Aktuális

Nők a világ legokosabbjai között

Sok tehetséges, eszes nő él szerte a világon, bár az intelligenciájukat csak kevesen tudják "igazolni". Mivel bizonyítható a tehetség? Diplomákkal? Tudományos fokozatokkal? Nobel-díjjal? Létezik egy objektív mérés – az intelligenciatesztek jóvoltából –, amellyel kiszűrhető a világ népességéből a legeszesebb két százalék. Ők alkotják a Nemzetközi Mensa tagságát. A "legjobb agyak" közösségében vezető szerepet játszik egy karcsú magyar nő: Balanyi Bibiána.

Amikor két angol és egy ausztrál úriember 1946-ban megalakította a világ legokosabbjainak klubját, bizony nem gondolhatták, hogy a 21. századra a klub több mint százezer tagú nemzetközi szervezetté dagad, és a vezetőségben 2010-ben már többségben lesznek a nők. Eleinte arisztokratikus férfitársaságnak tartották a klubot, amelyben magas intelligenciájú férfiak tevékenykednek, bölcs tanácsaikkal segítve a kormányzatot. Akkoriban sárga fejű gombostű volt a tagok titkos ismertetőjele…

Csak a tesztemen át!

Balanyi Bibiána
Balanyi Bibiána

Ma már nem bosszantják a külvilágot sárga fejű gombostűkkel és arisztokratikus viselkedéssel a Mensa-tagok, inkább azért fáradoznak, hogy a tehetségek ne kallódjanak el, közben népszerűsítik az intelligenciát, kutatásokat támogatnak, s példaértékűen demokratikus közösséget alkotnak. Érdektelen a tagok társadalmi helyzete, neme, életkora. Nem köteleződnek el egyetlen ideológia, politika vagy vallás mellett sem, és nem erőltetnek közös véleményt a tagjaikra. A tagság egyetlen feltétele az, hogy az emberek két százalékára jellemző, kivételesen magas intelligenciaszintet érje el a jelentkező a szervezet pszichológusa által elfogadott teszten. Az átlagember IQ-értéke 100, a Mensa tagjaié 130 felett van.

– Nyolcszázan vagyunk a magyar Mensában, ahol nagy örömömre sok a fiatal és negyven százalék a nő – magyarázza a harmincnyolc éves Balanyi Bibiána. Kilenc évig volt a hazai Mensa elnöke, jelenleg pedig a nemzetközi szervezet fejlesztési igazgatójaként azért dolgozik, hogy új nemzetek is bekerüljenek a Mensába. – Remek a hazai csapat, a baráti köröm szinte kizárólag a tagokból áll. A nők helyzete is más e közösségben, mint a hétköznapi életben. Nem kell sokszorosan bizonyítani a tehetségünket, hiszen ugyanazt a tesztet töltjük ki, mint a férfiak – ugyanazt az akadályt ugorjuk át –, tehát tökéletesen egyenrangúak vagyunk. Az udvariasságot, a haveri, baráti bókokat megkapjuk, de a véleményünk éppúgy számít, mint a férfiaké. Egyébként hogy viseltek volna el engem kilenc éven át elnökként?

Beszélgess a fűnyíróról!

Ám a hétköznapi életben az igazoltan okos nőknek sem könnyebb boldogulni, mint az egyszerű halandóknak. Az új-zélandi Amanda Milne (a Nemzetközi Mensa elnökségi tagja) meséli: „Ha néha hibázom a munkámban, mindig akad valaki, aki megkérdezi: akinek »papírja van« az okosságáról, hogyan tévedhet? Tehát az ember szépen megtanulja: nem kell nagydobra verni, hogy a legmagasabb IQ-val rendelkezők csapatába tartozik. Amikor összejövök a mensás barátaimmal, jókat nevetünk az ilyesféle élményeken.”

Az Egyesült Államokban élő Elissa Rudolph, a legnagyobb taglétszámú amerikai Mensa-szervezet elnöke is bölcs humorral nyilatkozik. „Ha »nő létedre« kiemelkedsz az átlagból, akkor legyél szerény. Amikor fiatal koromban állást kerestem, gyakran jelentett akadályt a magas IQ-m, az is megesett, hogy elvesztettem az állásomat az intelligenciám miatt. Tehát bölcsen kell használni az okosságot! Ha a szomszédaim egyszerű emberek, akkor nem kötöm az orrukra a Mensa-tagságomat, inkább elbeszélgetek velük a gyerekek iskoláztatásáról és a fűnyíró hibáiról. Az átlagosnál magasabb intelligencia segít abban, hogy ne csak a hasonszőrűekkel találj hangot. Ma, nyugdíjasként, már önfeledten vállalom önmagam, nagyon aktív életet élek, szóval ez az igazi szabadság!”

Amanda Milne
Amanda Milne
Elissa Rudolph
Elissa Rudolph

Bibiána jóval fiatalabb, mint amerikai kolléganője, ám ő is karcos humorral és öniróniával mesél az „igazoltan okos nő” szerepről.

