyen sokat szeretkezünk, adunk-e a minőségre? Azaz: mi a helyzet az orgazmussal? Lapunk 2002-es felmérésének reprezentatív mintájában 1200 nő 30 százaléka értékelte úgy a szexuális életét, hogy nagyon sok élvezetet okoz a számára, és 39 százalék szerint többnyire élvezetes a szeretkezés.

A Nők Lapja Cafe tesztjéből ennél jóval részletesebb adatokat kaphatunk. Ami senkit sem lep meg: a férfiaknak többször van orgazmusuk, mint a nőknek. Tíz aktusból 9,2 orgazmusa van a férfiaknak és 7,2 a nőknek. De azért a hölgyeknek sem kell irigykedniük, ők ugyanis tudják, mi az a sorozatorgazmus: 73 százalékuk állította, hogy élt már át többszörös gyönyört, míg az uraknak 63 százaléka vallotta ugyanezt. Viszont mindkét nem 5 százaléka állította, hogy minden együttléte sorozatorgazmussal jár.

Boldogabb szeretők lettünk 8 év alatt?


Kin múlik a jó szex?

Mi a helyzet akkor, ha nem jön a gyönyör? Színleljük-e az orgazmust? A nők 6, míg a férfiak 1 százaléka gyakran kénytelen színlelni az orgazmust; habár ez utóbbit kissé nehéz elképzelnünk a gyakorlatban… Így lehet ezzel a férfiak nagy többsége is, ugyanis 86 százalékuk állította, még soha nem színlelt orgazmust, a nőknél ez az arány mindössze 53 százalék.

Az interneten válaszoló hölgyek azt is elárulták, hogyan jó nekik a szex. S habár ezt egy férfilapnak kellene megírnia, azért eláruljuk, vezet a klitorális orgazmus (36%), kicsivel marad le a klitorális és vaginális együttes gyönyöre (33%). A nők mindössze egyötöde állította, hogy pusztán vaginális az orgazmusa (21%). Azt pedig már 2002-óta tudjuk, hogy kin múlik a nők szerint a szexuális együttlét sikere: a férfin (69%), esetleg a nőn (22%), és a legkevesebben gondolták úgy, hogy két fél szükséges a jó szexhez (9%). Ez utóbbi adat eléggé elgondolkodtató.

Milyen a jó szerető?

A két felmérést összevetve az is kiderül, milyen a jó szerető. Tiszteli a párját, szexuális összhangban van vele és megérti őt – összegezhető 2002-es felmérésünkből. 2010-ben az NLC jóvoltából árnyalhatjuk a képet. Az ő kérdésük így hangzott: Milyen belső tulajdonságokkal kell rendelkeznie a partnerednek ahhoz, hogy jó szerető legyen? A nők szerint a legfontosabb, hogy a partner figyelmes legyen, ezt a nők 74 százaléka tartja fontosnak. 51 százalékuk érzelmességet, 37 százalék önzetlenséget, 36 százalék humorérzéket keres. A férfiak rangsora egy kicsit más: nyitottság (62%), érzelmesség (48%), figyelem (45%), önzetlenség (41%), humor (34%).

A fentebb vázolt két kutatás nem tudományos igényű. De összevetve a két eredménysort, látni érdekes trendeket. Egyrészt a mai válaszadók mintha tudatosabban élnék meg saját szexusukat s az ahhoz való viszonyt. Másrészt partnerkeresésnél, a választásaikban nem követik a divatipar diktálta trendeket. A férfiak jobbára átlagos testalkatúakat keresnek a maguk számára, annak ellenére, hogy a tömegmédia más ideálokat helyez eléjük. S ez jó hír, nem?

 

Csökken a házassági kedv?

2002-ben a nők, 2003-ban a férfiak körében végzett a Nők Lapja szexkutatást. Akkor azt tapasztaltuk, több férfi, mint nő vélte úgy, hogy a házasság a legmegfelelőbb formája egy hosszú távú kapcsolatnak. Ez az arány mára megváltozott: a nők 62 százaléka, a férfiaknak pedig 58 százaléka nevezte vonzónak a házasságot. 29, illetve 31 százalékuk vélte úgy, az együttéléshez nem kell papír. A férfiak 6 százaléka boldogan menne bele nyitott házasságba. Igaz, nem nagyon van kivel, mivel a nőknek csak 2 százaléka közül választhatnak.

 

Boldogabb szeretők lettünk 8 év alatt?Cikkünk a legfrissebb Nők Lapjában jelent meg. 

Az eheti szám tartalmából: 

  • Tényleg itt járt Angelina
  • Hogyan lehet örökbe – elfogadni?
  • Ünnepekre készülődve
  • Címlapon: Pokorny Lia
  • Nők a világ legokosabbjai közt
  • Reggelizz, mint egy király!
  • Boldogabb szeretők lettünk 8 év alatt?

Ha előfizetnél a hetilapra, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top