– Velem is megesett már egy állásinterjún, hogy úgy bámultak, mint egy fura bogarat, aztán az állást nem én kaptam. Sebaj! Végtelenül hálás vagyok a sorsnak az agyamért – mondja mosolyogva –, hiszen általa lettem huszonöt évesen Mensa-elnök, ráadásul rengeteg tudományterület foglakoztat, sűrű az életem, és ezt nagyon élvezem. A magánéletemben is hasznomra vált a magas IQ-val összefüggő emberismeret és kombinációs készség. Fiatal koromban halálosan untam a nálam butább fiúkat, ezzel megkíméltem magam a csalódásoktól. A bölcsészkar befejezése óta fordítóként dolgozom – tavaly az Európai Unió Tanácsának voltam a fordítója Brüsszelben –, de a „jó sorsom” azt is lehetővé tette, hogy szabad maradjak, azaz ne legyen főnököm. Bár azt sem tagadom, hogy a magas IQ sem véd meg mindentől. Nemrég fordítottam le egy kiváló angol író Ausztráliáról szóló könyvét. Ráköltöttem egy kazal pénzt a saját kiadásra, de hogy siker lesz-e, vagy „megesznek reggelire” a könyvterjesztők? Erre egyelőre nincs válaszom.

 

Szingapúr

Marina Tay Poh Choo: (a szingapúri Mensa volt elnöke)

Tizennyolc éves korában a családorvos tanácsára töltött ki IQ-tesztet. Az eredmény száznyolcvanas értéket mutatott, ami statisztikailag egymillió emberből egynek adatik meg. E „különösségét” nem híresztelte, később a kollégái úgy értesültek a Mensa-elnökségéről, hogy a legnagyobb példányszámú lapban cikk jelent meg róla. Kitüntetéssel végzett a San Franciscó-i egyetemen, és még nem volt harmincéves, amikor az egyik legnagyobb bank alelnöke lett. Két gyermek édesanyja, aki a magas IQ-ja ellenére fontosabbnak tartja az érzelmi intelligenciát a magánéletben és a gyakorlati munkában.

Mexikó

Cinthia Reyes

Az 1982-ben született vegyészmérnök kiváló eredménnyel végzett a guadalajarai egyetemen, jelenleg a doktori disszertációján dolgozik. Szeret zongorázni, fotózni, előadásokat tartani, „mellékesen” tanárként diplomázott angol nyelvből. Fiatal kora ellenére volt már elnöke a mexikói Mensának – ennek is köszönheti a hatalmas baráti körét –, és legfőbb feladatának azt tartja, hogy segítse a nála is fiatalabb tehetségeket abban, hogy megtalálják a helyüket.

Marina Tay Poh Choo
Marina Tay Poh Choo
Cinthia Reyes
Cinthia Reyes

Okosok világhálója

Harminc országban van önálló Mensa-szervezet, további tízben pedig alakul. A Nemzetközi Mensa vezetői, akiket két évre választ a tagság, és a nemzeti Mensák elnökei minden évben közgyűlést tartanak. Egyeztetik a munkájukat, tanácsokat adnak egymásnak és ismerkednek, barátkoznak a világ okosai. Idén októberben Új-Zéland adott otthont a találkozónak.

És nálunk?

Az 1993 óta létező Mensa HungarIQában az informatikusok, mérnökök, közgazdászok, tanárok, diákok mellett találhatunk aerobikoktatót, jogászt, táncost, grafológust, zenészt, felszolgálót, rendőrt, krupiét, sőt pornósztárt is. Talán különös, de remekül érzik magukat együtt a Mensa-táborokban, a farsangokon, karácsonyokon, kirándulásokon, társasjátékesteken vagy a vízitúrákon.

A többi tehetségért

A nagy múltú amerikai Mensa-ösztöndíjakat ad tehetséges gyerekeknek, komoly kutatásokat finanszíroz, amire az évi ötmillió forintból gazdálkodó hazai civil szervezetnek nincs módja. Ám arra büszkék lehetünk, hogy a magyar Mensa tagjai tehetséggondozó programokat vezetnek, iskolákat is látogatnak, és gyakran tartanak játékos képességfejlesztő foglalkozásokat. Távoli céljuk egy Mensa-iskola létrehozása.

Mensa-házasságok

Balanyi Bibiána, aki a férjét is a Mensában ismerte meg, büszke arra, hogy gyakoriak és általában nagyon jók a Mensán belüli házasságok. A felek nem harcolnak egymással, természetes számukra, hogy a társuk is okos. Similis simili gaudet, azaz hasonló a hasonlónak örül.

 

Nők a világ legokosabbjai közöttCikkünk a legfrissebb Nők Lapjában jelent meg. 

Az eheti szám tartalmából: 

  • Tényleg itt járt Angelina
  • Hogyan lehet örökbe – elfogadni?
  • Ünnepekre készülődve
  • Címlapon: Pokorny Lia
  • Nők a világ legokosabbjai közt
  • Reggelizz, mint egy király!
  • Boldogabb szeretők lettünk 8 év alatt?

Ha előfizetnél a hetilapra, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top